Pierwsze objawy przeziębienia – kuracja uderzeniowa

O przeziębieniu się mówi, że nieleczone trwa tydzień, a leczone – siedem dni. Jest w tym sporo prawdy, gdyż specyficznego leku pozwalającego zwalczyć przyczynę tej przypadłości po prostu nie ma. Przebieg choroby, w tym czas jej trwania i nasilenie objawów uzależnione są od „zjadliwości” wirusa oraz… od kondycji układu immunologicznego! Okazuje się, że jeśli zapewnimy w porę odpowiednie wsparcie naszym siłom odpornościowym, to przeziębienie trwać będzie krócej i okaże się mniej dokuczliwe. W niniejszym poradniku chciałbym zaproponować prostą strategię suplementacyjną wymierzoną w tę niby błahą, a jakże dokuczliwą przypadłość.

Przeczytaj koniecznie:

Warzywa na przeziębienie

Po pierwsze: witamina C

Witamina C od dawna zalecana jest jako uniwersalny środek wspomagający leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Okazuje się, ze witamina ta może być szczególnie skuteczna wtedy, jeśli przyjmiemy ja w dużej dawce w pierwszych dniach przeziębienia. Pod pojęciem „duża dawka” kryją się ilości przekraczające 1g, czyli – biorąc pod uwagę rekomendowane dzienne spożycie mieszczące się w przedziale od 75 do 90mg – jest to naprawdę sporo. Przyjęcie 2 – 3 porcji w ciągu dnia po 500 – 1000mg może okazać doprowadzić do tego, że organizm lepiej poradzi sobie z intruzem, infekcja trwać będzie krócej, a jej objawy okażą się mniej uciążliwe.

Po drugie: cynk

Cynk stanowi znakomity dodatek do witaminy C uzupełniający jej działania. Związek ten w sposób istotny wpływać może na funkcjonowanie układu immunologicznego w przypadku infekcji, żeby jednak doświadczyć jego walorów, trzeba przyjąć go odpowiednio wcześniej, najlepiej natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby. Sugerowana dzienna dawka w takich sytuacjach wynosi od 30 do 75mg, przy czym dzienne zapotrzebowanie szacuje się na około 12mg na dobę. Cynk najlepiej przyjmować w formie organicznej, gdyż taki charakteryzuje się lepszym wchłanianiem. Wysokich dawek  (przekraczających 30 – 50mg) nie należy stosować dłużej tydzień.

Po trzecie: zielona herbata

Chociaż o walorach prozdrowotnych zielonej herbaty mówi i pisze się sporo, to stosunkowo rzadko zwraca się uwagę, na jej przeciw-przeziębieniowe  właściwości. Tymczasem związki w niej zawarte zaliczane do katechin wykazują zdolność do hamowania procesu namnażania się wirusów odpowiedzialnych za wywoływanie infekcji górnych dróg oddechowych. Zieloną herbatę można spożywać bądź to w postaci naparów, bądź też – gotowych ekstraktów. Pierwsza opcja jest przyjemniejsza (o ile lubimy zieloną herbatę), druga jednak – pozwala dostarczyć większej dawki bioaktywnych substancji.

Po czwarte: czosnek

O tym, że czosnek wspomaga leczenie przeziębienia i grypy wiadomo od dawna. Badań naukowych potwierdzających przypisywane mu właściwości do niedawna jednak nie było wcale. W ostatnich czasach jednak ukazały się wyniki eksperymentów, w których ekstrakt z czosnku z jednej strony chronił przed infekcjami górnych dróg oddechowych, a z drugiej strony  wyraźnie łagodził skracał ich przebieg. Za wyjątkowe właściwości czosnku odpowiadają związki takie jak allicyna i jej pochodne. Czosnek można spożywać zarówno w postaci konwencjonalnej, jak i w formie bezzapachowych suplementów diety. Warto pamiętać, że allicyna jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, więc podgrzewanie czosnku sprawia, że traci on swoje właściwości…

Podsumowanie

Zaprezentowany powyżej zestaw może w sposób kompleksowy wesprzeć pracę układu immunologicznego, ułatwiając walkę z wirusem wywołującym przeziębienie. Warto jednak podkreślić, że niezmiernie ważne jest by zadziałać miarę szybko, gdyż opóźnianie w czasie aplikacji antyprzeziębieniowej kuracji może sprawić, że stanie się ona nieefektywna.

 

Źródła: Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31;1:CD000980. doi: 10.1002/14651858.CD000980.pub4. · Singh M, Das RR. Zinc for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jun 18;6:CD001364. doi: 10.1002/14651858.CD001364.pub4. · Kalus U, Kiesewetter H, Radtke H. Effect of CYSTUS052 and green tea on subjective symptoms in patients with infection of the upper respiratory tract. Phytother Res. 2010 Jan;24(1):96-100. doi: 10.1002/ptr.2876. · Adv Ther. 2001 Jul-Aug;18(4):189-93. · Josling P.Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Adv Ther. 2001 Jul-Aug;18(4):189-93.