Masło niejedno ma imię

Wydawać by się mogło, że masło – jakie jest- każdy widzi, a jednak w praktyce często bywa zupełnie inaczej. Okazuje się bowiem, że masło masłu nierówne, a poszczególne rodzaje tłuszczu mlecznego mogą pomiędzy sobą istotnie się różnić. Co najciekawsze jednak, znaczna część produktów wyglądających jak masło, tak naprawdę nim nie jest. Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszam do lektury!

Przeczytaj koniecznie:

Masło orzechowe?

Czym jest i jak powstaje masło?

Masło to tłuszcz jadalny pochodzenia mlecznego, który otrzymuje się ze śmietany mleka krowiego (w szczególnych wypadkach także z owczego i koziego). W procesie produkcyjnym używa się bądź to śmietany ukwaszonej bądź nieukwaszonej, czyli tzw. śmietanki (ta używana jest do otrzymania masła śmietankowego). Żeby dany produkt mógł zostać nazwany masłem, musi spełniać odpowiednie wymogi. Przede wszystkim nie może zawierać dodatku tłuszczu roślinnego. Niestety nie wszyscy o tym pamiętają, ale na ten temat więcej dopowiem za chwilę.

Jakie są rodzaje masła?

Chociaż mogłoby się wydawać, że masło to po prostu masło i nie ma co zagłębiać się w szczegóły dotyczące wydumanych różnic pomiędzy poszczególnymi jego rodzajami, to w praktyce pewną wiedzę z tego zakresu warto posiadać, choćby po to by niepotrzebnie nie przepłacać i nabywać produkty najwyższej jakości. Istnieje kilka rodzajów masła, ze względu na różnice jakościowe możemy wyróżnić

  • Masło ekstra
  • Masło delikatesowe
  • Masło wyborowe
  • Masło stołowe
  • Masło śmietankowe

Bez zagłębiania siew szczegóły można powiedzieć, że pierwsze trzy opcje charakteryzują produkty o najwyższej, ściśle kontrolowanej jakości. W przypadku masła stołowego sytuacja wygląda już trochę gorzej i należy je traktować jako produkt trochę niższej kategorii. Masło śmietankowe różni się istotnie pod pozostałych tym, że otrzymywane jest ze śmietanki (nieukwaszonej śmietany) i zawiera więcej laktozy. I na koniec ciekawostka – w sklepach nabyć można też masło otrzymane z mleka (śmietany) od krów z chowu pastwiskowego. Charakteryzuje się ono wyższą wartością odżywczą i lepszą smarowalnością.

Masło klarowane

Oprócz wspomnianych przed chwilą rodzajów tłuszczu mlecznego, w sklepach znaleźć można także dość unikalny produkt zwany masłem klarowanym. Jego wyjątkowość polega na tym, ze znakomicie nadaje się do obróbki termicznej takiej jak smażenie. Nie sprawdzi się jednak zbytnio jako smarowidło do pieczywa.  Masło klarowane otrzymuje się poprzez podgrzewanie masła konwencjonalnego i usuwania powstających osadów i szumowin zawierających resztki białek i laktozy.

Prawie jak masło…

Od pewnego czasu na rynku dostępne są także produkty masło-podobne, które do złudzenia przypominają konwencjonalne masło (szatą graficzną, nazwą, smakiem), ale w istocie nim nie są. Składają się one bowiem w dużej mierze z utwardzonych olejów roślinnych, zasobnych w szkodliwe izomery trans przemysłowego pochodzenia. Tego typu wynalazki należy omijać szerokim łukiem, gdyż ich konsumpcja może być po prostu szkodliwa dla zdrowia. W celu uniknięcia pomyłki trzeba uważnie lustrować etykiety sprawdzając po kilka razy, czy dany produkt to aby na pewno masło, a nie np. „masełko”, „mix maślany” czy „ekstra śmietankowy”… Niestety produkty masłopodobne zalały nasz rynek i masowo zapełniają sklepowe lodówki…

Podsumowanie

Wybór dobrego masła wcale nie jest łatwy. Znaczna część dostępnych produktów tego typu to wynalazki „masłopodobne”, charakteryzujące się niską jakością i wysoką zawartością izomerów trans przemysłowego pochodzenia. Kupując masło trzeba uważnie zlustrować etykietę weryfikując nazwę i dokładny skład produktu.