Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Wysokie spożycie cukrów trwale zaburza mechanizmy kontroli łaknienia

Wysokie spożycie cukrów trwale zaburza mechanizmy kontroli łaknienia

Tadeusz Sowiński

Co do tego, iż wysokie spożycie produktów zasobnych w cukry rafinowane negatywnie wpływa na sylwetkę, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Niemniej jednak mechanizmy leżące u podstaw tej zależności okazują się być niezwykle ciekawe i… zaskakujące. Mało kto zdaje sobie bowiem z tego sprawę, iż nadmierna ekspozycja organizmu na działanie cukrów może doprowadzać do trwałych zmian w strukturach układu nerwowego odpowiedzialnych za kontrolę łaknienia!

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Kontrola łaknienia w praktyce

Mechanizmy leżące u podstaw kontroli łaknienia są dość skomplikowane, niemniej gdy działają prawidłowo, to opierają się na zależności, którą – upraszczając – można opisać tak:

  • kiedy dostępność substratów energetycznych i budulcowych w organizmie się zmniejsza, a także w sytuacji gdy zmniejsza się objętość treści żołądkowej – pojawia się uczucie głodu,
  • w sytuacji, w której dostępność energii i materiałów budulcowych jest wysoka, a żołądek – wypełniony, to pojawia się uczucie sytości lub też – zmniejsza się łaknienie.

Niekiedy jednak powyższa równowaga zostaje zachwiana, co prowadzi do dysproporcji pomiędzy wydatkowaną a dostarczaną energią. Efekt taki może wystąpić w przypadku niewłaściwego doboru jakościowego pożywienia.

Intrygujące wyniki badań

Niezwykle ciekawe w kontekście zainicjowanego w niniejszym artykule zagadnienia okazują się być wyniki badania przeprowadzonego przez dr Zane Andrews, endokrynologa z Monash University. Naukowiec ten zaobserwował, że wysokie spożycie cukrów może doprowadzać do uszkodzenia komórek tworzących obszary podwzgórza i odpowiedzialnych za odczuwanie głodu i sytości. Efekt ten związany jest co prawda z aktywnością wolnych rodników, niemniej jednak czynnikiem nasilających produkcję tych indywiduów chemicznych jest… hiperglikemia. Innymi słowy, im więcej hipergikemicznych produktów spożywamy, tym też większe jest prawdopodobieństwo iż nabawimy się problemów z kontrolą łaknienia i – będziemy jeść więcej.

Wnioski

Powiedzenie, mówiące iż „apetyt rośnie w miarę jedzenia” ma dobre uzasadnienie, zwłaszcza w przypadku produktów węglowodanowych, zasobnych w cukry rafinowane. Przytoczone tutaj badanie jest nie pierwszym już dowodem na to, iż odpowiedni jakościowy dobór produktów żywnościowych może okazać się pomocny w kontroli łaknienia, co przekładać się może na zmiany w masie i składzie ciała.