Który ryż lepiej wybrać - biały czy brązowy?

Wśród osób dbających o swoją sylwetkę popularne jest przekonanie, że jedynym słusznym wyborem jeśli chodzi o ryż, jest ryż brązowy. Ryż biały miałby natomiast rzekomo powodować natychmiastowe przybieranie na wadze. Czy rzeczywiście osoby będące na diecie powinny zawsze wybierać ryż brązowy i unikać ryżu białego?

Przeczytaj koniecznie:

Mit pełnego ziarna

 

Ryż brązowy jest co prawda bardziej bogaty w składniki odżywcze, zawiera jednak również dużo kwasu fitynowego. Kwas ten wiąże minerały: żelazo, cynk, wapń, magnez i inne tworząc z nimi sole (fityniany) zanim te bio-pierwiastki zostaną wykorzystane przez organizm. W solach są już dla nas bezużyteczne i po prostu je wydalamy. Ponadto, kwas fitynowy blokuje pepsynę – enzym niezbędny do trawienia białek oraz amylazę, niezbędną do przetwarzania skrobi w cukier czy trypsynę.

Kwas fitynowy ma jednak również zalety. Wiąże nie tylko dobre bio pierwiastki, ale też ołów i inne metale ciężkie. Jest też silnym przeciwutleniaczem i działa przeciwnowotworowo, zmniejsza także skutki uboczne chemioterapii. Bywa wykorzystywany w leczeniu ciężkich schorzeń, w tym układu nerwowego i chorób psychicznych.

Nie należy więc całkowicie rezygnować z jego spożywania.

Ograniczyć jego spożycie powinny osoby starsze, małe dzieci, kobiety w ciąży, osoby z upośledzonym trawieniem, osoby z chorobami przewodu pokarmowego, osoby z zaniedbaną florą bakteryjną, osoby cierpiące na anemię.

Z tego też względu, u wymienionych wyżej osób, lepiej sprawdzi się ryż biały niż brązowy.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie tylko ryż brązowy, ale także biały może znaleźć miejsce w diecie. Oba produkty mają bowiem swoje zalety. Ryż brązowy ma więcej błonnika, składników mineralnych, takich jak magnez czy selen i trochę wyższą zawartość witamin z grupy B, ryż biały jest natomiast lżej strawny i pozbawiony  kwasu fitynowego.

Warto zaznaczyć, iż występują również wybory pośrednie, takie jak ryż paraboliczny, jaśminowy czy też basmati. Ryże te są lekkostrawne i charakteryzują się nieco niższym indeksem glikemicznym niż ryż biały, około 60.