Jedzenie w restauracji jest lepszą alternatywą dla fast- foodów?

Konsumpcja poza domem, posiłków innych niż własnoręcznie przygotowane, wśród osób dbających o zdrowie i estetykę sylwetki, a przede wszystkim pośród osób będących w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, stanowi czasem poważny problem, wynikający najczęściej z życiowych okoliczności. Zdarzają się bowiem sytuacje, w których nie ma innej możliwości niż zjedzenie posiłku na mieście.

Przeczytaj koniecznie:

Fast food vs. slow food

W takich sytuacjach, w trosce o zdrowie i samopoczucie, staramy się wybierać najmniejsze zło. Lokale typu fast-food w większości przypadków nie wchodzą w grę – o ich złej sławie mówi się głośno i bardzo wyraźnie, dlatego też bardzo często decydujemy się na lepszą alternatywę i wybieramy zjedzenie posiłku w restauracji, co wiąże się między innymi z większym nakładem finansowym. Jak pokazują wyniki najnowszych badań, niekoniecznie wychodzimy na tym rozwiązaniu dużo korzystniej.

Jedzenie w restauracji – co warto wiedzieć?

Zanim jednak przejdę do omówienia wspomnianego powyżej badania, chciałbym zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Jak wiadomo restauracje mogą znacznie różnić się pomiędzy sobą – nie tylko smakowitością serwowanego jedzenia, ale również jego jakością i jego ilością, przypadającą na porcję. Nie bez znaczenia pozostają dokonywane przez nas żywieniowe decyzje – czym innym będzie spożycie porcji pierogów ruskich i porcji lodów z bitą śmietaną na deser, a czym innym spożycie grillowanej piersi z kurczaka z warzywami. Nie mniej jednak zarówno wyniki badań specjalistów jak i własne doświadczenia i obserwacje pokazują, iż stołując się poza domem zazwyczaj jemy znacznie więcej. O tym, czym warto się kierować, zamawiając jedzenie w restauracji pisałem niejednokrotnie, tym razem chciałbym skoncentrować się na najczęściej popełnianych błędach w trakcie wybierania posiłków:

  • pochopne decyzje, podejmowane pod wpływem chwilowego impulsu i lustracji apetycznego menu, często decydujemy się na potrawy, których dawno nie jedliśmy – choćby ze względu na ich wątpliwą wartość odżywczą;
  • nie przykładanie uwagi do jakości i ilości spożywanych napojów – alkohol, soki, słodkie napoje,
  • zamawianie zbyt dużych ilości jedzenia i przejadanie się – nie chcemy, aby porcja, za którą zapłaciliśmy „zmarnowała się”,
  • wybór potraw głęboko smażonych, panierowanych, powstałych na bazie oczyszczonej mąki,

Czy restauracja jest zawsze lepszym wyborem niż fast food bar?

Zgodnie z najnowszymi wynikami badań, niekoniecznie jedzenie w restauracji jest lepszą alternatywą dla fast foodów. Jak już wspomniałem, wiele jednak zależy od samego lokalu oraz naszych wyborów żywieniowych, które bardzo często opierają się na dogadzaniu podniebieniu, bez choćby chwili refleksji nad wartością odżywczą. Warto zatem podkreślić, iż  bardzo często, konsekwencją stołowania się w restauracjach jest dostarczanie sporej dawki pustych kalorii, przy jednoczesnym deficycie witamin, składników mineralnych i innych cennych dla zdrowia związków (np. fenolowych), co z pewnością nie odbija się korzystnie na zdrowiu i estetyce sylwetki. Mówimy oczywiście o sytuacji, gdy posiłki poza domem spożywane są regularnie i z dużą częstotliwością. Okazjonalna konsumpcja w restauracjach, zwłaszcza przez osoby aktywne, zdrowe i posiadające znormalizowaną masę i skład ciała nie musi wiązać się z żadnymi negatywnymi konsekwencjami.

Podsumowanie

Wybór restauracji zamiast typowego baru fast food, nie zawsze jest lepszą alternatywą – co wiąże się z tendencją do przejadania się i zamawianie niezbyt odżywczo bogatych produktów żywnościowych. Brak umiarkowania w jedzenie i piciu w takiej sytuacji, może być również spowodowany złudnym poczuciem, iż jemy „zdrowe” jedzenie, dlatego można pozwolić sobie na więcej…