Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Co warto wiedzieć na temat insuliny?

Co warto wiedzieć na temat insuliny?

Tadeusz Sowiński

Insulina jest hormonem, o którym ostatnio mówi i pisze się wiele, najczęściej jednak przedstawiana bywa w negatywnym świetle jako główny, wewnątrzustrojowy sprawca nadwagi i otyłości. W rozmaitych opracowaniach pojawiających się na portalach, blogach i forach internetowych znaleźć można stwierdzenia, które sugerują, iż główną rolą biologiczną insuliny jest blokowanie spalania tłuszczu i nasilanie jego odkładania w ustroju. W praktyce biologiczna rola tego hormonu jest zgoła inna i warto wiedzieć, że posiada on także inne, o wiele bardziej przyjazne oblicze.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Czym jest insulinooporność?

Pojęcie „insulinooporność” weszło do obiegowego słownictwa. Co ciekawe „diagnozują” ją sobie nierzadko osoby nie mające zielonego pojęcia o fizjologii człowieka i aspektach związanych z rozpoznawaniem tej przypadłości, co niesie niekiedy za sobą opłakane skutki wynikające z podejmowania nierozsądnych rozwiązań żywieniowych. Insulinoopornością nazywany jest stan, który manifestuje się wyraźnym zaburzeniem równowagi glukozowej, co wynika z obniżonej wrażliwości tkanek docelowych na działanie insuliny, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia w surowicy krwi. Insulinooporność może być warunkowana genetycznie, a może być też wynikiem niehigienicznego stylu życia. Do jej rozwoju mogą przyczynić się m.in.:

  • zła dieta,
  • nadmiar tkanki tłuszczowej,
  • niska aktywność,
  • nadmiar stresu,
  • niedobór snu,
  • kilka innych czynników.

Jakie rodzaje insulinooporności znamy?

Sama insulinooporność może przybierać różne formy i dotyczyć bądź to samej insuliny, bądź też receptora insulinowego, a niekiedy także transporterów glukozy lub enzymatycznych elementów szklaku insulinowego. Dodatkowo insulinooporność może dotyczyć różnych tkanek i narządów. Wyróżniamy przede wszystkim:

Insulinooporność przedreceptorową - powiązaną z nieprawidłowościami w budowie samej insuliny, co sprawia, że receptory insulinowe nie odczytują wiadomości wysyłanych przez wspomniany hormon. To zaburzenie ma podłoże genetyczne i nie jest uzależnione od czynników żywieniowych.

Insulinooporność receptorową – w jej przypadku budowa insuliny jest prawidłowa, a niewłaściwie działa sam receptor insulinowy. W normalnych warunkach, pod wpływem działania wspomnianego hormonu, receptor insulinowy przesuwa się do wnętrza komórki wywołując ciąg reakcji biochemicznych, polegający na pobudzaniu rozmaitych enzymów, a po wykonaniu swojej pracy wraca on na miejsce pierwotne do błony komórkowej (gdzie ponownie może wejść w reakcję z insuliną). U podłoża tego typu wspomnianego zaburzenia także leżą czynniki genetyczne.

Insulinooporność postreceptorową - ta forma wspomnianego zaburzenia może być powiązana z zaburzeniem przesyłania informacji w komórkach, bądź też z upośledzeniem funkcji samych transporterów glukozy. Stan ten zazwyczaj powiązany jest z czynnikami środowiskowymi takimi jak zła dieta, niska aktywność fizyczna, jak również (bardzo często) z nadmiarem tkanki tłuszczowej, zwłaszcza tkanki trzewnej.

Insulinooporność może również dotyczyć różnych tkanek i narządów. Wyróżniamy jej formę wątrobową i obwodową. Obie mogą mieć trochę odmienną etiologię i inne skutki metaboliczne. Insulinooporność obwodowa objawia się upośledzeniem wychwytu i zahamowaniem możliwości „spalania” glukozy przez mięśnie szkieletowe i zarazem pobudzeniem lipolizy w adipocytach, co prowadzi do zwiększonego uwalniania wolnych kwasów tłuszczowych. Insulinooporność wątrobowa powoduje nasilenie rozpadu glikogenu wątrobowego i uruchomienie glukoneogenezy. W efekcie tego, pomimo podwyższonej glikemii wątroba uwalnia dodatkowe ilości glukozy do krwiobiegu. Nasila się także proces syntezy lipoprotein o bardzo niskiej gęstości (VLDL – co można byłoby nazwać „bardzo złym” cholesterolem) i triglicerydów.



W artykule mówimy o: Zdrowie Odchudzanie

Poprzednia strona 2 / 3 Następna strona