Spożycie cukru rośnie!

Osób otyłych cały czas przybywa, dietetycy lekarze i specjaliści zajmujący się promocją zdrowia biją na alarm, ostrzegają, edukują, ale patrząc na powszechne trendy można powiedzieć, że niestety nie widać jakoś zmian na lepsze. Wygląda na to, że obwieszczana na okrągło „moda na zdrowe odżywianie” to tak naprawdę zjawisko niezwykle powierzchowne, żeby nie powiedzieć – pozorne. Jak bowiem inaczej wytłumaczyć fakt, że spożycie jednego z głównych wrogów zdrowia i sylwetki, czyli cukru – permanentnie rośnie i będzie rosnąć nadal, a przynajmniej takie są prognozy…

Przeczytaj koniecznie:

Izomaltuloza: „dietetyczny” cukier czy zwykły „pic”?

Co jest nie tak z cukrem?

Cukier stołowy czyli sacharoza stanowi dość istotny element naszej codziennej diety. Teoretycznie wydawać mogłoby się, że nie ma w tym nic złego, w końcu składnik ten po rozłożeniu do cząstek elementarnych - glukozy i fruktozy -  jest wykorzystywany przez nasz organizm jako przystępne źródło energii (stąd też wzięło się powiedzenie „cukier krzepi”). W praktyce jednak sytuacja jest bardziej skomplikowana. Okazuje się bowiem, że ze spożyciem cukru bardzo łatwo przesadzić. W zasadzie w przypadku tego składnika diety można powiedzieć, że obowiązuje zasada, która mówi, iż „apetyt rośnie w miarę jedzenia”. Czyli im więcej cukru jemy – tym też z czasem nabieramy większą na niego ochotę. Efektem tego jest przyrost tkanki tłuszczowej, ale nie tylko – pojawia się również szereg zaburzeń groźnych metabolicznie.

Spożywanie dużych ilości cukru prowadzi m.in. do zaburzenia funkcjonowania gospodarki lipidowej co objawia się niekorzystnymi zmianami w poziomie poszczególnych lipoprotein i wzrostem, poziomu triglicerydów. Podobnie też pojawiają się postępujące nieprawidłowości w obrębie gospodarki insulinowej, tkanki obwodowe i wątroba tracą wrażliwość na działanie insuliny, co skutkuje hiperglikemią i kompensacyjną hiperinsulinemią. Nadmiar glukozy i nadmiar insuliny w krwiobiegu jest toksyczny dla różnych układów i narządów, nasileniu ulega proces glikacji, czemu towarzyszy zmiana struktury i funkcji wielu komórek.

Deregulacji ulegają także mechanizmy odpowiedzialne za kontrolę łaknienia i za wydatkowanie energii. Skutkuje to dalszym przejadaniem się i mniejszą termogenezą poposiłkową. Lista negatywnych konsekwencji wynikających z nadmiernego spożycia cukru w tym miejscu się niestety nie kończy, a obejmuje szereg innych następstw (takich chociażby jak wzrost ryzyka rozwoju chorób nowotworowych), już na podstawie tych przykładów widać wyraźnie, że wysokie spożycie cukru jest po prostu groźne i dla sylwetki i dla zdrowia.

Spożycie cukru ciągle rośnie

Spożycie cukru od dłuższego czasu bezustannie rośnie. Chociaż można zauważyć delikatne wahania, to jednak należy stwierdzić, iż progres jest konsekwentny i nic nie wskazuje by coś w tej kwestii się zmieniło w najbliższych latach. Na zorganizowanej kilka miesięcy temu w Dubaju konferencji poświęconej branży cukrowniczej pojawiły się wnioski mówiące, iż zapotrzebowanie na sacharozę zwiększać się będzie w tempie około 1,6% rocznie. Oznacza to że w ciągu dekady zwiększy się ono o 26mln ton (ze 179 do 205 mln ton). Największy udział we wzroście produkcji cukru maję i mieć będą nadal Chiny, Brazylia i Indie.

Jeśli chodzi o nasz kraj to w ostatnich latach zanotowano spadki spożycia cukru przez Polaków. Mowa jednak o czystym wyrobie, a nie o produktach, które go zawierają, takich jak słodycze, słodzone napoje i inne produkty spożywcze, do których jest dodawany. Konsumpcja tego typu pokarmów systematycznie wzrasta (dotyczy to przede wszystkim wyrobów cukierniczych takich jak batoniki, ciastka, czekoladki). Tak więc pomimo, iż mniej słodzimy kawę i herbatę – cukru zjadamy coraz więcej i więcej.

Perspektywy

Patrząc na aktualne trendy w spożyciu cukru oraz przepowiadane prognozy raczej trudno o optymizm.  Nadzieja jedynie w tym, że przyjdzie niebawem moment odbicia i że powszechna świadomość dotycząca negatywnych konsekwencji wynikających z nadmiernej konsumpcji cukru zwiększy się do tego stopnia, że będzie mieć realne przełożenie na spożycie tego „białej trucizny”.

 

 

Źródła: http://10times.com/dubai-sugar