Gryka na talerzu

Podążając za trendami królującymi w innych państwach europejskich oraz w Stanach Zjednoczonych, wprowadzamy do swojej diety różnego rodzaju ryże, bataty, komosy ryżowe, kasztany, nie pamiętając często o tym, co mamy wartościowego u siebie. Nie doceniamy kasz i często o nich zapominamy. Tymczasem są one wartościowym i smacznym elementem, który warto wprowadzić do swojego jadłospisu.

Przeczytaj koniecznie:

Czy makaron to dobre źródło węglowodanów?

 

Tutaj pojawia się kolejna zaleta kaszy gryczanej. W gryce znajdują się duże ilości fitazy, dzięki czemu bez problemu jesteśmy w stanie doprowadzić do usunięcia nadmiaru kwasu fitynowego mocząc ją. Kaszę gryczaną oczywiście tę niepaloną, bowiem fitaza ulega zniszczeniu pod wpływem temperatury, możemy również używać do pozbywania się kwasu fitynowego z innych produktów, które fitazy mają zbyt mało. Są to między innymi: owies, ryż brązowy oraz kukurydza.

Kasza gryczana jest nie tylko odżywcza, ale również sycąca. Znacznie zwiększa swoją objętość w trakcie gotowania. W zależności od tego, czy gotujemy kaszę na sypko czy gęsto, może ona zwiększyć swoją objętość nawet trzykrotnie. Najmniejszy wzrost objętości nastąpi wtedy, gdy ugotujemy ją na sypko.

Jak gotować kaszę gryczaną, by była smaczna?

Wiele osób skarży się na gorzki posmak kaszy gryczanej. Warto przede wszystkim spróbować wprowadzić do swojej diety kaszę niepaloną. Ma ona zupełnie inny smak, niż bardziej rozpowszechniona kasza palona.

Kaszę należy wsypać do osolonego wrzątku. Na 1 szklankę kaszy powinny przypadać 2 szklanki wody. Gdy woda z kaszą zagotuje się ponownie, powinniśmy gotować ją pod przykryciem około 15 min. na małym ogniu. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę, by doszła na około 10 min.

W jakich posiłkach sprawdzi się kasza gryczana?

Na pewno świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju zrazów czy gulaszu oraz pieczeni. Tak właśnie podaje się ją najczęściej.

Nie ograniczajmy się jednak tylko do tego. Kasza gryczana jest świetnym składnikiem farszy, na przykład do pierogów czy też zapiekanej cukinii lub faszerowanej papryki.

Genialnym produktem pozyskiwanym z kaszy gryczanej jest mąka. Można ją wykorzystać do pieczenia chleba, a także do smażenia naleśników lub do robienia omletów jak i gofrów. Mąka ta nie kruszy się, a wytwory z niej pięknie wyrastają i nie rozpadają się.

Podsumowując, warto wprowadzać do swojej diety różne źródła węglowodanów, nie ograniczając się jedynie do ryżu . Szukając nowych, ciekawych rozwiązań, nie musimy koniecznie sięgać po produkty zza oceanu.