Ratunku! Mam brzuch jakbym połknął balon!

Wzdęcia należą do najczęściej występujących problemów ze strony przewodu pokarmowego. Pomimo iż nie zagrażają życiu i rzadko są symptomem poważnych chorób, to ze względu na uciążliwość i dyskomfort im towarzyszący potrafią mocno uprzykrzyć życie. Na szczęście istnieją proste sposoby na to by sobie z nimi poradzić. W niniejszym poradniku przedstawiam kilka najskuteczniejszych metod!

Przeczytaj koniecznie:

Przyczyny wzdęć

 

Po pierwsze: jedz powoli, gryź starannie

Jedną z najczęstszych przyczyn wzdęć jest pośpiech podczas konsumpcji posiłków. Łapczywe pochłanianie pożywienia , niestaranne przeżuwanie i łykanie dużych kęsów w sposób ewidentny niekorzystnie odbija się a procesach trawiennych i może sprawiać, ze do niższych odcinków jelit trafiają nierozłożone przez enzymy resztki pokarmu, które pod pływem aktywności mikroorganizmów zasiedlających jelita ulegają rozmaitym reakcjom, którym towarzyszy produkcja gazów. Skutkiem są wzdęcia, niekiedy bardzo uporczywe. Posiłki należy „celebrować” unikając pośpiechu w trakcie konsumpcji i uważnie przeżuwając każdy kęs.

Po drugie: zachowaj umiar w konsumpcji

Wzdęciom sprzyjać także może przejadanie się, zwłaszcza - spożywanie zbyt dużej ilości pokarmu w zbyt krótkim czasie. W dobie rosnącej popularności rozwiązań żywieniowych opartych na koncepcji przerywanego postu (intermittent fasting), wiele osób w taki sposób komponuje menu, że dochodzi do kumulacji ogromnych ilości jedzenia w wąskim oknie żywieniowym. Skutkiem tego typu praktyk bywają właśnie wzdęcia. Należy pamiętać, że wydajność naszych enzymów trawiennych jest ograniczona i zwłaszcza jeśli bazować będziemy na pokarmach, które z jednej strony są ciężkostrawne, a z drugiej – zawierają składniki przyspieszające pasaż jelitowy, to doprowadzić możemy do analogicznej sytuacji jak ta opisana w poprzednik akapicie.

Po trzecie: Unikaj produktów wysokiego ryzyka

Nie ulega wątpliwości, że istnieją produkty żywnościowe w sposób szczególny sprzyjające wzdęciom. Należą do nich m.in. warzywa strączkowe, brokuły i inne warzywa krzyżowe, zasobny w laktozę nabiał i wybrane produkty zbożowe (płatki owsiane –zwłaszcza jeśli nie poddamy ich namaczaniu i obróbce termicznej) i wyroby z pszenicy. Dodatkowo różnimy się też tolerancją wyżej wspomnianych pokarmów. Warto wykonać mały test i wyeliminować okresowo najbardziej ryzykowną żywność z menu sprawdzając czy komfort trawienia się poprawi. Jeśli tak – sytuacje mamy jasną. Testowo po wyłączeniu wszystkich produktów tego typu można wybiórczo wprowadzać do diety pojedyncze pokarmy sprawdzając reakcje organizmu.

Wnioski

Wzdęcia nie są nieodłącznym elementem codziennej egzystencji. Co szczególnie ważne, można z nimi walczyć bez stosowania farmaceutyków. Problemy tego typu związane są najczęściej bądź to z pośpiechem towarzyszącym konsumpcji, niestarannym przeżuwaniem pokarmu i łykaniem zbyt dużych kęsów, bądź też z nieprawidłowym doborem jakościowym żywności. Celebrowanie posiłków oraz unikanie nadmiernego spożycia produktów z grupy ”wysokiego ryzyka” to najprostsze sposoby na to by pozbyć się uporczywego problemu.