Stewia raz jeszcze...

Stewia jest rośliną, która posiada szereg ciekawych właściwości. Powszechnie znana jest głównie z tego, że zawiera substancje, które nadają produktom spożywczym słodki smak, ale warto wiedzieć, że związki te kryją w sobie kilka innych walorów. W efekcie stewia może nie tylko w sposób bezkaloryczny poprawiać walory smakowe napojów i potraw, ale dodatkowo także - pozytywnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu!

Przeczytaj koniecznie:

Uważaj na słodziki na bazie stewii!

Słodzików jest wiele, stewia - tylko jedna

Na naszym rynku dostępnych jest wiele niskokalorycznych zamienników cukru stołowego. Większość z nich jednak postrzegana jest z pewną nieufnością, co wynika z przedstawiania ich często w złym świetle w rozmaitych opracowaniach para-naukowych. Znakomitym przykładem jest tutaj aspartam, który pomimo tego, iż w badaniach okazywał się być bezpieczny, ciągle postrzegany jest przez niektóre osoby jako “szkodliwa chemia” czy też wręcz “trucizna”, której trzeba unikać. Faktycznie przyznać trzeba, że cokolwiek by nie mówić, to większość niskokalorycznych substancji słodzących to produkty chemicznej syntezy, a nie związki wyekstrahowane “z natury”. I tutaj pewnym przełomem jest stewia, a dokładnie pozyskiwane z niej naturalne substancje - stewiozydy.

Nie taka znowu “nowa”

Chociaż w Polsce stewia ciągle postrzegana jest jako “nowość”, to historia jej stosowania jest bardzo długa. Już stosunkowo dawno, bo około 1500 lat temu zauważono, że liście tej rośliny posiadają przyjemny, zdecydowanie słodki smak. Zastosowanie w przemyśle spożywczym stewia znalazła cztery dekady temu, przy czym na obszarze Unii Europejskiej używana jest ledwie kilka lat! Warto więc mieć na uwadze fakt, że pod naszą szerokością geograficzną jeszcze dekadę temu o walorach stewii mało kto słyszał. Nie oznacza to, że nie ma ona długiej tradycji stosowania, czy też - że jej wpływ na organizm nie został dostatecznie zweryfikowany. Jest wręcz odwrotnie. Stewiozydy były wielokrotnie badane i co ciekawe okazało się, że są nie tylko bezpieczne ale i - pożyteczne!

Unikalne walory stewiozydów

Dane naukowe sugerują, że stewiozydy poprawiają tolerancję glukozy wpływając na parametr taki jak wrażliwość insulinowa. Jest to niezwykle ważne dla ogólnie pojętego zdrowia metabolicznego, zwłaszcza w przypadku osób borykających się ze sporym nadmiarem tkanki tłuszczowej i wszystkich chcących poprawić kompozycję sylwetki. W przypadku otyłości gospodarka insulinowo-glukozowa nie działa prawidłowo. Aktywność fizyczna i odpowiednia dieta (oraz będący ich skutkiem ubytek tłuszczu ustrojowego) to kluczowe czynniki poprawiające ten parametr metaboliczny. Stewiozydy należą do czynników żywieniowych, które mogą dołożyć swoją cegiełkę do tego procesu. Pozytywny wpływ stewiozydów na nasz organizm nie ogranicza się do oddziaływania na gospodarkę insulinowo-glukozową. Badania naukowe wskazują, że substancje te mogą także pomagać obniżyć podwyższone ciśnienie tętnicze krwi!

Zanik kupisz - przeczytaj… etykietę!

Na koniec jeszcze zła wiadomość. Niestety, sprawa ze stewią nie jest tak kolorowa jak mogłoby się wydawać. Zakup dobrego preparatu zastępującego cukier, opartego na tej roślinie jest po prostu trudny. Producenci tego słodzika często dodają do niego… maltodekstrynę czyli cukier będący polimerem glukozy. Na naszym rynku istnieje wiele środków tego typu, które nawet w 98% składają się z węglowodanów, a jedynie w 2% ze stewiozydów. Dlatego też, zakup powinien być poprzedzony uważną lustracją etykiety.