Jak usprawnić działanie piekarnika?

Piekarnik to wyjątkowo pomocne urządzenie kuchenne, a przygotowywane z jego pomocą potrawy stanowić mogą smaczniejszą alternatywę dla dań gotowanych i parowanych, a zarazem zdrowszą – od smażonych. Dzięki piekarnikowi można też urozmaicać dietę domowymi wypiekami w postaci dietetycznych ciast i deserów. Niestety obsługa tego urządzenia często jest źródłem frustracji, zwłaszcza gdy kulinarne owoce naszej ciężkiej pracy okazują się być czymś innym niż byśmy się spodziewali.

Przeczytaj koniecznie:

Smażenie zabija

Problemy z pieczeniem – skąd się biorą?

Oczywiście fakt, że niektórym osobom udaje się za pierwszym razem upiec pyszną szarlotkę a innym nie, można tłumaczyć kwestią talentu, ale w istocie rzeczy przyczyna tkwi najczęściej gdzie indziej. Problemem jest sama konstrukcja piekarnika, która nie została przygotowana na to, że w trakcie procesu pieczenia zechcemy do niego nieraz zaglądać. Chociaż jest to dość oczywiste, to wiele osób zupełnie nie bierze pod uwagę tego, że otwierając drzwiczki od piekarnika powodują, iż  temperatura w jego wnętrzu automatycznie ulega obniżeniu. Musi minąć niekiedy sporo czasu zanim uzyska z powrotem odpowiedni pułap.

Tymczasem niektóre potrawy, a zwłaszcza ciasta niekoniecznie dobrze znoszą takie wietrzenie i będące jego skutkiem zmiany „warunków atmosferycznych”. Poza tym nawet jeśli pieczemy mało wymagające dania, to i tak fluktuacje w zakresie temperatury pieczenia sprawiają, że zaczynamy tracić kontrolę nad przebiegiem tego procesu i finalny efekt naszych starań daleki jest od ideału. Zarówno przesadnie przypieczone jak i niedopieczone mięso czy ryby nie wyglądają zazwyczaj zbyt apetycznie.

Proste rozwiązanie uciążliwego problemu

Jeśli przedstawiony przed chwilą problem sprawił, że od dłuższego czasu w ogóle nie używasz swojego piekarnika, to wiedz że jest sposób na to by sobie z nim poradzić. Wystarczy kupić… kamień do wypieku pizzy. Jeśli pomysł wydaje Ci się egzotycznym udziwnieniem wyposażenia kuchni, to wiedz że korzyść z zastosowania powyższego gadżetu jest nieoceniona – umieszczenia go w piekarniku pozwoli utrzymać w nim odpowiednią temperaturę. Dzięki temu zaraz po tym gdy „machniesz” drzwiami od piekarnika temperatura w jego wnętrzu wróci do wymaganego poziomu.

Gadżet ten ma jeszcze jedną zaletę, która może okazać się szczególnie użyteczna w przypadku piecyków elektrycznych, w których stosunkowo łatwo o przypalenie potraw. Kamień do wypieku pizzy stanowić będzie bufor chroniący wypiekane danie przed bezpośrednim wpływem energii termicznej emitowanej przez grzałki. Tak więc jego zastosowanie nieść może podwójne korzyści. Cena takiego kamienia mieści się w przedziale od 20 do 100zł, nie jest wiec specjalnie wysoki biorąc pod uwagę jego walory, trwałość. Warto też wziąć pod uwagę fakt, że koszt zakupu zwraca się zazwyczaj po kilku lub najdalej kilkunastu nieprzypalonych daniach…

Podsumowanie

Używając fachowego słownictwa należałoby powiedzieć, że problem z niedopieczonym lub przypalonym mięsem, czy też tzw. „zakalcem” zamiast dobrze wypieczonego, ulubionego ciasta związany jest z utratą kontroli nad szybkością przebiegu przemian fizykochemicznych zachodzących w wypiekanych pokarmach. Na szczęście  problem ten można w prosty i szybki sposób rozwiązać, wystarczy umieścić w piekarniku kamień do wypieku pizzy. Który pozwoli utrzymać optymalną temperaturę przez cały czas trwania obróbki termicznej i zabezpieczy potrawy przed bezpośrednim wpływem energii termicznej emitowanej z grzałek piekarnika, zmniejszając ryzyko kulinarnych niepowodzeń.