Ryż czy makaron?

W kwestii doboru produktów węglowodanowych możliwości jest bardzo wiele, ale w dietach osób aktywnych fizycznie to najczęściej ryż stanowi dominujące źródło skrobi i to on cieszy się największym zaufaniem. Warto jednak zastanowić się czy jego dobra sława ma jakieś uzasadnienie i czy przypadkiem lepszym dla niego zamiennikiem nie będzie bardziej w naszym kraju lubiany – makaron.

Przeczytaj koniecznie:

Znudził Ci się zwykły ryż? Spróbuj ryżu basmati

Dlaczego akurat ryż?

Przeglądając „modelowe diety fitnessowe” łatwo zauważyć, że najczęściej pojawiającym się tam źródłem węglowodanów jest właśnie ryż (najczęściej z kurczakiem i brokułami…). Tak się utarło, tak jest i już i mało kto usilnie drąży temat przyczynowości tego zjawiska, a szkoda – bo wbrew temu co sugerują niektórzy sceptycy ma ono pewne uzasadnienie. Można wręcz powiedzieć, że istnieje przynajmniej kilka powodów, dla których ryż okazuje się być godną uwagi pozycją wśród niezliczonej ilości produktów węglowodanowych. Z drugiej strony absolutnie nie jest to pokarm idealny, podobnie też – nie ma powodów by uważać, że ryż to jedyne sensowne źródło węglowodanów. Po prostu ma on pewne walory, choć – nie jest pozbawiony także wad.

Ryż jest lekkostrawny i przyjazny dla przewodu pokarmowego

Dane naukowe wskazują, że ryż stanowi niezwykle dobrze tolerowane przez większość osób źródło węglowodanów. Ma to szczególne znaczenie w przypadku przypadłości związanych z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego, a także wtedy kiedy trzeba zjeść dużo pokarmu by pokryć zapotrzebowanie energetyczne organizmu. O ile spożywaniu większych ilości produktów opartych na pszenicy, życie, jęczmieniu, a nawet owsie, często towarzyszą wzdęcia, gazy, a niekiedy nawet biegunki, o tyle w przypadku ryżu problemy te pojawiają się bardzo rzadko. To jest ewidentny plus ryżu.

Dostarcza wielu cennych składników

Wbrew powszechnym przekonaniom ryż dostarcza nie tylko węglowodanów, ale także wielu innych cennych dla nas składników. Oczywiście wiele zależy od tego jaką odmianę i wersję ryżu wybierzemy, najbardziej wartościowy jest ryż brązowy. Jedna stugramowa torebka tego produktu dostarcza 77 - 78g węglowodanów ogółem (w tym 8g błonnika), a także 7g białka i 1,5 -2g tłuszczu, co daje łącznie około 320kcal. Zjadając 100g ryżu możemy zaspokoić około 25 – 30% zapotrzebowania na magnez, 20% zapotrzebowania na witaminę B2, 15% zapotrzebowania na cynk, dostarczając przy okazji pewnej dawki witaminy B1, niacyny, witaminy E, wapnia, miedzi, żelaza, potasu oraz sporej ilości manganu i selenu (w przypadku żelaza i cynku biodostępność obniżana jest jednak istotnie przez kwas fitynowych choć i ten związek ma pewne zalety, wiążąc niektóre zanieczyszczenia środowiskowe obecne w pokarmie i blokując ich wchłaniania). Ryż stanowić więc może dość cenny element zdrowej diety również ze względu na obecność składników o charakterze nieenergetycznym.

Każdy znajdzie ryż dla siebie

To o czym warto wspomnieć, to fakt, iż istnieje wiele odmian ryżu, tak wiec osoby, którym ten produkt nie smakuje w klasycznych odmianach mogą znaleźć coś dla siebie. Oprócz klasycznego ryżu długoziarnistego można także sięgnąć po ryż jaśminowy i ryż basmati, które charakteryzują się bardziej przyjemnym smakiem. Dodatkowo ryż basmati wykazuje zdolność do wiązania dużej ilości wody, przez co po ugotowaniu mocno zwiększa swoją objętość, co może być zaletą dla osób, które chcą ograniczać podaż energii z pożywienia.

Ryż nie zawiera glutenu

W czasach, w których glutenu unikają nie tylko chorzy na celiakię (CD), alergię na pszenicę (GA) i nieceliakalną nadwrażliwość na gluten (NCGS), ale także osoby bez żadnych problemów zdrowotnych (co póki co nie ma dobrego uzasadnienia w postaci dowodów naukowych), brak obecności tego składnika jest podwójną zaletą: faktyczną i… wyimaginowaną, ale istotną dla komfortu psychicznego wielu osób. Biorąc pod uwagę, że celiakia dotyka nawet 1% populacji, a NCGS aż do 6%, to już jest powód, dla którego brak glutenu w ryżu powinien cieszyć, przynajmniej te osoby, które faktycznie jeść go nie mogą.