Dlaczego ludzie zadowoleni z życia odżywiają się lepiej?

Jedzenie pod wpływem negatywnych emocji zniweczyło niejedną dietę ukierunkowaną na redukowanie tkanki tłuszczowej lub budowanie masy mięśniowej. Założenia żywieniowe, długoterminowe plany, oczekiwania i marzenia dotyczące własnego wyglądu i zdrowia często zostają przekreślone pod wpływem stresu związanego z egzaminem, gorszym dniem w pracy, rozstaniem z ukochaną osobą czy też na skutek nagromadzenia wielu innych przykrych sytuacji w ciągu dnia. Co ciekawe, jedzenie na skutek złych emocji jest nawykiem, który dotyczy przede wszystkim osób niezadowolonych z życia, pesymistów i jednostek wykazujących depresyjne skłonności.

Przeczytaj koniecznie:

Błędy żywieniowe wyniesione z dzieciństwa

Nastrój a wybory żywieniowe

Okazuje się, iż to w jakim nastroju się znajdujemy ma duży wpływ na kwestię doboru pokarmów. Badania naukowe przeprowadzone w ostatnich latach potwierdziły, że osoby będące w nie najlepszej formie psychicznej – tzn. nieszczęśliwe, smutne, pesymistycznie nastawione do otaczającego świata, istotnie częściej wybierają nisko jakościowe pokarmy, takie jak choćby słodycze czy fast foody. Natomiast badani posiadający dobry nastrój bardziej skłaniają się ku wartościowym produktom żywnościowym, takim jak świeże owoce i warzywa.

Dlaczego zły nastrój skłania do niezdrowego jedzenia?

Seria badań naukowych przeprowadzona na Cornell University wskazuje, że istotne znaczenie dla interpretacji  zjawiska emocjonalnego jedzenia w następstwie nieprzyjemnych doznań posiada tzw. horyzont czasowy. Innymi słowy, osoby nieszczęśliwe i smutne w odmienny sposób od osób zadowolonych z życia, postrzegają ramy czasowe  i trochę inaczej widzą otaczającą rzeczywistość. Dla nich liczy się tylko tu i teraz – chwilowa przyjemność i kompensujące wszystko doznania zmysłowe, nagroda za poniesione krzywdy. Kwestia jedzenia postrzegana jest wyłącznie fragmentarycznie i dość pobłażliwie, dana osoba nie zważa na nieprzyjemne konsekwencje, które są odłożone w czasie.

Dlaczego ludzie szczęśliwi odżywiają się zdrowiej?

Wyżej wspomniane serie badań wskazały również na prawdopodobną przyczynę dokonywania zdrowszych wyborów żywieniowych przez osoby szczęśliwe i zadowolone z życia. Okazuje się, iż takie jednostki nie myślą wyłącznie o teraźniejszości, oceniają także długofalowy skutek podjętych decyzji. Istotne znaczenie ma przyszłość oraz kondycja zdrowotna w ciągu kilku czy kilkunastu następnych lat. Inaczej mówiąc, ludzie zadowoleni z życia i optymiści chcą uniknąć w przyszłości ewentualnych problemów związanych ze zdrowiem. Jak podkreślają badacze,  grupa osób  tzw. „pozytywnych” posiada w większym stopniu rozwiniętą zdolność abstrakcyjnego myślenia, charakteryzuje je również przykładanie mniejszej uwagi do bieżących doznań zmysłowych

Kluczowe umiejętności

Jeżeli dążysz do poprawy zdrowia i estetyki sylwetki, nie zapominaj o kwestiach podstawowych związanych z Twoim komfortem psychicznym. Umiejętność radzenia sobie z sytuacjami stresowymi, odreagowanie trudnych sytuacji w sposób konstruktywny oraz optymistyczne podejście do życia znacznie ułatwiają zmagania z niewłaściwymi nawykami żywieniowymi. To fakt potwierdzony naukowo.

Podsumowanie

Podejmowanie  właściwych decyzji związanych z doborem pokarmu łatwiej przychodzi osobom szczęśliwym i pozytywnie nastawionym do życia, którzy podświadomie troszczą się o swoją kondycję zdrowotną w przyszłości. Natomiast osoby nieszczęśliwe, smutne, nie potrafiące radzić sobie ze stresem w sposób konstruktywny, znacznie częściej ulegają pokusom i zajadają się tuczącymi przekąskami. Takim ludziom zdecydowanie trudniej jest poprawić estetykę sylwetki oraz wytrwać w założeniach właściwie ukierunkowanych planów żywieniow-treningowych. Dlatego zanim podejmiesz kolejną decyzję o poprawie nawyków żywieniowych, zastanów się czy nie powinieneś zacząć od zmiany swojego podejścia i sposobu myślenia.