Bufet – jak dokonywać mądrych wyborów?

W formie bufetu podawane bywają śniadania w hotelowej restauracji, podczas spotkań służbowych czy też mniej oficjalnych spotkań towarzyskich. Za każdym razem taka forma podawania jedzenia stanowi trudne dla silnej woli zadanie i może zakończyć się niepohamowanym objadaniem. Jakich wyborów dokonywać podczas stołowania się w bufecie i jak postępować, by nie ryzykować problemów ze zdrowiem i estetyką sylwetki?

Przeczytaj koniecznie:

Jak utrzymać dietę na rodzinnych imprezach

Nie jedz bezmyślnie!

Pierwsza zasada związana z dokonywaniem selekcji jedzenia w bufecie dotyczy tego, aby nie wyłączać myślenia. Ogrom kolorowych, różnorodnych i smakowicie pachnących potraw sprawia zazwyczaj, że mamy na wszystko ochotę i każdej rzeczy pragniemy spróbować. Gdy dodatkowo jesteśmy rozproszeni – na przykład rozmową albo sprawami służbowymi, to takie niekontrolowana konsumpcja doprowadza do przejedzenia, a także problemów z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego. Zatem, gdy staniemy z talerzem w ręce przed suto zaopatrzonym bufetem, warto przede wszystkim skierować swoją uwagę względem potraw niskoprzetworzonych.

Sprawdź dostępne opcje!

Bufet bufetowi nierówny, zanim więc włożymy porcję jedzenia na talerz warto przeanalizować dostępne opcje. Nie oznacza to jednak, iż należy przeliczać wartość odżywczą poszczególnych potraw. Warto jednak zwrócić uwagę na stopień przetworzenia technologicznego dań oraz sposób obróbki termicznej. Jak już wiemy, dania przygotowane w oparciu o nisko przetworzone produkty żywnościowe będą dla nas opcją najbardziej optymalną – najlepiej jeśli będą świeże (owoce i warzywa), gotowane, parowane lub grillowane (mięsa, ryby). Zdecydowanie warto odłożyć na bok dania panierowane i smażone na głębokim oleju, a także dania z białej mąki, wędliny i przetwory mięsne. Dobrą opcją, zwłaszcza na śniadanie, będą jaja (w formie jajecznicy, gotowanej czy sadzonej) oraz twarogi (np. ze świeżymi ziołami) z dodatkiem razowego pieczywa i warzyw.

Zawartość talerza powinna być kolorowa!

Dokonując wyborów podczas stołowania się w bufecie, należy pamiętać o tym, aby na talerzu pojawiło się jak najwięcej warzyw, dzięki temu jego zawartość będzie estetycznie i kolorowo wyglądać. Usatysfakcjonowane będzie zatem nie tylko podniebienie, ale również oczy. Warzywa najlepiej jest wybierać świeże, gotowane lub grillowane. Należy jednak zachować szczególną ostrożność względem sosów i innych dodatków – takich jak grzanki czy prażone nasiona i orzechy.

Nie spiesz się!

Stołowanie się w bufecie sprawia, iż oszacowanie ilości pochłoniętego jedzenia jest trudne do oszacowania. Należy wiedzieć, że znacznie więcej będziemy w stanie pomieścić, gdy będziemy jeść w pośpiechu (często jakby w obawie, iż nie uda nam się spróbować wszystkich dostępnych potraw). Pośpiech sprzyja nie tylko przejadaniu się, zwiększa także ryzyko występowania wzdęć i wszelkich dyskomfortów w obrębie przewodu pokarmowego.

Pamiętaj o deserze!

Jeżeli uda Ci się spożyć danie główne w postaci nieprzetworzonych potraw, pełnych kolorowych warzyw to powinieneś uwieńczyć posiłek deserem – najlepiej dobrym jakościowo. Najlepszym wyjściem będą oczywiście owoce, ale w ramach odstępstwa można pozwolić sobie na mały i kontrolowany żywieniowy „skok w bok”. Pod warunkiem oczywiście, iż nie jesteśmy w trakcie kuracji odchudzającej. Nie należy też zapominać przy tym o jednym – o umiarze. Deser powinien być tylko niewielkim uzupełnieniem dania głównego – nigdy na odwrót.

Podsumowanie

Bufet może stanowić nie lada wyzwanie dla silnej woli. Niczym nieskrępowany dostęp do wielu niezdrowych i małowartościowych potraw posiada zazwyczaj zgubny wpływ na zdrowie i estetykę sylwetki. Dlatego nigdy nie należy jeść bezmyślnie – warto dokonać rozeznania i wybrać dania dla nas najbardziej optymalne.