Produkty żywnościowe, które warto włączyć do menu

Monotonna i słabo urozmaicona dieta to problem, który dotyczy wielu osób. Spożywanie na okrągło tych samych potraw i tych samych produktów żywnościowych wynika bardzo często z przyzwyczajenia i braku pomysłów. Takie postępowanie nie dość, że negatywnie odbija się na smakowitości menu, to także sprawia, iż nie dostarczamy wielu cennych składników. Oto produkty, który niewątpliwie warto włączyć do menu:

Przeczytaj koniecznie:

Dlaczego warto jeść jajka z żółtkami

Mrożone warzywa i owoce

Zimą, gdy dostępność świeżych produktów pochodzenia roślinnego jest znacznie ograniczona, warto sięgnąć po produkty mrożone. Polecane są wszelkie warzywne mieszanki oraz mrożonki jednoskładnikowe. Dokonując zakupu warto zlustrować etykietę – wszelkie dodatki w postaci olejów roślinnych czy barwników są niemile widziane. Mrożone warzywa można użyć do przygotowywania zup czy dań mięsno warzywnych. Są przy tym wygodne w użyciu i stosunkowo niedrogie. Z owoców, szczególnie ciekawą opcją są truskawki, jagody czy maliny – można użyć ich jako dodatek do pysznych deserów – np. proteinowych koktajli lub musów.

Kiełki warzyw

Oprócz mrożonek, ciekawą opcją na urozmaicenie codziennego menu są kiełki warzyw. Można kupić je w sklepie w formie gotowej do spożycia albo też hodować samodzielnie w domu. Nadają się zarówno jako dodatek do twarogu, jajecznicy,  kanapek czy sałatek, jak również w zastępstwie „zieleniny” można posypać nimi dowolne danie mięsne czy mięsno- warzywne. Są niekłopotliwe w przygotowaniu, dostępne w różnych wariantach i doskonale smakują.

Kasza jaglana

Płatki owsiane zajmują szczególną pozycję w jadłospisach osób aktywnych i dbających o zdrowie. Tymczasem kasza jaglana (dostępna również w formie płatków) może śmiało stanowić urozmaicenie dla porannego posiłku, czyli tradycyjnej owsianki. Doskonale komponuje się z jogurtem czy odżywką białkową, owocami oraz orzechami. Charakteryzuje się bogactwo składników odżywczych, jest przyjazna dla przewodu pokarmowego i posiada właściwości zasadotwórcze.

Mozarella

Świetnie nadaje się do dań na ciepło – wszelkich zapiekanek, dań z makronem czy ryżem. Można jej także użyć podczas przygotowywania sałatek oraz kanapek. Stanowi bardzo dobrą alternatywę do spożywanych na co dzień bardzo chętnie typowych żółtych serów – typu gouda czy edamski. Jej niewątpliwym walorem jest zawartość wapnia oraz łagodny i przyjemny smak.

Kurkuma

Przyprawy stanowią niedoceniane źródło cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Dlatego używane powszechnie przyprawy uniwersalne lub wszelkiego typu mixy i fixy warto zastąpić jednoskładnikowymi przyprawami, takimi jak choćby kurkuma. Świetnie nadaje się do dań mięsnych i warzywnych, można przy jej pomocy wzbogacić smak dipów do sałatek.

Podsumowanie

Istnieje wiele produktów żywnościowych przyjaznych zdrowiu i sylwetce – należą do nich między innymi te wymienione w niniejszym artykule. Komponując menu nie warto poprzestawać na kilku „sprawdzonych” potrawach i produktach żywnościowych, gdyż jest to zabieg niekorzystnie odbijający się na smakowitości menu oraz jego walorach odżywczych.