Co warto wiedzieć na temat inuliny?

Inulina stanowi coraz częstszy dodatek do rozmaitych produktów spożywczych, przy czym producenci jej obecność przedstawiają zawsze jako istotny walor. Rzekomo wzbogacone w nią pokarmy zyskują nowe właściwości prozdrowotne. Warto więc odpowiedzieć sobie na pytania dotyczące tego czym tak naprawdę jest inulina oraz jak wpływa na nasz organizm?

Przeczytaj koniecznie:

W Polsce jemy najwięcej warzyw w Europie!


Istnieją jeszcze dowody w postaci badań naukowych, które wskazują, że zwiększone spożycie inuliny może być pomocne w zmniejszaniu ryzyka rozwoju cukrzycy i poprawy jej „prowadzenia”. Już w 1984 roku, w eksperymencie, w którym autorzy podawali osiemnastu osobom chorym na cukrzycę po 8 g FOS/dobę przez 14 dni odnotowano wyraźny spadek poziomu glukozy we krwi. Wpływ na glikemię to jednak nie wszystko. Przeciwcukrzycowe działanie inuliny może być też powiązane z pozytywnym oddziaływaniem tego związku na wchłanianie magnezu. Niedobory magnezu prowadzą do upośledzenia wrażliwości insulinowej. Inulina zwiększa pobór tego pierwiastka z diety.

Kontrowersje wokół inuliny

Na podstawie przedstawionych powyżej danych należy stwierdzić, że inulina oraz zawierające ją pokarmy stanowią pożądany składnik zdrowej diety. Faktycznie, może tak być w istocie, ale nie wszyscy na zwiększeniu jej spożycia skorzystają. Związek ten może być źródłem problemów w przypadku osób borykających się z zaburzeniami takimi jak zespól jelita drażliwego oraz przerost bakteryjny jelita cienkiego. W przypadku tych przypadłości obecność fruktanów w diecie bywa często przyczyną pogłębienia problemu i przyczynia się do nasilenia nieprzyjemnych symptomów takich jak wzdęcia, gazy, biegunki. Tolerancja inuliny i innych fruktanów ma charakter wysoce indywidualny – warto o tym pamiętać.

Podsumowanie

Inulina jest polisacharydem posiadającym szereg ciekawych właściwości związanych głównie z korzystnym wpływem na stan mikroflory jelitowej. Istnieją dowody, że jej obecność w diecie korzystnie wpływa na proces namnażania drobnoustrojów będących sprzymierzeńcami naszego zdrowia. W niektórych przypadkach insulina może stanowić źródło problemów. Ostrożność względem niej powinny zachować osoby borykające się z czynnościowymi zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego, a w szczególności wszyscy, którzy doświadczają uciążliwości objawów związanych z zespołem jelita drażliwego i zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego.