Chcesz oszczędzić ? Nie marnuj jedzenia!

Wyrzucanie jedzenia to nawyk niekorzystny ekonomicznie, a jak pokazują obserwacje dość często praktykowany w wielu domach. W zakamarkach lodówki czy kuchennych szafkach zalegają skrawki serów, pojedyncze warzywa, owoce, niedojedzone jogurty, a także produkty na które z jakiegoś powodu nie mamy już ochoty. Zalegają tak naprawdę tylko po to, by w ostateczności trafić do kosza. W jaki sposób zminimalizować proceder marnowania żywności, a tym samym zaoszczędzić trochę pieniędzy?

Przeczytaj koniecznie:

Jak zaplanować zakupy będąc na diecie?

Zaplanuj zakupy!           

Aby zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, należy zacząć działać w sposób przemyślany podczas robienia zakupów. Dobra i sensowna lista, uwzględniająca potrzeby żywieniowe członków danego gospodarstwa domowego, pomoże zmniejszyć ryzyko kupowania niepotrzebnych produktów. Pamiętać należy także, aby nie kupować zbyt dużej ilości szybko psujących się pokarmów (z krótkim terminem przydatności do spożycia), a także nie przychodzić do sklepu z pustym żołądkiem czy po nieprzespanej nocy – mamy wtedy ochotę zjeść wszystko co tylko znajduje się w zasięgu wzroku, każdy produkt wydaje się atrakcyjny i godny włożenia do koszyka.

Utrzymuj porządek w lodówce!

Trudno czasem uwierzyć, jak wiele tajemnic skrywa lodówka. Schowane i porozstawiane po kątach produkty często pozostają niezauważone przez wiele tygodni i w ostateczności trzeba się ich pozbyć. Dlatego zdecydowanie, co kilka dni należy dokonywać szczegółowej lustracji lodówkowych zasobów, przesuwając produkty z kończącym się terminem przydatności do spożycia w bardziej widoczne okolice, a także segregując je w odpowiednich grupach, np. sery z serami, warzywa z warzywami, mięso z mięsem, itp. Dzięki temu prostemu, zajmującemu kilka minut zabiegowi, nic nie powinno umknąć naszej uwadze.

Bądź twórczym kucharzem!

Tak naprawdę, aby wykorzystać resztki jedzenia nie trzeba być aż tak wybitnym kulinarnym specjalistą. Można je wykorzystać jako dodatek lub bazę do stworzenia całkiem nowych potraw. I tak ciekawą opcją są:

  • pasty do kanapek – można je przygotować z twarogu, warzyw, grzybów, ziół, jak również z dodatkiem mięs różnego rodzaju,
  • zupy kremy – zalegające warzywa i mięsa można wykorzystać do przygotowania wielowarzywnej i jedynej w swoim rodzaju zupy jarzynowej,
  • zapiekanki – warzywa, mięso, sery w połączeniu z ziemniakami lub pełnoziarnistym makaronem pozwolą na stworzenie smacznej zapiekanki,
  • koktajle – owoce, jogurty, a  także twaróg znakomicie sprawdzą się jako składniki smacznych i pożywnych koktajli.
  • sałatki – danie to charakteryzować się może przeogromną różnorodnością składników i dodatków, dlatego nadają się do niej niemal wszystkie żywieniowe „resztki”.

O czym należy pamiętać?

W przypadku wykorzystywania resztek jedzenia, trzeba zdać sobie sprawę z kilku ważnych kwestii. Pierwsza sprawa, to kwestia bezpieczeństwa – wszelkie nadgniłe, zepsute, spleśniałe i śmierdzące produkty należy wyrzucić, przeciwnym razie ryzykujemy zatruciem pokarmowym. Warto potraktować to jako nauczkę, aby w przyszłości dokładniej pilnować terminów przydatności. Druga sprawa to sposób myślenia. Surowce pozostałe po przygotowaniu innych posiłków wydają się mniej atrakcyjne, postrzegane są jako produkt drugie kategorii – chętniej sięgamy po produkt nowy, zapakowany i dopiero co przyniesiony ze sklepu. Warto uświadomić sobie, iż w większości przypadków jest to tylko nieuzasadniona fanaberia albo nawyk, którego nie należy w sobie pielęgnować.

Podsumowanie

Marnowanie jedzenia wiąże się z niepotrzebnymi wydatkami. Warto zatem wypracować umiejętność rozsądnego zarządzania jedzeniem, tak aby straty były jak najmniejsze