Preparaty na kaca

Od pewnego czasu można zauważyć konsekwentny wzrost kreatywności producentów suplementów diety, powstają bowiem środki o zupełnie nowym zastosowaniu. Już od około dekady trwa postęp, jeśli chodzi o preparaty mające rzekomo zmniejszać negatywny wpływ alkoholu na organizm i obniżać ryzyko wystąpienia tzw. kaca. Warto się jednak zastanowić, czy suplementy te, aby na pewno działają. Biorąc pod uwagę dzisiejszą datę - sprawa jest w końcu poważna…

Przeczytaj koniecznie:

Wino i tłuszcz a zdrowie, czyli paradoks francuski

Kac od podszewki

Ledwie dwa dni temu na łamach PoTreningu.pl pojawił się artykuł opisujący mechanizmy odpowiedzialne za powstawanie “syndromu dnia poprzedniego” (czyli po prostu kaca), więc nie będę tego zagadnienia szerzej omawiał. Formalnie tylko wspomnę, iż kacem nazywany jest zespół nieprzyjemnych objawów występujący już kilka godzin od spożycia ostatniego kieliszka alkoholu. Do charakterystycznych dolegliwości towarzyszących temu stanowi zaliczyć można:

  • suchość w ustach i uciążliwe pragnienie,
  • bóle i zawroty głowy nasilające się przy gwałtownej zmianie pozycji,
  • nadwrażliwość na hałas i światło,
  • obniżenie kondycji psychicznej,
  • niekiedy też mdłości i wymioty.

Przyczyną wymienionych problemów jest powstający z etanolu aldehyd octowy oraz obecny w pewnych dawkach we wszystkich trunkach metanol. Dla zrozumienia istoty działania środków mających chronić przed niekorzystnym wpływem wspomnianych wyżej czynników, ważne jest by wiedzieć, że metabolizm alkoholu zachodzi przede wszystkim w wątrobie, przy udziale odpowiednich enzymów, takich jak m.in. dehydrogenaza alkoholowa, która przemienia etanol we wspomniany aldehyd octowy i dehydrogenaza aldehydowa, która neutralizuje ten toksyczny związek do octanu (a ten ulega konwersji do dwutlenku węgla i wody).

Kluczowy problem polega na tym, iż metabolizm alkoholu zachodzi zdecydowanie wolniej, niż przebiega jego wchłanianie z przewodu pokarmowego. Z tej przyczyny właśnie dochodzi z jednej strony do stanu nietrzeźwości, a z drugiej także do wystąpienia szeregu nieprzyjemnych symptomów dnia następnego.

Suplementy na kaca - czym są, co zawierają i jak wpływają na organizm?

Od pewnego czasu systematycznie przybywa na runku suplementów mających “przyspieszać metabolizm alkoholu” oraz “chronić przed zespołem nieprzyjemnych objawów dnia następnego po jego konsumpcji”.  Co istotne, preparaty tego typu nierzadko istotnie różnią się pomiędzy sobą składem. Dominującą grupę produktów stanowią środki, które zawierają składniki takie jak:

  • kwas bursztynowy,
  • kwas fumarowy,
  • witaminy z grupy B,
  • glukozę.

Tak na dobrą sprawę, to w przypadku każdej z wymienionych substancji można stworzyć kolorowy opis tego, w jaki sposób zwiększenie jej spożycia poprzez suplementację “przyspiesza metabolizm alkoholu” lub też pomaga “odtruć organizm” ze szkodliwych metabolitów. W praktyce jednak, brakuje dowodów naukowych na to, że wymienione składniki są w tej materii pomocne. Tak więc, działanie środków na nich opartych jest raczej wątpliwe...

Na rynku są jednak także dostępne preparaty oparte na dużej dawce przeciwutleniaczy takich jak chociażby:

  • witamina C,
  • ekstrakt z zielonej herbaty,
  • l-cysteina.