Yerba mate – odchudza i pobudza!

W Ameryce Południowej napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego jest powszechnie spożywanym napojem – zarówno na co dzień jak i przy specjalnych okolicznościach. W Polsce również można zaopatrzyć się w odpowiedni zestaw gadżetów potrzebny do przygotowania mate, wystarczy odwiedzić sklep ze zdrową żywnością lub skorzystać z oferty sprzedawców internetowych. Jakie właściwości prozdrowotne ma do zaoferowania napój przygotowywany z liści krzewu Ilex paraguariensis?

Przeczytaj koniecznie:

Zielona herbata: co za dużo to nie zdrowo

Napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego to źródło licznych związków, posiadających korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zastrzyk energii oraz długotrwałe pobudzenie to nie jedyne konsekwencje, na które można liczyć po spożyciu tego napoju. Dlaczego warto pomyśleć o włączeniu go do codziennego jadłospisu?

Właściwości prozdrowotne

Istnieje wiele badań, potwierdzających liczne korzyści zdrowotne wynikające z regularnego przyjmowania naparu zwanego mate, który okazuje się być niezwykle zasobny w związki o działaniu przeciwutleniającym. Za pobudzający i prozdrowotny potencjał tego napoju odpowiadają następujące substancje: alkaloidy purynowe -kofeina, teobromina, teofilina; a także saponiny (kwas ursolowy, oleanolowy) i związki fenolowe (kwas chlorogenowy). Wyżej wymienione substancje posiadają udokumentowane właściwości przeciwzapalne i  antyoksydacyjne.

Wśród korzyści wynikających z picia mate wskazuje się między innym na zmniejszone ryzyko występowania wielu chorób przewlekłych wśród amatorów tego napoju – w tym np. chorób serca i cukrzycy oraz chorób nowotworowych, a także działanie wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego. Istnieją również doniesienia na temat pozytywnego wpływu yerba mate na samopoczucie i zapobieganie zniżkom nastroju.

Co ciekawe, pomimo ewidentnego pobudzającego działania, niektórzy przypisują yerbie zdolność do promowania głębszego i spokojniejszego snu – przede wszystkim u osób o zmniejszonej wrażliwości na stymulujące działanie kofeiny. Inne interesujące właściwości to zdolność do zapobiegania glikacji białek, działanie antymutagenne a także zdolność do poprawy przebiegu procesów trawiennych. Badania na modelu zwierzęcym sugerują potencjalnie korzystny wpływ yerba mate na profil lipidowy – mogą powodować spadek poziomu triglicerydów i LDL.

Właściwości pobudzające a odchudzanie

Jak wspominałem, pobudzające właściwości naparu yerba mate wynikają z zawartości trzech związków: kofeiny, teobrominy i teofiliny. W związku z tym można stosować ten napój jako naturalny napój pobudzający bezpośrednio przed treningiem, który pomoże znacznie poprawić wydajność wykonywanych ćwiczeń. Uważa się także, iż skorzystać na konsumpcji tego napoju mogą osoby odchudzające się – napar hamuje apetyt i ułatwia w związku z tym utrzymanie reżimu diet redukcyjnych. Wykazano także, że substancje w nim zawarte zmniejszają wchłanianie węglowodanów.

Czy picie yerba mate może być niebezpieczne dla zdrowia?

W związku z coraz większym zainteresowaniem yerba mate pojawiły się również dane dotyczące potencjalnych zagrożeń, związanych z piciem tego naparu. Najpoważniejszym zarzutem względem tego naparu jest zwiększanie ryzyka nowotworów w obrębie górnego odcinka przewodu pokarmowego – jamy ustnej, przełyku, krtani etc. Badanie przeprowadzone przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem wykazały jednak bardzo ograniczoną zależność pomiędzy piciem dużych ilości yerba mate a występowaniem nowotworów. Zwraca się jednak uwagę na szkodliwy wpływ wysokiej temperatury i stresu termicznego na możliwość mutacji komórek – najbardziej tradycyjny sposób picia yerba mate wiąże się ze spożywaniem niemal wrzącego naparu. Tak więc nie tyle sam napój co jego temperatura jest tutaj problemem.

Podsumowanie

Yerba mate może stanowić element zdrowego jadłospisu – może z powodzeniem zastąpić filiżankę kawy, pobudzić do działania i dodać energii, a także dostarczyć solidnej dawki antyoksydantów.