Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Po jakie przekąski sięgać w chwilach słabości?

Po jakie przekąski sięgać w chwilach słabości?

Kinga Żuralska

Umilają spotkania towarzyskie, zabijają nudę, zajmują ręce w stresowej sytuacji, sprawdzają się w kinie, przed telewizorem, na imprezie. Przekąski, bo o nich mowa, często niweczą starania o piękną sylwetkę. Co zrobić, żeby uniknąć podjadania? A jeśli decydujemy się na przekąskę, co wybrać?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Bądź asertywny, nie musisz za każdym razem częstować się cukierkiem czy ciastem. Jeśli Twoja dieta będzie pełnowartościowa i urozmaicona, nie będziesz chodził głody i nie będziesz odczuwał potrzeby dojadania cukierkami.

Czasami bywa jednak tak, że nawet jeśli wszystko sobie dobrze zaplanujemy i przestrzegamy diety, jemy zdrowo i czujemy się świetnie, trafia się gorszy dzień. Dzień, w którym nie potrafimy odmówić sobie przekąsek. 

Jak sobie wtedy radzić? 
Z pomocą może przyjść kilka specjalnych przepisów, które poskromią „przekąskowego głoda”.

Kakao z odżywką
Łyżeczkę kakao zalewamy ciepłą wodą. Po kilku minutach dodajemy miarę odżywki i miksujemy. Posypujemy cynamonem.

Fit nutella
Dojrzałego banana miksujemy z kakao, namoczonym daktylem oraz połową awokado.
Spożywamy samo lub smarujemy nim wafle/naleśniki.

Chipsy z jarmużu
Umyte i osuszone liście jarmużu wymieszać z solą, chili, skórką cytryny i oliwą z oliwek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piecu nagrzanym do 150st 3-5 min.

Chipsy z buraków i marchewki
Warzywa wyszorować, dokładnie osuszyć. Pokroić bardzo cienko na plasterki Przełożyć do miski, dodać oliwę, sól i dokładnie wymieszać. Na blasze do pieczenia rozłożyć arkusz papieru do pieczenia i ułożyć jedną warstwę warzyw. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C z włączoną funkcją góra/dół/termoobieg i piec przy uchylonych drzwiczkach ok. 30 minut.

„Zagryzjaki” w postaci chipsów czy paluszków potrafią być zgubne. Włącz do swojej diety zdrowe, zaplanowane mniejsze posiłki. Dbaj o urozmaiconą dietę i smaczne dania, gwarantujące satysfakcję. W chwilach słabości wybieraj zdrowsze alternatywy do tradycyjnych przekąsek.

 



W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie

Poprzednia strona 2 / 2