Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Który ryż lepiej wybrać - biały czy brązowy?

Który ryż lepiej wybrać - biały czy brązowy?

Kinga Żuralska

Wśród osób dbających o swoją sylwetkę popularne jest przekonanie, że jedynym słusznym wyborem jeśli chodzi o ryż, jest ryż brązowy. Ryż biały miałby natomiast rzekomo powodować natychmiastowe przybieranie na wadze. Czy rzeczywiście osoby będące na diecie powinny zawsze wybierać ryż brązowy i unikać ryżu białego?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Ryż brązowy jest co prawda bardziej bogaty w składniki odżywcze, zawiera jednak również dużo kwasu fitynowego. Kwas ten wiąże minerały: żelazo, cynk, wapń, magnez i inne tworząc z nimi sole (fityniany) zanim te bio-pierwiastki zostaną wykorzystane przez organizm. W solach są już dla nas bezużyteczne i po prostu je wydalamy. Ponadto, kwas fitynowy blokuje pepsynę – enzym niezbędny do trawienia białek oraz amylazę, niezbędną do przetwarzania skrobi w cukier czy trypsynę.

Kwas fitynowy ma jednak również zalety. Wiąże nie tylko dobre bio pierwiastki, ale też ołów i inne metale ciężkie. Jest też silnym przeciwutleniaczem i działa przeciwnowotworowo, zmniejsza także skutki uboczne chemioterapii. Bywa wykorzystywany w leczeniu ciężkich schorzeń, w tym układu nerwowego i chorób psychicznych.

Nie należy więc całkowicie rezygnować z jego spożywania.

Ograniczyć jego spożycie powinny osoby starsze, małe dzieci, kobiety w ciąży, osoby z upośledzonym trawieniem, osoby z chorobami przewodu pokarmowego, osoby z zaniedbaną florą bakteryjną, osoby cierpiące na anemię.

Z tego też względu, u wymienionych wyżej osób, lepiej sprawdzi się ryż biały niż brązowy.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie tylko ryż brązowy, ale także biały może znaleźć miejsce w diecie. Oba produkty mają bowiem swoje zalety. Ryż brązowy ma więcej błonnika, składników mineralnych, takich jak magnez czy selen i trochę wyższą zawartość witamin z grupy B, ryż biały jest natomiast lżej strawny i pozbawiony  kwasu fitynowego.

Warto zaznaczyć, iż występują również wybory pośrednie, takie jak ryż paraboliczny, jaśminowy czy też basmati. Ryże te są lekkostrawne i charakteryzują się nieco niższym indeksem glikemicznym niż ryż biały, około 60.

 



W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie

Poprzednia strona 2 / 2