Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Co warto wiedzieć na temat inuliny?

Co warto wiedzieć na temat inuliny?

Tadeusz Sowiński

Inulina stanowi coraz częstszy dodatek do rozmaitych produktów spożywczych, przy czym producenci jej obecność przedstawiają zawsze jako istotny walor. Rzekomo wzbogacone w nią pokarmy zyskują nowe właściwości prozdrowotne. Warto więc odpowiedzieć sobie na pytania dotyczące tego czym tak naprawdę jest inulina oraz jak wpływa na nasz organizm?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę


Istnieją jeszcze dowody w postaci badań naukowych, które wskazują, że zwiększone spożycie inuliny może być pomocne w zmniejszaniu ryzyka rozwoju cukrzycy i poprawy jej „prowadzenia”. Już w 1984 roku, w eksperymencie, w którym autorzy podawali osiemnastu osobom chorym na cukrzycę po 8 g FOS/dobę przez 14 dni odnotowano wyraźny spadek poziomu glukozy we krwi. Wpływ na glikemię to jednak nie wszystko. Przeciwcukrzycowe działanie inuliny może być też powiązane z pozytywnym oddziaływaniem tego związku na wchłanianie magnezu. Niedobory magnezu prowadzą do upośledzenia wrażliwości insulinowej. Inulina zwiększa pobór tego pierwiastka z diety.

Kontrowersje wokół inuliny

Na podstawie przedstawionych powyżej danych należy stwierdzić, że inulina oraz zawierające ją pokarmy stanowią pożądany składnik zdrowej diety. Faktycznie, może tak być w istocie, ale nie wszyscy na zwiększeniu jej spożycia skorzystają. Związek ten może być źródłem problemów w przypadku osób borykających się z zaburzeniami takimi jak zespól jelita drażliwego oraz przerost bakteryjny jelita cienkiego. W przypadku tych przypadłości obecność fruktanów w diecie bywa często przyczyną pogłębienia problemu i przyczynia się do nasilenia nieprzyjemnych symptomów takich jak wzdęcia, gazy, biegunki. Tolerancja inuliny i innych fruktanów ma charakter wysoce indywidualny – warto o tym pamiętać.

Podsumowanie

Inulina jest polisacharydem posiadającym szereg ciekawych właściwości związanych głównie z korzystnym wpływem na stan mikroflory jelitowej. Istnieją dowody, że jej obecność w diecie korzystnie wpływa na proces namnażania drobnoustrojów będących sprzymierzeńcami naszego zdrowia. W niektórych przypadkach insulina może stanowić źródło problemów. Ostrożność względem niej powinny zachować osoby borykające się z czynnościowymi zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego, a w szczególności wszyscy, którzy doświadczają uciążliwości objawów związanych z zespołem jelita drażliwego i zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego.  

 



Poprzednia strona 2 / 2