"I nie ma lipy"

Lipa - pospolite drzewo z kwiatami o specyficznym, nie przez wszystkich lubianym zapachu, rosnące w lasach, parkach, obok bloków – mijamy je często nie zdając sobie sprawy z jego prozdrowotnych właściwości. W Polsce występują dwa gatunki tej rośliny: lipa drobnolistna oraz szerokolistna; kwiatostan pozyskiwany lecznictwie obu gatunków wykorzystywany jest jako środek leczniczy.

Przeczytaj koniecznie:

Czy zielona herbata faktycznie przyspiesza odchudzanie?

Lipa - dolegliwości, na które pomaga

Kwiaty lipy od wieków traktowane były jako dobrodziejstwo, a ich właściwości wykorzystywano chcąc wyleczyć wiele dolegliwości natury zdrowotnej. Napar z tego drzewa polecany był i jest obecnie zarówno dzieciom jak i osobom dorosłym przede wszystkim na przypadłości „około przeziębieniowe”:

  • Stany gorączkowe
  • Kaszel
  • Bóle gardła
  • Katar
  • Bóle głowy
  • Zmęczenie, znużenie
  • Bóle mięśni
     

Poza wyżej wymienionymi działaniami prozdrowotnymi konsumpcję wywaru z lipy warto polecić osobom:

  • żyjącym w permanentnym stresie
  • odczuwającymi niepokój
  • cierpiącymi na zaburzenia snu

W medycynie ludowej wywarem z kwiatów lipy leczono także zapalenie nerek, dolegliwości żołądkowe, migreny oraz reumatyzm. Być może wywar był pomocny, a na pewno nie szkodził na wyżej wymienione problemy zdrowotne, jednak na dzień dzisiejszy brakuje badań potwierdzających jej skuteczność ( w kwestii powyższych schorzeń).

Działanie napotne, uspokajające, przeciwgorączkowe i rozluźniające (także przeciwskurczowe), łagodzące i przeciwzapalne sprawia, że kwiat lipy znajduje – zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym – zastosowanie w wielu polskich domach.

Z czego wynikają dobroczynne właściwości lipy? 

Wystarczy przyjrzeć się substancjom w niej zawartym:

  • flawonoidy – m.in.: wzmacniają śródbłonek naczyń krwionośnych, zmniejszające objawy przekwitania, działają antywirusowo, przeciwgrzybiczo, antyalergicznie, przeciwzapalnie, moczopędnie, zwiększają elastyczność naczyń krwionosnych

  • olejek eteryczny – działa dezynfekująco

  • związki śluzowe – osłaniają błony śluzowe dróg oddechowych

Herbatka, kąpiel...

Lipa najczęściej sprzedawana jest w postaci suszonej (herbatki) i spożywana w formie naparu. O ile nie nabyliśmy jej w formie saszetek, to do przygotowania jednej porcji należy użyć ok. 2-4 gramy suszu (1-2 łyżeczki), które następnie zalewamy szklanką zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Kolejnym krokiem jest odstawienie naparu do zaparzenia na około 10 minut.

Herbatka z lipy pita na zimno doskonale orzeźwia i świetnie gasi pragnienie.

Jeżeli chcemy wzmocnić kąpiel o dodatkowe działanie uspokajające, wyciszające, to wystarczy zaparzyć garść-dwie garści suszonych liści używając do tego około 1-2 litrów wody, odsączyć. Tak przygotowany napar wlewamy do wanny i oddajemy się błogiemu relaksowi…