Składniki pokarmowe i ich nieoceniony wpływ na kondycję skóry

Na podstawie wyglądu skóry można wnioskować o stanie odżywienia, kondycji zdrowotnej oraz o tempie starzenia się organizmu. Deficyt witamin, składników mineralnych czy innych związków dostarczanych wraz z pokarmem może znacznie pogorszyć jej kondycję. Kosztowne kremy i zabiegi pielęgnacyjne mogą okazać się niewystarczające w kontekście zapobiegania wybranym objawom starzenia się skóry. Duże znaczenie posiada zdrowy i aktywny tryb życia, umiejętność radzenia sobie ze stresem oraz spożywanie wartościowych produktów żywnościowych. Oto związki wchodzące w skład jedzenia, posiadające niebagatelny wpływ na wygląd, kondycję i tempo starzenia się skóry:

Przeczytaj koniecznie:

W jakim stopniu dieta wpływa na cerę, włosy i paznokcie?

Witamina C

Biologiczna rola tego związku wykracza poza wzmacnianie naturalnej odporności organizmu. Witamina C, nazywana także kwasem L-askorbinowym odgrywa ważną rolę w syntezie cholesterolu, wpływa na tempo wchłaniania żelaza, zwiększa dostępność selenu. W kontekście dbania o kondycję skóry witamina C zajmuje bardzo szczególne miejsce – jest bowiem niezbędna do stabilizacji potrójnej spirali kolagenu. Jej niedobory doprowadzają do upośledzenia syntezy białek tkanki łącznej i objawiają się między innymi nadmiernym rogowaceniem, skórnymi wybroczynami, skłonnością do powstawania siniaków, krwawieniem dziąseł, powolnym gojeniem się ran. Do źródeł pokarmowych witaminy C należą: świeże owoce i warzywa (np. cytrusy, natka pietruszki, czarna porzeczka, owoce róży).

Witamina E

Witamina E (czyli łącznie 8 związków zaliczanych do tokoferoli i tokotrienoli)  i witamina C działają synergistycznie w niwelowaniu negatywnych skutków działania wolnych rodników, opóźniając powstawanie objawów starzenia. Tokoferole zapobiegają także sieciowaniu kolagenu i peroksydacji lipidów, stabilizują błony komórkowe. Niedobory witaminy E objawiają się nadmiernym rogowaceniem i przesuszeniem skóry oraz powstawaniem przedwczesnych zmarszczek. Do bogatych pokarmowych źródeł witaminy E należą: oleje roślinne, migdały, orzechy,  jaja, awokado, brukselka.

Karotenoidy i witamina A

Do grupy związków zwanych karotenoidami zalicza się między innymi: betakaroten, astaksantynę,  likopen. Posiadają one udowodniony naukowo, silny potencjał antyoksydacyjny oraz działanie fotoprotekcyjne. Likopen i betakaroten pomagają chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Dodatkowo, retinol powstający z beta karotenu i jego metabolity posiadają wpływ na różnicowanie i kondycję komórek nabłonkowych budujących naskórek. Do źródeł karotenoidów i witaminy A należą: czerwone warzywa i owoce (betakaroten, likopen), wątróbka, żółtko jaja, sery.

Witamina D

Wyjątkowość witaminy D polega na tym, iż posiada aktywność hormonu. Może być syntetyzowana  pod wpływem działania promieni słonecznych. Chroni skórę przed działaniem promieni UV, zapobiega procesom nowotworzenia i infekcji o podłożu zapalnym. Zaobserwowano, iż niedobory witaminy D są charakterystyczne u kobiet, posiadających liczne zmarszczki. Warto także podkreślić, iż wraz z wiekiem spada wydajność wewnątrzustrojowej syntezy tej witaminy, co także wiąże się z powstaniem poważnych deficytów w organizmie i zaburzeniem wewnętrznej homeostazy. Do źródeł pokarmowych tej witaminy należą przede wszystkim tłuste ryby morskie i tran.

Polifenole

Zainteresowanie tymi związkami wynika z dużego potencjału antyoksydacyjnego i właściwości przeciwzapalnych. Spożycie ich wraz z pokarmem może wywierać wpływ nie tylko na wygląd i kondycję skóry – przypisuje im się istotną rolę w profilaktyce wielu chorób, w tym nowotworów, dolegliwości układu krążenia i chorób neurodegeneracyjnych. Polifenole chronią skórę przed działaniem niekorzystnych czynników środowiskowych, zapobiegają powstawaniu uszkodzeń struktury DNA i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów skóry. Badania naukowe wskazują także na dużą skuteczność polifenoli w zapobieganiu powstawania objawów starzenia. Źródłem tych związków są produkty pochodzenia roślinnego, w tym warzywa,  owoce a także herbaty, przyprawy i czerwone wino.

Podsumowanie

Stan odżywienia organizmu posiada niebagatelny wpływ na wygląd i kondycję skóry. W ramach profilaktyki powstawania zmarszczek warto dbać nie tylko o odpowiednią pielęgnację, ale także o właściwy dobór jakościowy i ilościowy pokarmów.