Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Co jeść w czasie przeziębienia i grypy? Cz. I

Co jeść w czasie przeziębienia i grypy? Cz. I

Tadeusz Sowiński

Zazwyczaj okres na przełomie stycznia i lutego to czas, w którym szczególnie łatwo “coś złapać”. Nieraz to tylko “zwykłe przeziębienie”, a nieraz niestety grypa lub angina. Nawet jeśli choroba nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, to zdecydowanie negatywnie odbija się na samopoczuciu oraz uniemożliwia wykonywanie treningów utrudniając przy tym pracę nad sylwetką. W tym momencie pojawia się pytanie: jak się odżywiać w takiej sytuacji? Czy istnieją pokarmy, które pomogą zwalczyć infekcję? A może są takie, które sprawią, że nie odbije się ona na ogólnie pojętej formie sportowej?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Włącz do diety ryby i owoce morza

Nie ulega wątpliwości, że najbardziej deficytowym składnikiem naszej diety jest witamina D . Zbyt niska podaż tego związku dotyczy około 90% naszej populacji, przy czym jego braki odbijają się niekorzystnie na funkcjonowaniu układu immunologicznego. Warto wiedzieć, iż obfitym źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie, a w pewnym stopniu też niektóre skorupiaki morskie. Włączenie ich do diety w okresie przeziębienia i grypy może więc być kwestią ważną zwłaszcza, że dodatkowo dostarczają także innych, potrzebnych związków wpływających na pracę systemu odpornościowego. Mowa tutaj m.in. o składnikach takich jak:

  • kwasy omega 3,
  • selen,
  • cynk,
  • astaksantyna.

Warto jednak pamiętać, iż ryby są źródłem rozmaitych zanieczyszczeń środowiskowych i nie należy ich spożywać w nadmiarze. Dobrze jest wybierać ryby dziko żyjące a nie hodowlane, gdyż te są mniej zasobne w związki takie jak rtęć, PCB czy inne.

Po trzecie: jedz świeże owoce!

Owoce stanowią cenne źródło wielu ważnych z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego substancji. Większość z nich dostarcza sporych dawek witaminy C, a także potężnej dawki związków fenolowych zaliczanych do flawonoidów. Szczególnie wartościowym składnikiem diety w okresie przeziębienia i grypy mogą okazać się grejpfruty, a także bardziej lubiane od nich mandarynki. Zawarte w nich substancje wpływają na zdolność organizmu do radzenia sobie z chorobotwórczymi drobnoustrojami. W celu zapewnienia odpowiedniej dawki kwasu askorbinowego i flawonoidów, zaleca się jeść cytrusy codziennie w ilości wynoszącej minimum około 200 - 300g na dobę. Należy jednak mieć na uwadze, że w przypadku stosowania silniejszych leków (w tym przeciwzapalnych i antybiotyków), substancje zawarte w cytrusach mogą okazać się problematyczne.

Na szczęście nie tylko cytrusy są źródłem związków wpływających pozytywnie na układ odpornościowy. Podobne właściwości mają winogrona będące źródłem m.in. rezweratrolu, a także owoce kiwi dostarczające rekordowych dawek witaminy C.

To oczywiście nie koniec tematu dotyczącego komponowania diety w okresie infekcji górnych dróg oddechowych. W kolejnej części artykułu poruszę kwestie związane z wpływem innych pokarmów i napojów na funkcjonowanie układu immunologicznego, wspomagających organizm w walce z przeziębieniem i grypą.

Co jeść w czasie przeziębienia i grypy? Cz. II



W artykule mówimy o: Zdrowie Przeziębienie

Poprzednia strona 2 / 2