Za wybitnie tuczące właściwości cukru odpowiada przynajmniej kilka czynników, a biorąc pod lupę fizjologiczną odpowiedź organizmu na nadmierną konsumpcję tego składnika pokarmowego, można wręcz dojść do wniosku, że podobnie jak alkohol czy nikotyna, jest on pewnego rodzaju uzależniającą trucizną… Problemem podstawowym jest nie tylko wpływ cukru na organizm, ale jego wszechobecność i fakt, że często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele go spożywamy! Co więcej, problem pogłębia fakt, iż niektóre produkty żywnościowe z roku na rok wydają się coraz słodsze…
Czy chcesz, czy nie…
Od dawna nie jadasz czekoladek, ciastek i cukierków, nie pijesz też kolorowych napojów gazowanych typu cola, nie słodzisz kawy i herbaty, więc wydaje Ci się, że problem nadmiernego spożycia cukru Ciebie nie dotyczy. Niestety, ale prawdopodobnie jesteś w błędzie. Dziś cukier jest integralnym elementem zachodniej diety i trzeba nie tylko silnej woli, ale także sporo uwagi i wiedzy, by wyeliminować go z codziennego jadłospisu. Źródłem cukru są bowiem pokarmy, których smak nie jest słodki, a także produkty żywnościowe reklamowane często jako zdrowe. Niestety, przemysł spożywczy karmi Cię cukrem czy tego chcesz, czy nie.
Uniwersalny dodatek
Proponuję podczas najbliższych zakupów przestudiować uważnie etykiety wkładanych do koszyka produktów żywnościowych. Szybko przekonasz się, że Twoje płatki śniadaniowe, które zazwyczaj jadasz na śniadanie bądź ulubione musli — zawierają obfity dodatek syropu glukozowo-fruktozowego, czyli po prostu cukru. Podobnie sytuacja wygląda także w przypadku popularnych serków i jogurtów owocowych, niskosłodzonych dżemów. Mało tego dodatek cukru zawierają także dania typu instant, gotowe sosy, a nawet – pieczywo! Również produkty bez dodatku cukru nie są tego składnika pozbawione. Znakomitym przykładem są soki owocowe 100%, producent ich nie dosładza, ponieważ są już wystarczająco słodkie i zasobne w cukry „z natury”.
Odchudzające koktajle
Najbardziej kuriozalne jednak jest to, że zasobne w cukier są często produkty reklamowane jako środki o działaniu odchudzającym. Istnieją np. koktajle, w których dominującym składnikiem jest sacharoza, maltodekstryna bądź fruktoza – czyli rafinowane węglowodany o wybitnie tuczącym potencjale. Podobnie sytuacja wygląda z rozmaitymi batonikami „musli”, „fit”, „active”. Proponuję zerknąć na etykietę, jednym z pierwszych wymienionych składników jest właśnie cukier. Mało tego, na półkach ze zdrową żywnością znaleźć można rafinowany cukier – fruktozę, która opisywana jest jako „dietetyczny zamiennik cukru stołowego”, co jest po prostu bzdurą.
Z roku na rok słodsze
Intrygujące jest także to, że niektóre pokarmy stają się coraz słodsze. Przykładowo zawartość cukru w produktach dla dzieci jest dziś wyższa niż kilka lat temu, co sprzyja rozwojowi cukrowej zależności. Bardziej słodkie są dziś także owocowe jogurty, płatki śniadaniowe, niektóre napoje i... słodycze. Moda na produkty light również przyczyniła się do tego, że spożywamy więcej cukrów, często zmniejszeniu ilości tłuszczu towarzyszy wyższa zawartość węglowodanów. Paradoksalnie, pomimo tego, że coraz więcej uwagi staramy się poświęcać temu, by zdrowo się odżywiać, ciągle spożywamy zbyt dużo cukru, a co najgorsze nie zdajemy sobie z tego sprawy.
Podsumowanie
Jedynym skutecznym sposobem na zmniejszenie spożycia cukru w diecie jest zwracanie bacznej uwagi na skład spożywanych produktów i ich wartość odżywczą. Warto codzienne menu opierać na nisko przetworzonej żywności, a przy okazji szczególną ostrożność zachować względem produktów dietetycznych, o obniżonej kaloryczności.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.