Tych produktów nie należy trzymać w lodówce

Lodówka to integralny element wyposażenia każdej kuchni. Jej zastosowanie jest na tyle oczywiste, że nie ma nawet sensu się nad nim rozwodzić: służy do wydłużania trwałości żywności. Warto jednak wiedzieć, że wbrew intuicyjnym przekonaniom, nie wszystkie produkty żywnościowe nadają się do tego by je w niej przechowywać. Niektórym wręcz taki zabieg po prostu szkodzi. W niniejszym poradniku prezentujemy listę artykułów żywnościowych, które niespecjalnie nadają się do tego, by je przechowywać w lodówce.

Przeczytaj koniecznie:

Jak przechowywać owoce i warzywa by wydłużyć ich zdatność do spożycia

Pieczywo

Wydawać by się mogło, że umieszczenie zakupionego chleba w lodówce stanowi uniwersalny sposób na wydłużenie jego świeżości. Nic bardziej mylnego. Schłodzone pieczywo wcale nie będzie dłużej świeże, a wręcz – zacznie czerstwieć szybciej. Co więcej, specyficzny „mikroklimat” lodówkowy może przyspieszyć rozwój pleśni! Chleb i bułki należy trzymać po prostu w… chlebaku, dla przedłużenia świeżości można zawinąć je w bawełniany ręcznik kuchenny. To w zupełności wystarczy.

Pomidory

Pomidory nie lubią chłodu i łatwo się o tym przekonać wykonując prosty test.  Po przyniesieniu zakupów do domu jedną sztukę należy umieścić w lodówce, a drugą – w wiklinowym koszyku albo  w misce lub po prostu na blacie kuchennym. Wielce prawdopodobne jest że pomidor trzymany w lodówce – szybciej się popsuje, a jeśli nawet tak się nie stanie, to smakować będzie gorzej, niż pomidor trzymany w temperaturze pokojowej.

Ogórki

Teoretycznie ogórki można byłoby trzymać w lodówce, o ile zapewnimy im optymalny klimat. Ogórki nie lubią bowiem temperatury niższej niż 7 – 8 °C. Bezpieczniej jest więc umieścić je w temperaturze pokojowej, byleby – nie trzymać ich przy pomidorach, gdyż zaczną żółknąć. Ogórka można natomiast schować do lodówki po pokrojeniu lub przekrojeniu, wtedy dłużej zachowa świeżość (podobnie sytuacja wygląda ze wspomnianym przed chwilą pomidorem i wieloma innymi owocami i warzywami).

Ziemniaki

Trzymanie ziemniaków w lodówce jest grubym nieporozumieniem. Nie dość że brudzą i zajmują w niej dużo miejsca, to szybko zmieniają smak – stają się nieprzyjemnie słodkawe i ciemnieją po ugotowaniu. Ziemniaki korzystnie jest przechowywać w temperaturze nie niższej niż 7 °C (ale najlepiej też nie wyższej niż 12 °C), w ciemnym i suchym miejscu.

Owoce egzotyczne

Cytrusy, podobnie jak inne egzotyczne owoce, można trzymać w lodówce (i niekiedy jest to wskazane), ale należy pamiętać, że pod wpływem niskiej temperatury mogą one wyraźnie zmienić swój wygląd i stać się nieapetyczne. Widoczne jest to w szczególności w przypadku bananów, które po umieszczeniu w lodówce zaledwie w ciągu kilku - kilkunastu godzin wyraźnie ciemnieją. Na szczęście fakt ten nie wpływa negatywnie na ich smak i trwałość.

Kawa rozpuszczalna

Sposób przechowywania kawy ma wyraźny wpływ na jej smak i aromat. W związku z tym warto zwracać uwagę na to by zawsze była ona umieszczona w suchym i szczelnie zamkniętym naczyniu. Pod żadnym pozorem jednak nie należy jej trzymać w lodówce, gdyż w ten sposób możemy kawie po prostu zaszkodzić. Po wyjęciu z lodówki może się zdarzyć tak, że w opakowaniu z kawą wytworzy się wilgoć. O konsekwencjach wynikających z tego stanu rzeczy chyba nikomu mówić nie trzeba.

Batony proteinowe

Teoretycznie batony proteinowe można przechowywać w niskich temperaturach. Problem może się pojawić jednak wtedy, gdy będziemy chcieli taki przysmak spożyć bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki. Batony proteinowe i bez tego bywają niekiedy skrajnie twarde i problematyczne w konsumpcji. Im niższa będzie ich temperatura tym trudniej będzie je pogryźć i zjeść.

Podsumowanie

Chociaż lodówka stanowi w zasadzie niezbędny gadżet w każdej kuchni, to nie wszystkie produkty nadają się do tego by je w niej przechowywać.  Warto o tym wiedzieć, by nie popełniać elementarnych błędów i nie zapełniać lodówki artykułami źle znoszącymi niską temperaturę lub przynajmniej takimi, którym ona nie pomaga.