Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Drób czy wieprzowina?

Drób czy wieprzowina?

Tadeusz Sowiński

Drób czy chuda wieprzowina? Pomimo pewnych kontrowersji związanych z hodowlą drobiu, to właśnie ten rodzaj mięsa często przedstawiany bywa jako bardziej wskazany składnik zdrowej diety. Mięso wieprzowe uznawane bywa natomiast za co najwyżej okazjonalny element menu. Tak przynajmniej sugerują oficjalne zalecenia. Warto jednak zastanowić się, czy kierując się wartością odżywczą faktycznie drób wypada lepiej?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Witaminy i składniki mineralne

Wieprzowina na tle innych mięs wyróżnia się także wysoką zawartością witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B1 (100g chudego mięsa pokrywa niemal 50% RDA), jak również ryboflawiny (20% RDA w 100g), witaminy B6 (30% RDA w 100g), B12 (30% RDA) i niacyny (35% RDA w 100g). Wieprzowina zawiera również pewne ilości witamin: E i D, czego nie można powiedzieć o chudym drobiu.

Dodatkowo mięso wieprzowe jest też bardzo dobrym źródłem żelaza, czyli pierwiastka, którego bardzo często brakuje w diecie aktywnych fizycznie kobiet. Pod tym względem wypada nieporównywalnie lepiej od drobiu. Stugramowa porcja chudej szynki wieprzowej dostarcza około 1,2 – 1,8mg żelaza, czyli od 3 do 6 razy więcej niż pierś z kurczaka. Rekomendowane dzienne spożycie tego pierwiastka wynosi około 10 – 12mg w przypadku mężczyzn i aż 18 – 20mg w przypadku kobiet. Mięso wieprzowe jest też o wiele bardziej niż drób zasobne w cynk i mniej zasobne w fosfor (co akurat jest zaletą, biorąc pod uwagę, że fosforu przyjmujemy z pożywieniem zbyt dużo).

Jeszcze kilka słów na temat tłuszczu wieprzowego

Wracając do tematu tłuszczu warto zdementować plotki głoszące, iż tłuszcz wieprzowy to przede wszystkim kwasy nasycone. Wbrew obiegowym opiniom wieprzowina zawiera głównie jednonienasycony kwas oleinowy, czyli ten obecny w oliwie z oliwek (ok 50% wszystkich lipidów). Poza tym należy pamiętać, że sama obecność tłuszczu w mięsie niekoniecznie jest wadą. Jedzenie wcale nie musi być chude żeby było zdrowe i by sprzyjało utrzymaniu szczupłej sylwetki. Pewna zawartość tłuszczu może być wręcz zaletą, dzięki niemu jedzenie jest bowiem bardziej sycące. Z drugiej strony trzeba wspomnieć, że ze względu na zmiany w sposobie karmienia trzody chlewnej, w mięsie wieprzowym jest aktualnie całkiem sporo kwasów polienowych z rodziny omega 6. Co prawda artykuł dotyczy chudego mięsa, ale fani karkówki, łopatki i zwłaszcza smalcu winni pamiętać, że zjadając duże ilości tych pokarmów dostarczają też sporo kwasu linolowego. Kwas ten łatwo też ulega utlenieniu podczas obróbki termicznej.

Podsumowanie

Zarówno chudy drób, jak i chude mięso wieprzowe stanowić mogą składnik zdrowej diety osób aktywnych fizycznie. Na korzyść piersi z kurczaka i piersi z indyka przemawiać może niższa zawartość tłuszczu (co patrząc obiektywnie – niekoniecznie jest uniwersalną zaletą) i trochę większe stężenie BCAA, na korzyść wieprzowiny natomiast – wyższa zawartość witamin i żelaza (tutaj warto pamiętać, że niedobory żelaza dotyczą głownie kobiet, mężczyźni często dostarczają go zbyt wiele, co dobre dla zdrowia nie jest).

 



Poprzednia strona 3 / 3