Podstawowe informacje na temat celiakii

Z racji tego, iż ostatnio sporo mówi się wpływie spożywania glutenu na nasze zdrowie, warto poświęcić trochę uwagi chorobie, której objawy są bezpośrednio powiązane właśnie ze wspomnianym składnikiem pożywienia. Celiakia jest co prawda chorobą rzadką, ale może okazać się bardzo niebezpieczna w sytuacji w której bądź to nie zostaje w porę zdiagnozowana, bądź też jej istnienie jest bagatelizowane przez osobę nią dotkniętą.

Przeczytaj koniecznie:

Kto nie powinien jeść glutenu?

 

Jak się objawia?

Osoby dotknięte celiakią często skarżą się na zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego, zwłaszcza:

  • bóle brzucha,
  • gazy,
  • wzdęcia,
  • biegunki.

Niekiedy występują również symptomy nie wiązane w żaden sposób z zaburzeniem stanu przewodu pokarmowego. Mowa tutaj m.in. o:

  • zmianach skórnych,
  • objawów depresyjnych,
  • osteoporozie,
  • bólach stawów.

Powyższe symptomy powiązane są z konsumpcją glutenu i mijają po jego wykluczeniu z diety. Niemniej w celu zdiagnozowania choroby potrzebne są bardziej szczegółowe badania niż tylko obserwacje reakcji organizmu na spożycie produktów zasobnych w gluten.

Diagnostyka

Rozpoznanie celiakii nie jest proste. Oprócz skrupulatnego wywiadu , ważne jest także wykonanie odpowiednich badań serologicznych. Przy podejrzeniu celiakii należy oznaczyć przeciwdziała przeciwko TTG, endomysium oraz deamidowanym peptydom gliadyny. Badania dają wiarygodne wyniki tylko jeśli dana osoba w okresie ich wykonywania jest na diecie zawierającej gluten! Dodatkowo stosuje się także badania histopatologiczne polegające na pobieraniu wycinków z dwunastnicy. Niekiedy wprowadza się też badania kapsułą endoskopową i badania przepuszczalności jelita.

Leczenie

Postępowanie lecznicze w przypadku celiakii polega na zastosowaniu ścisłej diety bezglutenowej. Jest to kwestia zdecydowanie najważniejsza. Warto wiedzieć, że już minimalne ilości glutenu mogą być źródłem problemów zdrowotnych. Dlatego też ważne by dokonywać skrupulatnej weryfikacji produktów żywnościowych. Dodatkowo pewne znaczenie w leczeniu celiakii może mieć też:

  • detoksyfikacja glutenu,
  • poprawienie szczelności bariery jelitowej,
  • modulacja odpowiedzi immunologicznej.

Powyższe zagadnienia zostaną opisane w osobnych artykułach.

Podsumowanie

Celiakia jest groźną i zarazem rzadko w porę rozpoznawaną chorobą autoimmunologiczną, która dotyka średnio 1 osobę na 100. Przypadłość ta może mieć różny przebieg i niekiedy niespecyficzne objawy co utrudnia diagnostykę i sprawia, że mylona jest np. z zespołem jelita drażliwego. Przy podejrzeniu celiakii ważne jest wykonanie badań serologicznych i histopatologicznych, a w razie wyniku dodatniego – wprowadzenie ścisłej diety bezglutenowej.