Niedoceniana kasza jaglana

Podążając za trendami królującymi w innych państwach europejskich oraz w Stanach Zjednoczonych, wprowadzamy do swojej diety różnego rodzaju ryże, bataty, komosy ryżowe, kasztany, nie pamiętając często o tym, co mamy wartościowego u siebie. Nie doceniamy kasz i często o nich zapominamy. Tymczasem są one wartościowym i smacznym elementem, który warto wprowadzić do swojego jadłospisu.

O ile zdarza nam się sięgać po kuskus, kaszę gryczaną czy jęczmienną, to bardzo rzadko pojawia się w naszym menu kasza jaglana. Kasza jaglana powstaje z łuskanego prosa. Podobnie jak gryka nie zawiera ona glutenu. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie powoduje alergii, z tego względu bardzo często polecana jest osobom z wrażliwym układem trawiennym.

Kaszy jaglanej przypisuje się również funkcje usuwania toksyn z organizmu, jak i funkcje zasadotwórcze i alkalizujące. Spożywanie kaszy jaglanej wpływa również na zmniejszenie zapalenia błon śluzowych, poprzez usuwanie nadmiaru śluzu.

100 g surowej kaszy jaglanej dostarcza około 378 kcal, z czego około 11g to białka, 4g to tłuszcze, a 73g to węglowodany, z czego około 8g stanowi błonnik. W głównej mierze energia z kaszy pochodzi ze skrobi.

Kasza jaglana jest stosunkowo bogata w witaminy i minerały. Dostarcza bowiem w 100g suchego produktu około 0,4mg witaminy B1, 2,3mg witaminy B3, 0,4mg witaminy B6, 4mg żelaza, 240mg fosforu, 200mg potasu, 1,7mg cynku.100 g suchej kaszy jaglanej pokrywa w 86% zapotrzebowanie na mangan.

Należy jednak wziąć pod uwagę, że przyswajalność witamin i minerałów z produktów roślinnych jest dużo mniejsza niż z produktów zwierzęcych (np. z mięsa i jajek).

Kasza jaglana jest nie tylko bogata w składniki odżywcze, ale jest również sycąca. Kilogram kaszy ugotowany w 1,5kg wody zwiększa swoją objętość o około 170%.

Ze względu na indeks glikemiczny wielkości 70 (dla porównania ryż basmati ma IG 50) produkt ten nie jest polecany osobom chorym na cukrzycę. Badania przeprowadzone w Indiach na szczurach chorujących na cukrzycę pokazały jednak, że spożywanie kaszy jaglanej przyczyniło się do spadku cukru u tych szczurów nawet o 70%. Nie zaobserwowano takich zmian u zdrowych gryzoni. U szczurów chorych na cukrzycę, karmionych kaszą jaglaną zaobserwowano również spadek trójglicerydów oraz lipoproteiny LDL przy jednoczesnym wzroście lipoproteiny HDL.

Jak przygotować kasze jaglaną, aby była smaczna?

Przede wszystkim przed ugotowaniem należy wypłukać ją dobrze w zimnej wodzie. Pozwoli to usunąć z niej gorycz. Niektórzy polecają moczenie kaszy przed gotowaniem nawet przez godzinę i dłużej. Następnie należy kaszę ugotować na małym ogniu. Na jedną szklankę kaszy dodajemy 2-2,5 szklanki wody. Wodę należy zagotować i do wrzątku wsypać przepłukaną kaszę. Gotujemy około 15 min, aż woda całkowicie wsiąknie. Następnie zdejmujemy kaszę z kuchenki i przykrytą odstawiamy na około 10 min.

Kaszę jaglaną można spożywać zarówno na słodko, słono, jak i ostro.

Możemy podawać ją z owocami, dobrze jest wówczas ugotować kaszę na mleku i spożywać w postaci tak zwanej jaglanki czy też budyniu jaglanego. Przygotujemy go blendując z ugotowaną kaszą namoczone daktyle, banana i kakao.

Kasza jaglana stanowi także świetną bazę do wypieku ciast bez użycia mąki. Sernik z kaszy jaglanej jest banalnie prosty. Należy ugotować kaszę na mleku, np. kokosowym. Następnie do ugotowanej kaszy dodać cukier/miód/słodzik oraz sok z cytryny i wiórki kokosowe. Tak przygotowana masę pieczemy około 50 min (w zależności od wielkości porcji) i gotowe.

Kasza jaglana  nadaje się również do różnego rodzaju zapiekanek, zarówno z owocami, jak i warzywami, czy też z dodatkiem mięsa i sera. Bardzo często pojawia się również w różnego rodzaju koktajlach oraz omletach. Posiłki przygotowane na bazie kaszy jaglanej to idealne, lekkostrawne rozwiązanie dla dzieci.

Z kaszy jaglanej produkowane są również płatki jaglane oraz mąka jaglana. Są to produkty nieco bardziej przetworzone niż sama kasza, mogą jednak znaleźć wiele zastosowań w kuchni. Mąkę jaglaną możemy z łatwością przygotować samodzielnie mieląc kaszę jaglaną w młynku do kawy lub używając blendera.

Zima to świetny moment na włączenie kaszy do swojego menu, gdyż przypisuje się jej właściwości rozgrzewające.

Podsumowując, kasza jaglana ma wiele właściwości odżywczych, jest łatwostrawna, nie zawiera glutenu i można przygotowywać ją na wiele sposobów. Czasem warto sięgać po coś, co jest nam bliskie, niekoniecznie musimy szukać zdrowych produktów za oceanem.