Unikalne walory parmezanu

Chociaż tytuł tego artykułu może dziwić, to tak naprawdę istnieje przynajmniej kilka dobrych powodów, dla których warto włączyć do swojej diety parmezan. Oprócz wyjątkowych walorów kulinarnych ma on bowiem szereg ciekawych właściwości, które czynią z niego bardzo wartościowy dodatek do diety. Nie bez znaczenia jest tutaj także nietuzinkowa metoda produkcji, która czyni ten ser produktem dość dobrze wpisującym się we współczesne trendy łączące tradycję z naturą.

Przeczytaj koniecznie:

Dlaczego warto jeść sery?

 

„Imitacje” parmezanu

Podstawową wadą parmezanu jest jego cena. Za dwustugramowe opakowanie trzeba zapłacić około 20zł. To sporo, gdyż kilogram tego sera to wydatek około 100zł. Z drugiej strony parmezan to ser, który służy raczej jako dodatek do posiłków niż ich baza, więc jest on stosunkowo wydajny. Warto też pamiętać, że już ilości rzędu 20 - 25g potrafią pokryć 30% zapotrzebowania na wapń dorosłej osoby! Najważniejsze jednak jest to, że na rynku znaleźć można wiele tańszych imitacji parmezanu. Sery te co prawda prawdziwym Parmigiano Reggiano nie są, ale niekiedy różnią się od niego jedynie…. miejscem pochodzenia i w symbolicznych szczegółach także – sposobem otrzymywania. Sery te także powstają z mleka surowego, które najczęściej również otrzymywane jest od krów karmionych trawą i sianem. Przykładem takiego sera może być Grana Padano.

Grana Padano – co to takiego?

Grana Padano podobnie jak parmazan jest włoskim serem bardzo zbliżonym, podpuszczkowym twardym, a od swojego bardziej ekskluzywnego kuzyna różni się tym, że:

  • wytwarzany jest głównie w Lombardii (jego nazwa pochodzi od Pianura Padana),
  • powstaje z mleka od krów, które mogą być karmione zarówno trawą i sianem jak i kiszonkami,
  • mleko zawiera trochę mniej tłuszczu,
  • czas dojrzewania sera wynosi maksymalnie 20 miesięcy.

Grana Padano charakteryzuje się bardzo zbliżoną zawartością wapnia do parmezanu, jest jednak od niego odrobinę chudszy i dostarcza mniej białka. Za jego walor uznać należy natomiast cenę: dwustugramowe opakowanie to koszt około 12 – 15zł.

Zastosowanie kulinarne

Zarówno Parmigiano Reggiano jak i Grana Padano nadają się znakomicie, by używać ich w formie rozdrobnionej (startej). Sery te znakomicie wzbogacą smak potraw takich jak wszelkiego rodzaju makarony, sałatki, zupy czy przystawki. Parmezan i jego klony znakomicie komponują się ze świeżymi jak i suszonymi owocami (zwłaszcza z winogronami, suszonymi morelami), a także z orzechami oraz ziołami.

Podsumowanie

Parmezan może stanowić smaczny i wartościowy dodatek do diety. Jego głównym walorem jest ekstremalnie wysoka zawartość wapnia – pierwiastka, którego często brakuje w codziennym menu. Ser ten można dodawać już w symbolicznych ilościach, rzędu 20 – 25g na dobę istotnie zwiększając dzięki temu spożycie wspomnianego pierwiastka. Parmezan nadaje się również do osób słabo tolerujących laktozę – gdyż praktycznie jej nie zawiera (ilości tego cukru są śladowe).