Te błędy sprawiają, że to co zdrowe – zdrowym być przestaje

Nawet jeśli przykładasz dużą wagę do tego, by kupować najwyższej jakości produkty, to wiedz, że bez należytej dbałości o sposób ich przechowywania i przygotowywania możesz nie tylko nie wykorzystać ich pożądanych właściwości, ale wręcz sprawić, że konsumpcja stanie się zagrożeniem dla Twojego zdrowia. Nie bowiem wystarczy mądrze wybierać, ale trzeba też umiejętnie wykorzystywać zakupione pokarmy. Niestety nie każdemu się to udaje. W niniejszym poradniku przedstawię kilka popularnych błędów, które sprawiają, że pierwotnie wartościowe produkty stają się w końcu swoim własnym zaprzeczeniem.

Przeczytaj koniecznie:

Częste błędy popełniane podczas przygotowywania posiłków

Błąd pierwszy – niewłaściwe przechowywanie

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że sposób przechowywania żywności ma wpływ na jej wartość odżywczą i zdrowotną. Eksponowanie pokarmu na działanie czynników takich jak tlen i światło może okazać się zabójcze dla zawartych w nich witamin i wielu innych związków mogących korzystnie wpływać na nasz organizm. Zależność jest szczególnie wyraźna w przypadku warzyw i owoców. Nie będę tutaj szerzej tego zagadnienia omawiał, gdyż poświęciłem mu już dwa odrębne artykuły, do których linki zamieszczam poniżej:

http://potreningu.pl/articles/2841/tych-produktow-nie-nalezy-trzymac-w-lodowce

http://potreningu.pl/articles/2301/jak-przechowywac-owoce-i-warzywa-by-wydluzyc-ich-zdatnosc-do-spozycia

Błąd drugi – przedwczesne przygotowywanie

Potrawy najkorzystniej jest przygotowywać zaraz przed konsumpcją, a jeśli to nie możliwe – zadbać by dania były odpowiednio przechowywane. Mówiąc wprost, trzeba mieć na uwadze, że jeśli pokroimy warzywa by zrobić z nich sałatkę, to zostawiając je na kuchennym blacie na pół dnia pozbędziemy się znacznej części zawartych w nich witamin, karotenów i flawonoidów. W takim wypadku najlepiej przełożyć je do szczelnie zamykanego naczynia i schować z dala od dostępu tlenu i światła.

Błąd trzeci – zbyt długa lub zbyt agresywna obróbka termiczna

Agresywne smażenie czy też długotrwałe gotowanie to niestety bardzo częsty błąd popełniany podczas przygotowywania potraw. Tymczasem niewłaściwie dobrana obróbka termiczna doprowadza nie tylko do znacznych strat ważnych odżywczych (witamin, składników mineralnych, białka), ale może „wzbogacić” pokarm o pakiet związków chemicznych o właściwościach toksycznych. Mowa tutaj o substancjach takich jak choćby nitrozaminy czy akryloamid, które mają działanie kancerogenne i mutagenne.

Błąd czwarty – używanie złych tłuszczów do obróbki termicznej

Smażenie, chociaż nie jest najbardziej pożądaną metodą obróbki termicznej pokarmów, to samo w sobie nie musi być niezdrowe, o ile nie prowadzone jest w sposób zbyt agresywny i o ile nie przebiega z użyciem niewłaściwego rodzaju tłuszczów. Nie każdy zapewne zdaje sobie sprawę z tego, że znaczna część olejów roślinnych w ogóle nie nadaje się do obróbki termicznej (zwłaszcza już oleje: słonecznikowy, kukurydziany czy sojowy). W zamian zaleca się oliwę z oliwek, olej rzepakowy,  a jeszcze lepiej tłuszcz kokosowy, smalec, masło klarowane.

Błąd piąty – jedzenie ciągle tego samego

Upowszechnił się taki pogląd, ze jak coś jest zdrowe, to trzeba jeść tego jak najwięcej i z jak najwyższa częstotliwością. Przykładem mogą być brokuły, które stanowią integralny składnik  potraw jadanych przez osoby aktywne fizycznie takich jak choćby kurczak z ryżem (i brokułami). Problem polega na tym, że brokuły są zdrowe jak się je spożywa powiedzmy 2 – 3 razy w tygodniu, a nie codziennie czy już zwłaszcza po kilka razy dziennie (zawierają bowiem związki odżywcze, szkodliwe dla organizmu przy nadmiernej kumulacji). Ten sam mechanizm dotyczy wielu innych pokarmów. Dieta, żeby była zdrowa – winna być urozmaicona.

Podsumowanie

Nie wystarczy tylko w sposób przemyślany robić zakupy, trzeba także odpowiednio obchodzić się z  zakupionymi produktami spożywczymi. Tylko dzięki temu odżywianie może być naprawdę zdrowe. Warto więc wystrzegać się często popełnianych błędów starając się w sposób maksymalnie rozsądny podchodzić do kwestii przechowywania i obróbki żywności oraz do komponowania posiłków.