Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Tych produktów nie należy trzymać w lodówce

Tych produktów nie należy trzymać w lodówce

PoTreningu

Lodówka to integralny element wyposażenia każdej kuchni. Jej zastosowanie jest na tyle oczywiste, że nie ma nawet sensu się nad nim rozwodzić: służy do wydłużania trwałości żywności. Warto jednak wiedzieć, że wbrew intuicyjnym przekonaniom, nie wszystkie produkty żywnościowe nadają się do tego by je w niej przechowywać. Niektórym wręcz taki zabieg po prostu szkodzi. W niniejszym poradniku prezentujemy listę artykułów żywnościowych, które niespecjalnie nadają się do tego, by je przechowywać w lodówce.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Pieczywo

Wydawać by się mogło, że umieszczenie zakupionego chleba w lodówce stanowi uniwersalny sposób na wydłużenie jego świeżości. Nic bardziej mylnego. Schłodzone pieczywo wcale nie będzie dłużej świeże, a wręcz – zacznie czerstwieć szybciej. Co więcej, specyficzny „mikroklimat” lodówkowy może przyspieszyć rozwój pleśni! Chleb i bułki należy trzymać po prostu w… chlebaku, dla przedłużenia świeżości można zawinąć je w bawełniany ręcznik kuchenny. To w zupełności wystarczy.

Pomidory

Pomidory nie lubią chłodu i łatwo się o tym przekonać wykonując prosty test.  Po przyniesieniu zakupów do domu jedną sztukę należy umieścić w lodówce, a drugą – w wiklinowym koszyku albo  w misce lub po prostu na blacie kuchennym. Wielce prawdopodobne jest że pomidor trzymany w lodówce – szybciej się popsuje, a jeśli nawet tak się nie stanie, to smakować będzie gorzej, niż pomidor trzymany w temperaturze pokojowej.

Ogórki

Teoretycznie ogórki można byłoby trzymać w lodówce, o ile zapewnimy im optymalny klimat. Ogórki nie lubią bowiem temperatury niższej niż 7 – 8 °C. Bezpieczniej jest więc umieścić je w temperaturze pokojowej, byleby – nie trzymać ich przy pomidorach, gdyż zaczną żółknąć. Ogórka można natomiast schować do lodówki po pokrojeniu lub przekrojeniu, wtedy dłużej zachowa świeżość (podobnie sytuacja wygląda ze wspomnianym przed chwilą pomidorem i wieloma innymi owocami i warzywami).

Ziemniaki

Trzymanie ziemniaków w lodówce jest grubym nieporozumieniem. Nie dość że brudzą i zajmują w niej dużo miejsca, to szybko zmieniają smak – stają się nieprzyjemnie słodkawe i ciemnieją po ugotowaniu. Ziemniaki korzystnie jest przechowywać w temperaturze nie niższej niż 7 °C (ale najlepiej też nie wyższej niż 12 °C), w ciemnym i suchym miejscu.

Owoce egzotyczne

Cytrusy, podobnie jak inne egzotyczne owoce, można trzymać w lodówce (i niekiedy jest to wskazane), ale należy pamiętać, że pod wpływem niskiej temperatury mogą one wyraźnie zmienić swój wygląd i stać się nieapetyczne. Widoczne jest to w szczególności w przypadku bananów, które po umieszczeniu w lodówce zaledwie w ciągu kilku - kilkunastu godzin wyraźnie ciemnieją. Na szczęście fakt ten nie wpływa negatywnie na ich smak i trwałość.

Kawa rozpuszczalna

Sposób przechowywania kawy ma wyraźny wpływ na jej smak i aromat. W związku z tym warto zwracać uwagę na to by zawsze była ona umieszczona w suchym i szczelnie zamkniętym naczyniu. Pod żadnym pozorem jednak nie należy jej trzymać w lodówce, gdyż w ten sposób możemy kawie po prostu zaszkodzić. Po wyjęciu z lodówki może się zdarzyć tak, że w opakowaniu z kawą wytworzy się wilgoć. O konsekwencjach wynikających z tego stanu rzeczy chyba nikomu mówić nie trzeba.

Batony proteinowe

Teoretycznie batony proteinowe można przechowywać w niskich temperaturach. Problem może się pojawić jednak wtedy, gdy będziemy chcieli taki przysmak spożyć bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki. Batony proteinowe i bez tego bywają niekiedy skrajnie twarde i problematyczne w konsumpcji. Im niższa będzie ich temperatura tym trudniej będzie je pogryźć i zjeść.

Podsumowanie

Chociaż lodówka stanowi w zasadzie niezbędny gadżet w każdej kuchni, to nie wszystkie produkty nadają się do tego by je w niej przechowywać.  Warto o tym wiedzieć, by nie popełniać elementarnych błędów i nie zapełniać lodówki artykułami źle znoszącymi niską temperaturę lub przynajmniej takimi, którym ona nie pomaga.

 



W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie