Czy przy uprawianiu sportów walki potrzebna jest dieta?

„Dieta sportowa” kojarzy siłę głownie z amatorami sportów siłowych, kulturystyki i wysiłku fizycznego wspomagającego pracę nad estetyką sylwetki. Tymczasem sportowa dieta to także element wspomagania rozwoju zdolności wysiłkowych czy wspierania regeneracji organizmu. W ostatnim okresie coraz większe zainteresowanie dietetyką sportową przejawiają zawodnicy innych dyscyplin, takich jak choćby sporty walki.

Jest to tendencja jak najbardziej optymistyczna, wykorzystując więc pewien trend postaram się nakłonić w tym artykule niezdecydowanych fight’erów do zainteresowania się kwestią żywieniowego wspomagania wysiłku fizycznego, zwracając uwagę na korzyści związane ze stosowaniem sportowej diety.

Dieta sportowa to właściwy sposób odżywiania, zapewniający podaż wszystkich niezbędnych substancji odżywczych sprzyjających utrzymaniu i poprawie formy psychofizycznej. Dieta sportowa to niekoniecznie gotowane na parze brokuły, szpinak, białka jaj i chudy nabiał. Dieta może być smaczna i urozmaicona, a w swoich założeniach powinna wręcz uwzględniać upodobania kulinarne danej osoby. Zawodnicy sportów walki ze względu na specyfikę wysiłku mają zdecydowanie zwiększone zapotrzebowanie na energię i białko oraz witaminy i składniki mineralne. Sportowcy często w celu uzupełnienia braków stosują specjalne koncentraty odżywcze, jednak one stanowią jedynie uzupełnienie diety, a nie jej zamiennik. O ile znakomicie sprawdzają się okołotreningowo, o tyle w ciągu dnia odpadają w przedbiegach w porównaniu do dobrej jakościowo konwencjonalnej żywności.

Brak przykładania należytej miary do jakości spożywanej żywności, należytych proporcji czy sposobu jej przygotowywania,  z czasem może doprowadzić do ukrytych niedoborów składników odżywczych, zaburzeń gospodarki kwasowo-zasadowej, a także zwiększać ryzyko choroby czy kontuzji. Osoby odżywiające się w niewłaściwy sposób początkowo nie doświadczają żadnych przykrych następstw takiego stanu rzeczy, jednak w okresach zwiększonej intensywności treningowej gorzej adaptują się do niesprzyjających warunków i częściej łapią infekcje. W okresie zawodów mają problemy z radzeniem sobie ze stresem. Zadbanie o właściwą dietę może przynieść poprawę formy  sportowej już w ciągu kilku tygodni. Samopoczucie niejednokrotnie polepsza się po kilku dniach od wprowadzenia istotnych modyfikacji. Co ważne, dietę sportową tak naprawdę można dopasować do planu dnia i umiejętności kulinarnych.

Sportowcom wyczynowym polecam konsultację ze sportowym dietetykiem, osobom rekreacyjnie uczestniczącym w treningach natomiast polecam samodzielną pracę nad jadłospisem, w oparciu o informacje dostępne choćby w zasobach naszego serwisu.