Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Produkty żywnościowe, które warto włączyć do menu

Produkty żywnościowe, które warto włączyć do menu

Tadeusz Sowiński

Monotonna i słabo urozmaicona dieta to problem, który dotyczy wielu osób. Spożywanie na okrągło tych samych potraw i tych samych produktów żywnościowych wynika bardzo często z przyzwyczajenia i braku pomysłów. Takie postępowanie nie dość, że negatywnie odbija się na smakowitości menu, to także sprawia, iż nie dostarczamy wielu cennych składników. Oto produkty, który niewątpliwie warto włączyć do menu:

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Mrożone warzywa i owoce

Zimą, gdy dostępność świeżych produktów pochodzenia roślinnego jest znacznie ograniczona, warto sięgnąć po produkty mrożone. Polecane są wszelkie warzywne mieszanki oraz mrożonki jednoskładnikowe. Dokonując zakupu warto zlustrować etykietę – wszelkie dodatki w postaci olejów roślinnych czy barwników są niemile widziane. Mrożone warzywa można użyć do przygotowywania zup czy dań mięsno warzywnych. Są przy tym wygodne w użyciu i stosunkowo niedrogie. Z owoców, szczególnie ciekawą opcją są truskawki, jagody czy maliny – można użyć ich jako dodatek do pysznych deserów – np. proteinowych koktajli lub musów.

Kiełki warzyw

Oprócz mrożonek, ciekawą opcją na urozmaicenie codziennego menu są kiełki warzyw. Można kupić je w sklepie w formie gotowej do spożycia albo też hodować samodzielnie w domu. Nadają się zarówno jako dodatek do twarogu, jajecznicy,  kanapek czy sałatek, jak również w zastępstwie „zieleniny” można posypać nimi dowolne danie mięsne czy mięsno- warzywne. Są niekłopotliwe w przygotowaniu, dostępne w różnych wariantach i doskonale smakują.

Kasza jaglana

Płatki owsiane zajmują szczególną pozycję w jadłospisach osób aktywnych i dbających o zdrowie. Tymczasem kasza jaglana (dostępna również w formie płatków) może śmiało stanowić urozmaicenie dla porannego posiłku, czyli tradycyjnej owsianki. Doskonale komponuje się z jogurtem czy odżywką białkową, owocami oraz orzechami. Charakteryzuje się bogactwo składników odżywczych, jest przyjazna dla przewodu pokarmowego i posiada właściwości zasadotwórcze.

Mozarella

Świetnie nadaje się do dań na ciepło – wszelkich zapiekanek, dań z makronem czy ryżem. Można jej także użyć podczas przygotowywania sałatek oraz kanapek. Stanowi bardzo dobrą alternatywę do spożywanych na co dzień bardzo chętnie typowych żółtych serów – typu gouda czy edamski. Jej niewątpliwym walorem jest zawartość wapnia oraz łagodny i przyjemny smak.

Kurkuma

Przyprawy stanowią niedoceniane źródło cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Dlatego używane powszechnie przyprawy uniwersalne lub wszelkiego typu mixy i fixy warto zastąpić jednoskładnikowymi przyprawami, takimi jak choćby kurkuma. Świetnie nadaje się do dań mięsnych i warzywnych, można przy jej pomocy wzbogacić smak dipów do sałatek.

Podsumowanie

Istnieje wiele produktów żywnościowych przyjaznych zdrowiu i sylwetce – należą do nich między innymi te wymienione w niniejszym artykule. Komponując menu nie warto poprzestawać na kilku „sprawdzonych” potrawach i produktach żywnościowych, gdyż jest to zabieg niekorzystnie odbijający się na smakowitości menu oraz jego walorach odżywczych.  

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie