Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Jak zwiększyć podaż błonnika pokarmowego przy diecie ograniczającej spożycie produktów zbożowych?

Jak zwiększyć podaż błonnika pokarmowego przy diecie ograniczającej spożycie produktów zbożowych?

PoTreningu

Odpowiednia podaż błonnika jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i utrzymania flory bakteryjnej w równowadze. W ostatnich czasach można zauważyć „modę” na diety niskowęglowodanowe (LC), w których ograniczeniu ulega spożycie pokarmów pochodzenia zbożowego i często również owoców. Tymczasem produkty żywnościowe otrzymane z mąki z pełnego przemiału oprócz sporej dawki węglowodanów zapewniają nam również solidną porcję błonnika pokarmowego.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Całkowita eliminacja z diety może wiązać się z niedostateczną podażą włókna pokarmowego, a co za tym idzie doprowadzić do zaburzeń motoryki przewodu pokarmowego i innych problemów. Czy jest więc sposób by w okresie stosowania niskowęglowodanowej diety zakładającej eliminację pokarmów zbożowych, zapewnić solidną porcję błonnika? Odpowiedź brzmi: tak.

W celu zapewnienia odpowiedniej podaży błonnika w pierwszej kolejności należy zwiększyć spożycie liściastych warzyw zielonych oraz warzyw korzeniowych. Większość z nich jest na tyle niskokaloryczna, że nie zaburzają bilansu energetycznego diety. Jeśli natomiast w Twojej diecie jest miejsce na dodatkowe kalorie z tłuszczu i białka, powinieneś także uwzględnić siemię lniane, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Są to na tyle wartościowe produkty żywnościowe, że mogą stanowić bazę niejednego posiłku. Przy okazji dostarczają solidną porcję błonnika (np. wiórki kokosowe ponad 20g/100g).

Okołotreningowo warto też umieścić owoce. Wbrew pozorom, w niskowęglowodanowych dietach można wygenerować na nie miejsce, przy czym najwłaściwszą porą na ich spożycie jest czas do dwóch - trzech godzin po wysiłku, kiedy mięśnie i wątroba zachłannie wyłapują krążącą we krwi glukozę. Kilka kawałków grejpfruta natomiast spokojnie można spożyć również w dni nietreningowe, 100g tego owocu zawiera zaledwie 6 – 7g węglowodanów strawnych. Pamiętać należy, że większość błonnika w owocach zawarta jest w skórce i zaraz pod skórką.

W ciągu dnia powinno się przyjmować około 10g błonnika na każde 1000 spożytych kalorii. Jeśli uważasz, że nie jesteś w stanie dostarczyć takiej ilości z konwencjonalnej żywności możesz wspomóc się suplementem. Na naszym rynku dostępnych jest wiele preparatów zawierających włókno pokarmowe z różnych źródeł, znaczna część jednak jest nieuzasadnienie droga. Najkorzystniejszą opcją jest wybierać preparaty w formie proszku dostarczające przede wszystkim rozpuszczalnych w wodzie frakcji błonnika. Błonnik pokarmowy w postaci suplementu przyjmować należy w okolicy posiłku, popijając minimum szklanką wody.