Sok z buraków zamiast leku na nadciśnienie

Nie od dziś wiadomo, że nadciśnienie tętnicze krwi jest niezależnym czynnikiem ryzyka sercowo-naczyniowego. Badania naukowe wskazują, że problem ten dotyczy około 30% mieszkańców naszego kraju, można więc powiedzieć że ma charakter powszechny. Dobra wiadomość jest taka, że istnieją naturalne sposoby pozwalające podwyższone ciśnienie tętnicze krwi obniżyć, najnowsze badania naukowe wskazują, ze oprócz aktywności fizycznej, zmniejszenia masy ciała i ograniczenia spożycia przesłodzonych i przesolonych pokarmów dobre efekty przynosi także włączenie do diety… soku z buraków!

Przeczytaj koniecznie:

Suplementacja w profilaktyce nadciśnienia

Czym jest nadciśnienie i jakie są jego przyczyny?

O nadciśnieniu tętniczym krwi mówimy wtedy, gdy wartości ciśnienia skurczowego przekracza 140 mmHg i/lub wartość ciśnienia rozkurczowego jest wyższa niż 90 mmHg (milimetrów słupa rtęci). Chociaż w zdecydowanej większości przypadków choroba nadciśnieniowa nie jest związana z żadną uchwytną i dającą się wyeliminować przyczyną, to nie ulega wątpliwości, że czynniki takie jak masa ciała, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, stosowanie środków dopingujących, aktywność fizyczna i sposób odżywiania mogą mieć wpływ na rozwój i przebieg tej przypadłości.

Leczenie nadciśnienia

W przypadku, gdy zakresy referencyjne ciśnienia tętniczego zostają przekroczone, zalecane jest leczenie farmakologiczne. Okazuje się jednak, że podobne działanie do popularnych farmaceutyków wykazywać mogą niektóre, zasobne w azotany produkty żywnościowe. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary, University of London i opublikowane w czasopiśmie American Heart Association Hypertension wykazało, że szklanka soku z buraków dziennie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi u pacjentów ze zdiagnozowanym  nadciśnieniem tętniczym.

Interesujące badanie

W badaniu wzięło udział piętnaście osób z ciśnieniem skurczowym krwi mieszczącym się w przedziale od 140 do 159 mmHg, u których nie stwierdzono innych chorób i które nie stosowały leków hipotensyjnych. W ramach projektu uczestnicy otrzymywali 250 ml soku z buraków bądź też taką samą ilość wody, następnie przez okres doby po konsumpcji dokonywano pomiarów ciśnienia tętniczego krwi. Okazało się, że sok z buraków prowadził do istotnego obniżenia ciśnienia tętniczego krwi (spadek o 10 - 12 mmHg). Efekt utrzymywał się przez 24 godziny.

Azotany i tlenek azotu

Zdaniem naukowców za hipotensyjne działanie soku z buraków odpowiadają zawarte w nim azotany. Związki te wykazują zdolność do konwersji w warunkach wewnątrzustrojowych do tlenku azotu (NO). Tlenek azotu natomiast działa relaksująco na mięśniówkę naczyń krwionośnych, doprowadzając do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Oprócz buraków zasobne w azotany są także inne warzywa takie jak sałata, kapusta, rzodkiew, koper.

Podsumowanie

Buraki, otrzymany z nich sok, a także inne warzywa zasobne w azotany powinny na stałe zagościć w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym krwi. Zawarte w nich azotany pomagają bowiem istotnie obniżyć ciśnienie i zmniejszają tym samym ryzyko sercowo-naczyniowe. Dostępna literatura wskazuje, że właściwości hipotensyjne mogą wykazywać także inne produkty żywnościowe takie jak kakao, czosnek, ryby morskie oraz wybrane owoce.