Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Ananas – kilka ciekawostek

Ananas – kilka ciekawostek

Tadeusz Sowiński

Ananas to wyjątkowo nietypowy owoc – twardy na zewnątrz, wewnątrz posiadający niejadalny „rdzeń”. Smakuje orzeźwiająco i przywodzi na myśl wakacje w tropikach. Jest chętnie wykorzystywany jako składnik owocowych deserów, koktajli, świetnie komponuje się także z daniami mięsnymi i mięso- warzywnymi. Na jakie korzyści zdrowotne mogą liczyć wielbiciele tego niezwykłego owocu?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Wartość odżywcza

Warto podkreślić, iż mówiąc o walorach prozdrowotnych ananasów mam na myśli świeży owoc – wersje puszkowane cechują się znacznie mniejszą wartością odżywczą – z racji choćby dodatku znacznych ilości cukru czy strat witamin oraz innych cennych dla zdrowia składników. Świeże ananasy można bez trudy dostać  w większości sklepów – dlatego warto zrezygnować z wersji puszkowanych i wybrać opcję mniej przetworzoną. Tym bardziej, iż świeży owoc posiada wiele do zaoferowania. Stanowi źródło manganu, miedzi, potasu, witaminy C, błonnika oraz mniejsze ilości witamin z grupy B, wapnia, beta-karotenu, cynku. Jest niskokaloryczny z racji tego, iż miąższ składa się z dużej ilości wody – mogą więc zatem spożywać również osoby redukujące zbędną tkankę tłuszczową.

Wpływ na aparat ruchu

Z racji tego, iż owoc ten stanowi źródło manganu, witaminy C i związków posiadających działanie przeciwutleniające, może korzystnie wpływać na kondycję kości-  zmniejszając ich kruchość i podatność na złamania, a także pozytywnie wpływa na stan ścięgien. Jest to szczególnie istotna wiadomość dla osób prowadzących aktywny tryb życia, które  narażone są na występowanie różnego typu urazów oraz osób w podeszłym wieku. Związkom zawartym w ananasie przypisuje się także zdolność do zmniejszana obrzęków i siniaków, nasila procesy regeneracyjne i przyspiesza gojenie się ran.

Wpływ na procesy trawienne

W ananasie znajdziemy również interesujące związki określane wspólną nazwą – bromelaina, stanowiące mieszaninę enzymów proteolitycznych, posiadających zdolność trawienia białek. O uwzględnieniu ananasa w diecie powinny zatem pomyśleć osoby, których jadłospis obfituje w znaczne ilości białka, w celu łagodzenia objawów ewentualnego dyskomfortu w przewodzie pokarmowym. Bromelaina może być pomocna w zapobieganiu takim dolegliwości jak: wzdęcia, bóle brzucha, uczucie pełności.

Wpływ na odporność organizmu

Zarówno witamina C, bromelaina i inne związki zawarte w ananasie, mogą być pomocne we wzmacnianiu odporności organizmu. Wskazuje się między innymi na antybiotyczne właściwości bromelainy – zwłaszcza w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, a także jej zdolność do rozrzedzania śluzu i łagodzenia dokuczliwych objawów zapalenia zatok.

Wpływ na naczynia krwionośne i serce

Witamina C, której w ananasie znajduje się całkiem sporo korzystnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych, zapobiegając ich kruchości. Dodatkowo wskazuje się iż bromelaina posiada zdolność do zmniejszania lepkości płytek krwi, zapobiegając tworzeniu skrzepów i zmniejszając ryzyko wystąpienia zawału serca. To cenna informacja dla osób, które zmagających się z problemami sercowo-naczyniowymi.

Podsumowanie

Ananas stanowi źródło cennych dla zdrowia związków, dlatego warto uwzględnić go w swoim jadłospisie. Substancje zawarte w tym egzotycznym owocu mogą korzystnie wpływać na aparat ruchu, kondycję układu sercowo-naczyniowego, funkcjonowanie mechanizmów odpornościowych oraz na przebieg procesów trawiennych.

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie