Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Co jeść w czasie przeziębienia i grypy? Część I

Co jeść w czasie przeziębienia i grypy? Część I
Zazwyczaj okres na przełomie stycznia i lutego to czas, w którym szczególnie łatwo coś złapać. Nieraz to tylko zwykłe przeziębienie, a innym razem niestety grypa lub angina. Nawet jeśli choroba nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, to zdecydowanie negatywnie odbija się na samopoczuciu oraz uniemożliwia wykonywanie treningów, utrudniając przy tym pracę nad sylwetką. W tym momencie pojawia się pytanie: jak się odżywiać w takiej sytuacji? Czy istnieją pokarmy, które pomogą zwalczyć infekcję? A może są takie, które sprawią, że nie odbije się ona na ogólnie pojętej formie sportowej?

Nie zmuszaj się do jedzenia

Cokolwiek by nie mówić o tym, że organizm musi być w czasie infekcji odpowiednio odżywiony, to fakty są takie, że do jedzenia zmuszać się nie powinno. Mało kto wie, że często krótki post lub też po prostu niższe spożycie energii, może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu, nasilając działanie wybranych mechanizmów odpornościowych takich jak autofagocytoza.

Czym jest autofagocytoza?

Autofagocytoza zwana także autofagią, to naturalny proces biologiczny, który polega na kontrolowanym rozkładzie cząsteczek stanowiących elementy struktur komórkowych, w celu pozyskania dodatkowego źródła energii. Autofagocytoza zachodzi we wszystkich organizmach od bakterii i drożdży począwszy, na ludzkim organizmie kończąc.

Proces ten jest indukowany w reakcji na wiele czynników, takich jak m.in.:

  • brak dowozu energii,
  • brak dowozu substratów budulcowych (aminokwasów),
  • stres oksydacyjny,
  • a także w przypadku infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Pobudzenie autofagii obserwuje się w przebiegu wielu procesów chorobowych, takich jak nowotwory, choroby serca, choroby autoimmunologiczne, miopatie, schorzenia wątroby, choroby neurodegeneracyjne. Warto wiedzieć, że pobudzenie autofagii zachodzi w stanie niskiej dostępności składników odżywczych z pokarmu, a co ważne - dzięki temu procesowi możliwe jest sprawniejsze odpieranie ataków drobnoustrojów chorobotwórczych.

Jeśli Twój organizm broni się przed jedzeniem większych ilości pokarmu w pierwszych dniach choroby, nie ma sensu na siłę go zmuszać. Należy natomiast dbać o nawodnienie organizmu, zwłaszcza jeśli występuje gorączka.

Zadbaj o dobre jakościowo jedzenie

Z racji tego, iż w stanie infekcji górnych dróg oddechowych łaknienie jest najczęściej zmniejszone, warto położyć szczególny nacisk na to, by spożywane w tym czasie jedzenie było odpowiednio wysokiej jakości. Podstawą diety powinny być produkty nisko przetworzone, które z jednej strony są znakomitym źródłem wielu składników pozytywnie wpływających na pracę systemu odpornościowego, a z drugiej strony pozbawione są najczęściej związków upośledzających jego pracę. Zagadnienie to szczegółowo omówię w dalszej części artykułu.

Włącz do diety ryby i owoce morza

Nie ulega wątpliwości, że najbardziej deficytowym składnikiem naszej diety jest witamina D. Zbyt niska podaż tego związku dotyczy około 90% naszej populacji, przy czym jego braki odbijają się niekorzystnie na funkcjonowaniu układu immunologicznego. Warto wiedzieć, iż obfitym źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie, a w pewnym stopniu też niektóre skorupiaki morskie. Włączenie ich do diety w okresie przeziębienia i grypy może więc być kwestią ważną, zwłaszcza że dodatkowo dostarczają także innych, potrzebnych związków wpływających na pracę systemu odpornościowego.

Mowa tutaj m.in. o składnikach takich jak:

  • kwasy omega 3,
  • selen,
  • cynk,
  • astaksantyna.

Warto jednak pamiętać, iż ryby są źródłem rozmaitych zanieczyszczeń środowiskowych i nie należy ich spożywać w nadmiarze. Dobrze jest wybierać ryby dziko żyjące, a nie hodowlane, gdyż te są mniej zasobne w związki takie jak rtęć, PCB czy inne.

Jedz świeże owoce

Owoce stanowią cenne źródło wielu ważnych z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego substancji. Większość z nich dostarcza sporych dawek witaminy C, a także potężnej dawki związków fenolowych zaliczanych do flawonoidów. Szczególnie wartościowym składnikiem diety w okresie przeziębienia i grypy mogą okazać się grejpfruty, a także bardziej lubiane od nich mandarynki. Zawarte w nich substancje wpływają na zdolność organizmu do radzenia sobie z chorobotwórczymi drobnoustrojami. W celu zapewnienia odpowiedniej dawki kwasu askorbinowego i flawonoidów zaleca się jeść cytrusy codziennie w ilości wynoszącej minimum około 200 - 300 g na dobę. Należy jednak mieć na uwadze, że w przypadku stosowania silniejszych leków (w tym przeciwzapalnych i antybiotyków), substancje zawarte w cytrusach mogą okazać się problematyczne.

Na szczęście nie tylko cytrusy są źródłem związków wpływających pozytywnie na układ odpornościowy. Podobne właściwości mają winogrona będące źródłem m.in. rezweratrolu, a także owoce kiwi dostarczające rekordowych dawek witaminy C.

Podsumowanie

To oczywiście nie koniec tematu dotyczącego komponowania diety w okresie infekcji górnych dróg oddechowych. W kolejnej części artykułu poruszę kwestie związane z wpływem innych pokarmów i napojów na funkcjonowanie układu immunologicznego, wspomagających organizm w walce z przeziębieniem i grypą:

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.