Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Jak się odżywiać, aby mieć więcej energii do działania?

Jak się odżywiać, aby mieć więcej energii do działania?

Tadeusz Sowiński

Wyczerpanie i brak siły do zmagania się z wyzwaniami dnia codziennego, to coraz częstszy problem wśród ludzi aktywnych zawodowo, studiujących i uczących się. W celu uzupełnienia wyczerpujących się zasobów energii najczęściej sięgamy po kawę i produkty zawierające cukier. Tego typu rozwiązania przynoszą jedynie pozorne korzyści, w dłuższej perspektywie doprowadzają do pogłębienia problemu. Okazuje się, że na poziom energii pozytywnie wpływać może odpowiednio zbilansowana dieta. Warto więc się zastanowić w jaki sposób można zmodyfikować swój sposób odżywiania, tak aby w ciągu dnia nie „padać na twarz” ze zmęczenia i mieć siłę by sprostać codziennym wyzwaniom i jeszcze na koniec – wykonać dobry trening.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Postaw na zdrowe i wartościowe produkty żywnościowe

Komponując jadłospis zwróć uwagę na jakość produktów, które będą stanowić podstawę twojego menu. Wszelkie dania do odgrzania – typu pizza czy lasagne, pierogi, kluski, a także chińskie zupki, owocowe jogurty czy wędliny i białe pieczywo należy zamienić na mniej przetworzone pokarmy, które będą dostarczać oprócz kalorii także składników odżywczych. Co zatem powinno się znaleźć w takim menu ukierunkowanym na zwiększenie energii? Przede wszystkim: świeże warzywa i owoce w ilościach większych niż symboliczne, ryby, mięso, mniej przetworzony i niesłodzony nabiał, orzechy (nieprażone i niesolone), jaja, wartościowe źródła węglowodanów (np. ryż, kasze, płatki owsiane, bataty, ziemniaki i wspomniane już owoce). Warto przy tym pamiętać o doborze właściwej obróbki kulinarnej – panierowanie i smażenie na głębokim oleju sprawi, iż nawet najzdrowsze pokarmy zatracą swój unikalny i prozdrowotny potencjał. Jeśli chcesz czuć się lekko i mieć energię do działania wybieraj bardziej lekkostrawne sposoby na przygotowywanie posiłków – np. gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w folii czy krótkotrwałe smażenie.

Unikaj słodyczy

W chwili poważnego kryzysu, wiele osób ratuje się słodyczami. Uważając, iż batonik  może błyskawicznie postawić „na nogi”. Takie rozwiązania jednak raczej sprawdzają się w trakcie maratonu czy wyprawy w góry niż w realiach dnia codziennego. W praktyce, słodycze dają jedynie chwilowe podładowanie, a za moment pojawia się spadek mocy. Najczęstsze skutki zwalczania przemęczenia słodyczami to specyficzne „zamulenie” organizmu, zmęczenie i niechęć do działania (co związane jest ze wzrostem wydzielania serotoniny), a także zwiększone łaknienie na słodkości, no i w końcu dodatkowe kilogramy, a także – co biorąc pod uwagę wymienione przed chwilą konsekwencje - gorsze samopoczucie. Należy przypomnieć, iż słodkości to wyłącznie tzw. „puste kalorie”, a organizm do sprawnego funkcjonowania potrzebuje nie tylko energii, ale wielu nieenergetycznych składników odżywczych jak witaminy i pierwiastki mineralne.

Staraj się jeść regularnie

W pełnym obowiązków dniu trudno utrzymać stałe pory przyjmowania posiłków – problem z tym ma wiele osób. Dlatego warto spożywać taką ich ilość, która organizacyjnie jest możliwa do „ogarnięcia”. Zatem  sześć pozycji w menu można  zredukować do trzech głównych posiłków oraz w razie potrzeby wprowadzić jedną lub dwie niewielkie przekąski. Regularność w przyjmowaniu jedzenia to prosty sposób na zapobieganie poważnym kryzysom energetycznym. Nie oznacza to jednak, iż posiłki muszą być przyjmowane codziennie o tej samej godzinie – z dokładnością do jednej minuty. Zamiast tego należy określić przedziały czasowe, w których spożywane będą pokarmy; np. śniadanie do dwóch godzin po przebudzeniu, każdy kolejny posiłek od trzech do czterech godzin od następnego a kolacja na dwie lub trzy godziny przed snem. Systematyka i działanie wg planu naprawdę pomagają.



W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie

1 / 2 Następna strona