Co siedzi w pitnych jogurtach owocowych?

Powszechnie wiadomo, że odporność organizmu aż w 70% ma związek z jelitami. I to jest prawda. Probiotyki korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową i dbają o świetne funkcjonowanie układu odpornościowego. Powszechnie wiadomo również, że dobre bakterie znajdziemy w fermentowanych produktach mlecznych takich jak kefiry, maślanki czy jogurty. Jednak nie każdy jogurt jest zdrowy i nie każdy należy jeść. Wręcz przeciwnie. Jest grupa jogurtów, których należy się strzec jak ognia.

Przeczytaj koniecznie:

Probiotyczne bakterie wspomagają odchudzanie

 

Sami producenci piszą o swoich produktach:

„Wręcz idealnie spełni wymagania wielu osób, zarówno tych, którzy posiadają trochę więcej czasu, aby przysiąść do śniadania, jak i tych, którzy często jedzą poza domem. Dzięki jego umieszczeniu w plastikowej, całkiem wygodnej butelce, jogurt może być bez najmniejszych problemów transportowany - bardzo dobrze sprawdza się podczas podróży, w szkole czy pracy, czyli wszędzie tam, gdzie od czasu do czasu zależy nam na posiadaniu dostępu do produktu unikalnego, pełnowartościowego i smacznego.”


Co znajduje się w składzie takich produktów? Czy warto włączać je do swojej diety?

Przykładowy skład jednego z jogurtów pitnych znanej polskiej marki :

mleko, cukier, truskawki, barwniki: betanina, karoteny; aromat, żywe bakterie jogurtowe oraz L. acidophilus, Bifidobacterium i L. casei.

Co ciekawe nie jest to skład jogurtu pitnego o smaku truskawkowym. Patrząc na skład produktu nie jesteśmy nawet w stanie ocenić, jaki dany jogurt ma smak. Według producenta jest to smak poziomkowy. Pojawia się pytanie, ile jest poziomek w tym jogurcie? Niestety nawet nie niewiele, a dokładnie zero.

Średniej wielkości butelka tego jogurtu to 400g. Porcja ta dostarcza 316 kcal, w tym ponad 50g węglowodanów.

Jogurt zawiera więc pożądane szczepy bakterii, jednak znajdują się one w towarzystwie sporej dawki cukru. Jak wspomniałam wcześniej, wpływa on znacząco na obniżenie ilości probiotyków w jogurcie

Jeśli poświęcimy 5 minut własnego czasu, możemy stworzyć dużo bardziej wartościowy i smaczny napój.

Jak go wykonać?

Miksujemy razem 200g maślanki naturalnej, 200g truskawek (świeżych lub mrożonych) oraz pół banana.

Tak przygotowany koktajl dostarcza około 220 kcal, w tym 26g węglowodanów oraz ani grama stołowego cukru.

Podsumowując, warto poświęcić 5 min więcej na przygotowanie własnego koktajlu, niż kupić gotowy pitny jogurt owocowy, który nie ma nic wspólnego z owocami i dostarcza sporej dawki cukru w towarzystwie barwników i aromatów.