Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Ksantohumol –  czyli silny przeciwutleniacz zawarty w… piwie

Ksantohumol – czyli silny przeciwutleniacz zawarty w… piwie

PoTreningu

O ile wytrawne wino czerwone od lat uznawane jest za napój o walorach prozdrowotnych, dostarczający związków chroniących przed rozwojem układu krążenie, o tyle trunki takie jak piwo kojarzone są raczej z systematycznie rosnącym brzuchem. Tymczasem w ostatnich czasach pojawiają się liczne artykuły z których możemy się dowiedzieć, że popularny „browar” także zawiera substancje o korzystnym wpływie na nasz organizm. Jedną z nich jest ksantohumol, który ze względu na swoje właściwości stał się przedmiotem intensywnych badań naukowych.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Ksantohumol – co to takiego?

Ksantohumol jest związkiem zaliczanym flawonoidów, który naturalnie występuje w chmielu i w zawierającym go piwie. Związek ten charakteryzuje dość interesującą i niezwykle szeroką aktywnością biologiczną. Jest silnym antyoksydantem, a także wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne  przeciwwirusowe i… przeciwnowotworowe! W związku z tym warto przyjrzeć się bliżej właściwościom tego związku.

Działanie antyoksydacyjne

Badania naukowe przeprowadzone w ostatniej dekadzie wskazują na wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne tej substancji, co oznacza, iż znakomicie radzi sobie ona z wolnymi rodnikami, chroniąc nasz organizm przed skutkami oksydacyjnego stresu. Związek ten posiada w tym względzie działanie czterokrotnie silniejsze niż popularna witamina C. Wolne rodniki doprowadzają m.in. do uszkodzeń błon komórkowych, a ich nadmierna aktywność leżeć może u podłoża wielu groźnych chorób. Na tym jednak walory kasntohumolu się nie kończą!

Działanie przeciwnowotworowe

Podczas badań naukowych zaobserwowano, że bioaktywny składnik piwa posiada właściwości antykancerogenne. Związek ten wykazuje działanie ochronne zarówno na etapie inicjacji procesu nowotworzenia, jak i jej promocji i progresji.  Do tej pory wykazano m.in. iż kasntohumol hamuje aktywność prokarcynogonów zaangażowanych w powstawanie komórek nowotworowych, a także – doprowadza do aktywacji enzymów chroniących DNA przed uszkodzeniami i hamujących powstawanie oraz rozwój nowotworów. Działanie kastohumolu jest tak silne, że użyty został do stworzenia leku na raka prostaty!

Działanie przeciwdrobnoustrojowe

Kasntohumol oprócz tego, że posiada właściwości antyoksydacyjne i chemoprewencyjne, wykazuje także działanie przeciwdrobnoustrojowe, co może mieć istotne znaczenie w kontekście profilaktyki i – uwaga – leczenia chorób zakaźnych. Badania naukowe wskazują, że związek ten zabija niektóre chorobotwórcze bakterie, grzyby i wirusy. Dość głośnych echem obiła się w świecie wiadomość, że związek ten hamuje rozwój pierwotniaka wywołującego ludzką malarię - Plasmodium falciparum.

Wnioski, czyli - ile piwa trzeba wypić..?

Wiemy już, że bioaktywny składnik piwa - kasntohumol posiada szereg ciekawych właściwości. Warto się teraz zastanowić jaką ilość złocistego trunku trzeba wypić, by skorzystać z unikalnych walorów tego związku. Cóż, fakty są niestety takie, że przecięta zawartość kasntohumolu w rynkowych piwach wynosi średnio około 0,2mg na litr. Tymczasem żeby substancja ta mogła w pełni ujawnić swoje właściwości potrzebne byłoby 25 razy większe ilości…

Dobra wiadomość jest taka, że dzięki opracowanej jakiś czas temu, specjalnej technologii zwanej w skrócie „XAN” możliwe okazało się wyprodukowanie piwa zawierającego od 1 do 10mg kasntohumolu na litr. Niestety, chociaż za granicą dostępne są już otrzymane w ten sposób piwa, to a razie brak jest danych o zastosowaniu tej technologii przez nasze browary. Należy mieć tylko nadzieję, że w niedługim czasie się to zmieni...


Źródła: Stevens JF., Page JE., (2004), Phytochemistry, 65, 1317-1330. · Magalhães PJ, Carvalho DO, Cruz JM, Guido LF, Barros AA. Nat Prod Commun, 4(5):591-610. · http://www.functionalfoodnet.eu/images/site/assets/Wunderlich.pdf


W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie Zdrowie