Zatrzymywanie wody w organizmie – przyczyny

Problem nadmiernego zatrzymywania wody w organizmie przedstawiany jest jako dość częste zjawisko o niewyjaśnionej etiologii, które prowadzi do zaburzenia estetyki sylwetki. W praktyce retencja płynów może być nie tylko kłopotem natury estetycznej, ale także objawem chorób i czynnikiem wpływającym na funkcjonowanie całego organizmu. Umiejętne rozpoznanie natury problemu i określenie jego podstawowych przyczyn jest więc kwestią ważną i wymaga należytej uwagi.

 

Dlaczego organizm zatrzymuje wodę?

Chociaż zdarza się, że problem nadmiernego zatrzymywania wody w organizmie jest zjawiskiem wydumanym i polega tak naprawdę na nadmiarze tkanki tłuszczowej podskórnej, to w praktyce zjawisko to jak najbardziej może występować, dotykając osób różnej płci i w różnym wieku, przy czym najczęściej borykają się z nim… kobiety. Gromadzenie nadmiaru płynów dotyczy przestrzeni pozanaczyniowej i prowadzi często do powstawania obrzęków o różnej lokalizacji. Owe obrzęki  koncentrują się w jednym lub w kilku obszarach ciała, niekiedy są mocno rozproszone i trudne do uchwycenia. Najbardziej popularnymi przyczynami zwiększonej retencji wody w ustroju są:

  • z zmiany w poziomie hormonów płciowych towarzyszące przebiegowi cyklu menstruacyjnego: do zatrzymywania wody w organizmie dochodzi w drugiej fazie cyklu miesiączkowego, tzn. przed wystąpieniem okresu, doświadcza ich większość kobiet,
  • oczywistym czynnikiem przyczyniającym się do wystąpienia nadmiernej retencji płynów jest także ciąża,
  • na obrzęki wywołane retencją wody skarżą się nierzadko panie stosujące doustną antykoncepcję hormonalną,
  • niekiedy czynnikiem wpływającym na retencję płynów jest… dieta, zwłaszcza ta niezdrowa zasobna w dania typu fast-food,
  • do nadmiernego zatrzymywania wody prowadzą też duże wahania w ilościowym i jakościowym spożyciu płynów,
  • czynnikiem powodującym zatrzymanie płynów bywa również brak ruchu, a przede wszystkim unieruchomienie w jednej pozycji przez wiele godzin,
  • zatrzymanie płynów bywa także konsekwencją niektórych chorób oraz – stosowania wybranych leków.

Dieta jako czynnik wpływający na problem „nadmiaru wody”

Wpływ sposobu odżywiania na zatrzymywanie płynów w organizmie może być rozpatrywany na wielu płaszczyznach. Kluczowe znaczenie w tej materii mają jednak:

  • spożycie wybranych elektrolitów (sodu i potasu),
  • spożycie węglowodanów (ilościowe i jakościowe).

Dieta bardzo zasobna w sód (i zarazem uboga w potas) sprzyja gromadzeniu wody w ustroju, ale w szczególności niebezpieczne są duże i gwałtowne zmiany w spożyciu wspomnianych powyżej składników. Jeśli po kilku dniach mniej kalorycznej i ubogosodowej diety nagle zafundujemy sobie obfity posiłek w barze szybkiej obsługi dostarczając potężnej dawki sodu i rafinowanych węglowodanów może nas spotkać przykry efekt zatrzymania płynów w ustroju. Niestety wiele osób na własne życzenie doprowadza do zaburzenia funkcjonowania gospodarki wodno-elektrolitowej regularnie przemycając do swojego menu produkty „śmieciowe”, w większych niż symboliczne dawkach. Oczywiście problem z zatrzymaniem płynów przy takim podejściu nie jest jedynym, z którym prędzej czy później będzie trzeba się zmierzyć.