Miód – co zawiera i jak wpływa na organizm?

Chyba nie ma produktu składającego się głównie z cukrów prostych - poza miodem, który cieszyłby się opinią zdrowego i wartościowego. Wiele osób używa go chociażby jako środka słodzącego do herbaty i innych napojów. Warto jednak zastanowić się co takiego miód zawiera i jaka jest jego wartość odżywcza.

Przeczytaj koniecznie:

Miód jako zamiennik cukru

 

Miód jako zamiennik cukru

Miód ze względu na walory smakowe, może stanowić zamiennik cukru. Można nim słodzić herbatę i inne napoje. Mając na uwadze jego pewien potencjał prozdrowotny taka zamiana wydaje się korzystna, z drugiej strony trzeba liczyć się z tym, że miód wcale dużo mniej kaloryczny od cukru stołowego nie jest, a jedna łyżeczka tego przysmaku może ważyć 2 – 3 razy więcej niż łyżeczka sacharozy… Z drugiej strony jednak wpływ miodu i cukru stołowego na organizm jest inny, co pokazały badania naukowe. W jednym z takich badań oceniono skutki metaboliczne włączenia do diety albo 70g miodu albo też takiej samej dawki sacharozy. W próbie wzięli udział zarówno zdrowi ochotnicy z prawidłową masą ciała, jak i osoby z nadwagą, otyłością i zaburzeniami gospodarki lipidowej. Okazało się, że w grupie ochotników przyjmujących miód przez miesiąc czasu doszło do istotnej poprawy w poziomie lipidów i glukozy we krwi, a mało tego – zaobserwowano także lekkie obniżenie całkowitej masy ciała i spadek poziomu tłuszczu zapasowego. U ochotników spożywających sacharozę, masa ciała uległa symbolicznemu zwiększeniu o 1,3%, nie zaobserwowano też korzystnych zmian w zakresie parametrów lipidowych i glukozowych. Więcej na ten temat w publikacji dostępnej pod poniższym linkiem:

http://www.ayubmed.edu.pk/JAMC/25-3/Majid.pdf

Miód jako ergogenik?

Jak powszechnie wiadomo, poprzez umiejętne manipulowanie spożyciem węglowodanów, można poprawiać zdolności wysiłkowe. Ze względu na obecność glukozy, fruktozy i innych cukrów, konsumpcja miodu w okresie okołowysiłkowym wydaje się być pomysłem bardzo dobrym zwłaszcza, że zawiera on także sole mineralne, kwasy organiczne i polifenole. Co istotne, można znaleźć dowody na to, że używanie miodu przed i w trakcie wysiłku, może przyczyniać się do poprawy wydolności, a co ciekawe notowane efekty okazały się lepsze niż w przypadku profesjonalnych żeli sportowych! Zagadnienie zostało opisane  w pracy naukowej, do której odnośnik znajduje się poniżej:

http://www.researchgate.net/publication/232198007_Honey_An_Alternative_Sports_Gel

Podsumowanie

Miód, chociaż składa się głównie z sacharydów i wody, nie powinien być postrzegany jedynie przez pryzmat tych składników. Istnieją podstawy by sądzić, że jego wpływ na organizm jest zgoła inny niż wpływ konwencjonalnych cukrów. Miód doskonale nadaje się jako środek stosowany przez sportowców w celu poprawy wydolności, może też stanowić dodatek słodzący do napojów – zamiennik sacharozy, choć należy pamiętać o tym, że jedna łyżeczka miodu ważyć może dwu- lub trzykrotnie więcej niż łyżeczka stołowego cukru. Co ciekawe, regularna konsumpcja miodu nie wydaje się być szczególnie groźna dla sylwetki, a w badaniach naukowych zaobserwowano, że miód korzystnie wpływa na parametry lipidowe i glukozowe będące markerami zdrowia metabolicznego.