Dyskomfort po produktach zbożowych - czy winny jest gluten?

Węglowodany stanowią ważny składnik diety sportowców i osób obciążonych dużym wysiłkiem fizycznym. Odpowiednio wysoka ich podaż może wspomagać rozwój ogólnie pojętej formy sportowej i sprzyjać uzyskiwaniu lepszych wyników. Nie ulega wątpliwości, iż znaczenie ma nie tylko ilościowe spożycie, ale także jakościowy dobór źródeł tego makroskładnika. Najbardziej polecane są pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak ryż brązowy, ciemne pieczywo czy makarony. Niestety wiele osób po tego typu pokarmach doświadcza dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego. Zdaniem niektórych dietetyków i trenerów przyczyną powyższych dolegliwości jest gluten. Warto zastanowić się czy faktycznie taka jest geneza problemu.

Przeczytaj koniecznie:

Wątpliwości dotyczące produktów zbożowych.

Zdrowa dieta a problemy trawienne

Chociaż mogłoby się wydawać, że zmieniając swoje nawyki żywieniowe na lepsze powinniśmy doświadczać samych korzyści, to niekiedy zdarza się tak, że im zdrowej chcemy się odżywiać – tym gorzej się czujemy. Szczególnie dużo problemów wiąże się z wysoką konsumpcją pełnoziarnistych produktów zbożowych, po spożyciu których mogą pojawiać się bóle brzucha, wzdęcia, gazy, a nawet biegunki. Zrozumienie istoty problemu oraz jego rozwiązanie jest bez wątpienia ważne, ale w praktyce przysparza dużo trudności. Zdaniem niektórych specjalistów przyczyna tkwi w glutenie – składniku żywności, który w ostatnich czasach oskarżany bywa niemal o wszelkie możliwe zło związane z negatywnym pływem czynników żywieniowych na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Czy gluten może powodować problemy trawienne?

Do niedawna jeszcze sądzono, że gluten jest problemem jedynie osób dotkniętych celiakią. Dziś wiadomo już, iż istnieje także coś takiego jak nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (z ang. Non-Celiac Gluten Sensitivity, inaczej – NCGS). Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która dotyczy około 1-2% populacji. NCGS natomiast, wg aktualnych danych może występować znaczą częściej i dotyczyć nawet 6-7% populacji. W przebiegu obydwu przypadłości mogą pojawiać się podobne objawy (z różnym nasileniem), do których zaliczyć można również problemy ze strony przewodu pokarmowego takie jak:

  • dyskomfort w podbrzuszu,
  • bóle brzucha,
  • biegunki.

Oprócz wspomnianych powyżej symptomów możliwe są także inne, niezwiązane bezpośrednio z pracą i lokalizacją przewodu pokarmowego:

  • zmiany skórne,
  • bóle głowy,     
  • problemy z koncentracją,
  • zmęczenie,     
  • zaburzenia nastroju,     
  • anemia,     
  • drętwienia kończyn,
  • bóle stawów.     

Generalnie jednak – wracając do zaburzeń pokarmowych – należy uznać za fakt, iż gluten, a w zasadzie nadwrażliwość na ten składnik czy też całkowita i trwałą jego nietolerancja mogą leżeć u podłoża problemów jelitowych doświadczanych po konsumpcji produktów zbożowych. Tyle, że absolutnie nie jest tak, iż jest to jedyne wytłumaczenie.