Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Nasiona chia - warte uwagi?

Nasiona chia - warte uwagi?

Kinga Żuralska

Ziarenka chia to nasiona rośliny nazywanej szałwią hiszpańską. Aztekowie uprawiali ją już w czasach prekolumbijskich, upatrując w niej cudownych mocy. Sama roślina pochodzi z okolic Meksyku i Gwatemali. Dzisiaj ziarenka chia powracają i stają się coraz bardziej popularne. Czy warto po nie sięgać?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Nasiona chia to małe czarne nasiona szałwii hiszpańskiej, która należy do tej samej rodziny co mięta i melisa .

Nie podlega wątpliwości, że nasiona chia zawierają wiele cennych właściwości odżywczych, które mogą istotnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

Już dwie łyżki ziaren chia dostarczają:

  • 11 gram błonnika
  • 9 gram tłuszczu (w tym 5 g kwasów tłuszczowych Omega3)
  • 18% zalecanego dziennego spożycia wapnia
  • 30 % zalecanego dziennego spożycia manganu
  • 30% zalecanego dziennego spożycia magnezu
  • 27% zalecanego dziennego spożycia fosforu

Dwie łyżki ziaren chia to około 30g i 115 kcal.

W stosunkowo małej ilości kalorii dostarczamy więc bardzo dużo składników odżywczych.

Nasiona chia są bogate w wapń, magnez, fosfor i białka. Wszystkie te składniki są niezbędne dla zdrowia kości. Mogą być uznane za doskonałe źródło wapnia dla ludzi, którzy nie jedzą nabiału .

Ziarna chia są bogate w błonnik. Mogą dzięki temu wspomagać odchudzanie. Należy jednak pamiętać, aby stopniowo wprowadzać je do diety i nie spożywać więcej niż 20-40g ziaren chia dziennie. Zbyt duża ilość błonnika może prowadzić do biegunek lub zaparć.

Nasiona chia zawierają również pewne ilości białka, około 4-5 g w dwóch łyżkach. Może mieć to istotne znaczenie w przypadku wegan i wegetarian.

Ziarna chia, podobnie jak siemię lniane, są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3. Należy jednak pamiętać, że dostarczają jednocześnie również sporej ilości kwasów omega 6.

Ponadto, kwasy omega 3 zawarte w nasionach chia to głównie ALA (kwas alfa-linolenowy). Kwas ALA musi zostać przekształcony w aktywne formy EPA i DHA, aby mógł być efektywnie wykorzystany przez organizm.

Niestety konwersja ALA to EPA i DHA w ludzkim organizmie nie jest efektywna.

Nasiona chia same w sobie nie posiadają wyraźnego smaku. Łatwo dzięki temu włączyć je do diety. Można dodawać je do sałatek, koktajli czy musli. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów.

Podsumowując, nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w składniki odżywcze. Warto włączyć je do swojej diety. Należy jednak pamiętać, by nie stosować ich w większej niż zalecana ilość.

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie