CLA – czy to działa?

Suplementy zawierające sprzężone dieny kwasu linolowego (czyli w skrócie CLA), stosowane są często w ramach wspomagania redukcji poziomu zatłuszczenia. Preparaty te cieszą się różnymi opiniami, ale raczej postrzegane są jako bezpieczne i sprzyjające nie tylko szczupłej sylwetce, ale też zdrowiu. Okazuje się jednak, że CLA ma pewne wady, o których warto pamiętać.

Przeczytaj koniecznie:

Czy palenie papierosów odchudza?

 

Bardziej aktualna perspektywa

Zacytowane powyżej publikacje na dziś dzień mogą wydawać się dość wiekowe, mają bowiem około 10 lat – przez taki okres czasu w nauce wydarzyć może się wiele. Należy jednak zwrócić uwagę, że w kwestii weryfikacji wpływu suplementacji CLA na masę i skład ciała jak i również – na zdrowie, tak naprawdę dużo się nie zmieniło. W bardziej aktualnych pracach nadal zwraca się uwagę na to, że są przesłanki by uważać, że CLA posiada pewien potencjał odchudzający, ale też zwraca się uwagę, że wyniki badań nie są jednoznaczne w tej materii oraz – że istnieją przesłanki by uważać, że wspomniany kwas tłuszczowy może wpływać negatywnie na gospodarkę lipidową, wrażliwość insulinową, funkcje śródbłonka. Takowe wnioski pojawiają się m.in. w tej pracy:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4574006/

Jako ciekawostkę warto też doczytać treść poniższego opracowania, w którym autorzy odnoszą się do kwestii rozbieżności w wynikach badań z zastosowaniem CLA:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4429457/

Kilka słów na zakończenie

Rozbieżności w wynikach badań oraz brak konsensusu w kwestii wpływu suplementacji CLA na zdrowie i na sylwetkę są oczywiście deprymujące, ale same w sobie mogą stanowić również pewną przesłankę do wyciągnięcia finalnych wniosków. Otóż z pewnością nie można mówić, że pozytywny wpływ stosowania CLA na masę i skład ciała został udowodniony. Niestety jest to związek o wątpliwej skuteczności. Podobnie nie można też jednoznacznie stwierdzić, że stosowanie CLA jest korzystne dla zdrowia, mało tego – nie można nawet uznać, że jest w pełni bezpieczne. Istnieją bowiem przesłanki by sądzić, że przynajmniej w niektórych wypadkach suplementacja CLA może powodować choćby wzrost poziomu triglicerydów i LDL-u oraz spadek HDL-u, a także obniżenie wrażliwości na insulinę. Osoby poszukujące pewnych i bezpiecznych sposobów na walkę z nadmiarem tkanki tłuszczowej powinny dobrze się zastanowić, czy CLA to aby na pewno środek, którego poszukują.