Gotowanie na parze - co i jak długo?

Gotowanie na parze jest nie tylko wygodne, ale i zdrowe. Pozwala zachować więcej właściwości odżywczych w jedzeniu, niż gotowanie w wodzie. Na parze gotować można niemalże wszystko. Nie musimy ograniczać się jedynie do warzyw. Co i jak długo można gotować na parze?

Przeczytaj koniecznie:

Smażenie zabija

 

Ziemniaki z parowaru gotować będą się około 20-25 minut, jeśli pokroimy je w mniejsze fragmenty: plasterki lub kostkę. Całe, młode ziemniaki w mundurkach potrzebują około 40 minut, by stały się miękkie.

Cukinia gotowa jest już po 5-7 minutach. Nieco dłużej gotować musimy kalafior czy fasolkę szparagową. Warzywa te gotowe są po około 20-25 minutach gotowania.

Brokuły gotują się nieco szybciej niż kalafior. Podzielone na mniejsze fragmenty gotowe są już po około 15 minutach.

Na parze można gotować również takie warzywa jak szpinak. Czas gotowania świeżego szpinaku to około 10 min. W połowie gotowania liście szpinaku trzeba przerzucić na drugą stronę.

Marchew świeża gotuje się około10 minut, jeśli pokroimy ją w plasterki. Jeśli chcemy gotować marchew na parze w całości to potrzeba około 20 minut, w zależności od jej wielkości.

Gotując na parze pamiętaj, że żywność nie może mieć kontaktu z wodą i powinna się znajdować co najmniej 2,5 cm nad nią.

Pamiętaj, aby mięso i ryby znajdowały się podczas gotowania na samym dole, aby wyciekające z nich soki nie kapały na inną żywność.

Pokrywka musi być dobrze dopasowana, tak by para nie uciekała z garnka.

Woda nie powinna gotować się zbyt gwałtownie, ma tylko delikatnie szumieć

Należy uważać, by nie wygotowała się woda w garnku. Łatwo w ten sposób przypalić garnek i zepsuć gotującą się potrawę. Jeśli zauważysz, że wody jest zbyt mało dolej do garnka wrzątek. Nie dolewaj zimnej wody, ponieważ w ten sposób obniżysz temperaturę pary.

Produktów gotowanych na parze lepiej nie solić przed gotowaniem, łatwo je bowiem przesolić. Dużo lepiej posolić już ugotowane produkty po nałożeniu ich na talerz.

Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów na przyrządzanie ulubionych potraw. Nie jest to nic nowego. W Chinach przykładowo, na parze gotuje się już od ponad 3000 lat.