Miód – co zawiera i jak wpływa na organizm?

Chyba nie ma produktu składającego się głównie z cukrów prostych - poza miodem, który cieszyłby się opinią zdrowego i wartościowego. Wiele osób używa go chociażby jako środka słodzącego do herbaty i innych napojów. Warto jednak zastanowić się co takiego miód zawiera i jaka jest jego wartość odżywcza.

Przeczytaj koniecznie:

Miód jako zamiennik cukru

Miód czyli… co?

Jakkolwiek by skupiać się na potencjalnych walorach miodu, to fakty są takie, że składa się on głównie z cukrów i wody. Oczywiście niekoniecznie fakt ten jest jakąś istotną wadą, niemniej jednak – nie należy go też bagatelizować twierdząc, że kalorie z miodu „się nie liczą” do dziennego bilansu… Należy zaznaczyć, iż w miodzie obecne są także:

  • enzymy,
  • sole mineralne,
  • witaminy,
  • kwasy organiczne,
  • związki fenolowe.

Ich całkowita ilość jest jednak dość skromna, choć wiele wskazuje na to, iż wystarczająca by wywrzeć pewien wpływ na nasz organizm, przy czym może być to wpływ zdecydowanie pozytywny.

Miód na czynniki pierwsze…

Miód – jak zostało wspomniane, to mieszanina rozmaitych substancji o różnej budowie i odmiennych właściwościach. Co istotne, zawartość poszczególnych składników jest skrajnie rozbieżna co w praktyce najczęściej wygląda następująco:

  • cukry proste, takie jak przede wszystkim fruktoza i glukoza: 65 – 80%,
  • woda: 15 – 23%,
  • kwasy organiczne: 0,005-0,3%,
  • białka, peptydy, wolne aminokwasy, enzymy: 0,05 do 1,6% łącznie,
  • składniki mineralne: 0,05 – 1%,
  • polifenole: 0,02 – 1,2%,
  • olejki eteryczne i witaminy: ilości śladowe.

W różnych miodach zawartość wymienionych składników może być odmienna. I tak oto miody spadziowe wyróżniają się nieporównywalnie wyższą zawartością soli mineralnych niż w miody nektarowe. Podobna zależność dotyczy innych składników, takich jak kwasy organiczne czy enzymy. Tak więc też i wpływ poszczególnych rodzajów miodu na funkcjonowanie organizmu może być inny.

Jakie cukry siedzą w miodzie?

Węglowodany to główny składnik masy miodu, przy czym dominują w nim zawsze cukry takie jak glukoza i fruktoza (stanowią 70-80% puli węglowodanowej). Ich proporcja często jest wyrównana, choć są od tej reguły wyjątki i niekiedy fruktozy jest trochę więcej (1,3 : 1). Oprócz wolnych form wymienionych monosacharydów w miodach, znaleźć można także:

  • sacharozę, jest jej jednak raczej niewiele – maksymalnie 4 – 5%,
  • dekstryny – do 15% (głównie w miodach spadziowych, inne zawierają ich mniej),
  • melezytozę – będącą trójcukrem złożonym z glukozy i turanozy i trawioną dość wolno w naszym przewodzie pokarmowym,
  • maltozę,
  • skrobię – ta obecna jest w nielicznych miodach i to w śladowych ilościach.