Sok z winogron a zdolności wysiłkowe

O tym, że w żywności zawarte są substancje nie odżywcze mogące wyraźnie poprawiać zdolności wysiłkowe, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Dowodem na to są choćby buraki i otrzymywany z nich sok, którego pozytywny wpływ na zdolności wysiłkowe został potwierdzony w wielu badaniach naukowych. Działanie buraczanego soku, okazało się na tyle spektakularne, że zainspirowało wielu naukowców do poszukiwania innych “naturalnych ergogeników”. Istnieją przesłanki by sądzić, że pewne walory ma m.in. sok winogronowy.

Przeczytaj koniecznie:

Ekstrakt z pestek winogron hamuje wzrost nowotworów

 

Wyniki eksperymentu

Rezultaty powyższej próby okazały się bardzo optymistyczne. Osoby, które spożywały sok z winogron, uzyskały średnio o 15% lepsze wyniki w teście wydolnościowym, w stosunku do wartości wyjściowej zbadanej przed rozpoczęciem interwencji - należy dodać, iż poprawa jednak dotyczyła wydolności tlenowej. Dodatkowo, zaobserwowano spadek aktywności czynników zapalnych w organizmach badanych, pijących sok winogronowy oraz zwiększenie aktywności przeciwutleniaczy w ustroju. W grupie otrzymującej placebo takich efektów nie zaobserwowano. Więcej danych dotyczących wspomnianej próby można znaleźć w poniższej publikacji:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26288392

Komentarz

Jak widać, sok z winogron może posiadać ciekawy potencjał ergogeniczny poprawiając zdolności wysiłkowe osób regularnie trenujących. Przytoczone badanie jest pionierskie i warto poczekać na kolejne takie próby - nie możemy mieć pewności, iż uzyskane wyniki da się powtórzyć. Z pewnością jednak, rezultaty opisane powyżej są dość optymistyczne. Badanie zostało zaprojektowane w ciekawy sposób. Na plus można uznać, iż wzięły w nim udział osoby wytrenowane. Walorem jest też użycie placebo o bardzo zbliżonych parametrach (taka sama ilość energii, taki sam ładunek glikemiczny, podobne właściwości smakowe) oraz zastosowanie randomizacji.  

Wadą badania był test wysiłkowy “do wyczerpania”, który nie odzwierciedla warunków typowego treningu czy zawodów sportowych. Dla przykładu, w dyscyplinach biegowych brakuje konkurencji typu “kto dalej pobiegnie” a w zamian liczy się czas w jakim pokonany zostanie zamierzony dystans. Stąd też przydałyby się jeszcze inaczej zaprojektowane eksperymenty, które być może niebawem zostaną przeprowadzone. Póki co pozostaje czekać, choć nie zaszkodzi wprowadzić winogron lub też otrzymywanego z nich soku do sportowej diety.

Wnioski

Sok z winogron może posiadać właściwości ergogeniczne. Jego walory jednak manifestują się na poziomie wydolności tlenowej. Może więc on stanowić ciekawe rozwiązanie dla zawodników dyscyplin wytrzymałościowych.