Częste  błędy popełniane przy komponowaniu śniadań

Pierwszy posiłek w ciągu dnia może posiadać decydujący wpływ na późniejsze wybory żywieniowe. Nie zapominaj zatem oddzielić marketingowych sloganów od zdroworozsądkowego podejścia do zasad zdrowego odżywiania. W przeciwnym razie może okazać się, że zamiast pełnowartościowego i prawidłowo zbilansowanego posiłku uraczysz się rano zwykłym fast foodem…

Przeczytaj koniecznie:

Śniadanie na kaca

Intuicja w kwestiach doboru pokarmów może zawodzić – zwłaszcza, że nasz umysł jest zewsząd bombardowany reklamami, w których piękni, szczupli i uśmiechnięci ludzie przekonywająco zapewniają nas o prozdrowotnych walorach wątpliwych często produktów żywnościowych. Słuchając rad pseudo-ekspertów łatwo dokonać jest niewłaściwych wyborów. Poniżej przedstawiamy najczęściej popełniane błędy, które sprawiają, że śniadanie staje się przede wszystkim źródłem pustych kalorii.

 Przesłodzone produkty śniadaniowe

Zawierzając reklamom, można by uznać, iż pieczywo posmarowane masłem czekoladowym to doskonały sposób na „dobry początek dnia”.  To oczywiście prawdą nie jest i każda osoba posiadająca minimum wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania zdaje sobie z tego sprawę. Istnieją jednak podstępne produkty żywnościowe, które mogą uśpić czujność nawet bardziej zorientowanych w temacie żywienia jednostek.  Chodzi przede wszystkim o gotowe mieszanki typu musli, granola, ciasteczka zbożowe – ich producenci przekonują o obecności prozdrowotnych składników, np. błonnika, witamin, składników mineralnych, milcząc przy tym  jak zaklęci na temat dodatku potężnych ilości cukru, a niekiedy także utwardzonych tłuszczów roślinnych zasobnych w szkodliwe dla zdrowia kwasy tłuszczowe trans.

Przetworzone produkty mięsne

Tradycyjne polskie śniadanie wiąże się z obecnością przetworzonych produktów mięsnych, takich jak parówki, wędliny, kiełbasy, pasztety. Produkty tego typu składają się często z wątpliwej jakości dodatków, takich jak mięso oddzielone mechanicznie (MOM), konserwanty, wypełniacze, białka sojowe, skrobie, cukier (sic!), natomiast samego mięsa zawierają niewiele, niekiedy nawet mniej niż 20%!!! Alternatywą dla wędlin mogą być mięsa poddane obróbce kulinarnej w domu. Zamiast gotowej szynki ze sklepu warto kupić surowe mięso (szynk, schab, piersi z kurczaka lub indyka ) i po prostu je upiec. Kilka plasterków tak przygotowanego wyrobu będzie doskonale pasować do porannej kanapki.

Brak warzyw i owoców

Bardzo często pojawiający się błąd, to śniadania pozbawione świeżych produktów pochodzenia roślinnego. Składniki mineralne i witaminy próbujemy często uzupełniać kompleksową multiwitaminą (która nie zawsze sprawę załatwia) bądź też przetworami owocowymi – np. sokami, dżemami, konfiturami czy też jogurtami, fundując sobie w ten sposób przede wszystkim dodatkowe ilości cukrów. Warzywa i owoce są niezbędnym składnikiem diety i nie można ich zastępować wysoko przetworzonymi produktami czy suplementami diety. Nawet spożywając podwójną porcję najlepszej dostępnej na rynku multiwitaminy nie pokryjemy zapotrzebowania organizmu na składniki takie jak potas…

Zbyt mało białka

Komponowanie śniadania w oparciu o wysoko przetworzone produkty, takie jak dosładzane płatki, jogurty owocowe, produkty z oczyszczonej mąki czy też produkty pochodzenia mięsnego nie najlepszej jakości doprowadza do powstawania deficytu ważnych składników pokarmowych. Nadmiar węglowodanów prostych przy niedostatecznych ilościach białka spowoduje, że posiłek będzie mało sycący i dość szybko pojawi się uczucie głodu oraz różnego typu zachcianki żywieniowe. Powinny o tym pamiętać osoby, które ukierunkowały swój sposób odżywiania na redukowanie nadmiarowych ilości tkanki tłuszczowej. Wysokobiałkowe śniadanie może pomóc zmniejszyć łaknienie.

Podsumowanie

Śniadanie jak każdy inny posiłek powinno opierać się na nisko przetworzonych produktach żywnościowych, pozbawionych potężnych dawek cukrów rafinowanych czy innych niepożądanych dla zdrowia składników żywnościowych. Wielu nieporozumień unikniesz czytając etykiety wybieranych produktów żywnościowych (zwłaszcza informacje podane drobnym drukiem) i zachowując ostrożność względem “kolorowych” zapewnień producentów.