Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Naturalne sposoby wspomagania leczenia RZS. Cz. I

Naturalne sposoby wspomagania leczenia RZS. Cz. I

Tadeusz Sowiński

Reumatoidalne zapalenie stawów (w skrócie RZS) jest przewlekłą chorobą układową o podłożu autoimmunologicznym. Przypadłość ta dotykać może około 1% naszej populacji, a jej konsekwencje bywają niekiedy niezwykle uciążliwe i groźne. W ostatnim czasie jednak coraz więcej mówi się o wspomaganiu leczenia tej choroby poprzez odpowiednie modyfikacje trybu życia obejmujące m.in. zmiany w sposobie odżywiania, przy czym dość obiecujące okazują się wyniki badań, w których potwierdzony został pozytywny wpływ substancji naturalnie występujących w przyrodzie na stan zdrowia osób chorych na RZS.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Pewnej weryfikacji stanu wiedzy w roku 2001 próbowali dokonać badacze: dr El-Chammas i dr Danner, autorzy weryfikowali skuteczność diety bezglutenowej w innych, niż celiakia, chorobach autoimmunologicznych, niestety we wnioskach uznali, że kwestię tę trudno jest rozstrzygnąć.

Zespól badaczy kierowany przez dr Paimela natomiast odkrył, że u pacjentów ze stwierdzonym RZS statystycznie częściej obecne są przeciwciała przeciwko gliadynie (AGA) i przeciwko retikulinie. Mowa o markerach stosowanych przy diagnostyce celiakii, w przypadku pierwszego - w grupie osób z RZS podniesiony wskaźnik notowano u 37% pacjentów (w porównaniu do 12% w grupie kontrolnej), w przypadku drugiego z wymienionych - u 4% (w porównaniu do 0% w grupie kontrolnej). Te odkrycia uznać należy za dość znamienne zwłaszcza, że u żadnego z uczestników z RZS nie wykryto celiakii.

Bardziej aktualne badania wskazują na inne ciekawe zbieżności w przypadku celiakii i reumatoidalnego zapalenia stawów, które coraz częściej sprowadzane są do aspektu stanu mikrobioty jelitowej. Kwestia samego glutenu nie wydaje się być tutaj jednak newralgicznym elementem wspólnym, tym niemniej pewne aspekty żywieniowe i ich wpływ na stan mikroflory jelitowej mogą być znaczące we wspomaganiu leczenia RZS, na co wskazują m.in. badania prowadzone przez dr Lerner i Matthias.

Wnioski

Istnieją wyraźne przesłanki by uważać, że dieta może mieć istotny wpływ na przebieg leczenia RZS oraz na komfort życia pacjentów. Niestety brak póki co oficjalnych, spójnych i kompleksowych rekomendacji pozwalających zaplanować interwencję żywieniową. Pojawiają się głosy mówiące, iż pewne korzyści nieść będzie za sobą: ograniczenie spożycia produktów zwierzęcych, eliminacja glutenu oraz zadbanie lub też zwrócenie się w stronę zasad, na których opiera się dieta śródziemnomorska. W związku z tym, że coraz częściej podnosi się kwestię znaczenia stanu mikrobioty jelitowej we wspomaganiu leczenia chorób autoimmunologicznych, warto przede wszystkim zadbać o to, by codzienne menu pozbawione było produktów mocno przetworzonych technologicznie. Pewne znaczenie dla tego aspektu ma także odpowiednia podaż błonnika.  

Komentarz

W powyższym tekście nie została poruszona kwestia spożycia kwasów kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, pomimo iż istnieje wiele danych wskazujących na to, że ich spożycie ma znaczenie dla przebiegu leczenia RZS. Ten aspekt zostanie jednak omówiony w kolejnej części artykułu.

 


Źródła: 1. Binder HJ, O'Brien WM, Spiro HM, Hollingsworth JW. Gluten and the small intestine in rheumatoid arthritis. JAMA. 1966 Mar 7;195(10):857-8. 2. Clinton ChM, O'Brien S, Law J. Whole-Foods, Plant-Based Diet Alleviates the Symptoms of Osteoarthritis. Arthritis. 2015; 2015: 708152. 3. El-Chammas K, Danner E. Gluten-free diet in nonceliac disease. Nutr Clin Pract. 2011 Jun;26(3):294-9. 4. Hafström I, Ringertz B, Spångberg A I wps. A vegan diet free of gluten improves the signs and symptoms of rheumatoid arthritis: the effects on arthritis correlate with a reduction in antibodies to food antigens. Rheumatology (Oxford). 2001 Oct;40(10):1175-9. 5. Kjeldsen-Kragh J. Rheumatoid arthritis treated with vegetarian diets. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):594S-600S. 6. Kjeldsen-Kragh J, Haugen M, Borchgrevink CF I wsp. Vegetarian diet for patients with rheumatoid arthritis--status: two years after introduction of the diet. Clin Rheumatol. 1994 Sep;13(3):475-82. 7. Lerner A, Matthias T. Rheumatoid arthritis-celiac disease relationship: joints get that gut feeling. Autoimmun Rev. 2015 Nov;14(11):1038-47. 8. McDougall J1, Bruce B, Spiller G, I wsp. Effects of a very low-fat, vegan diet in subjects with rheumatoid arthritis. J Altern Complement Med. 2002 Feb;8(1):71-5. 9. Paimela L, Kurki P, Leirisalo-Repo M, I wsp. Gliadin immune reactivity in patients with rheumatoid arthritis. Clin Exp Rheumatol. 1995 Sep-Oct;13(5):603-7. 10. Sköldstam L, Hagfors L, Johansson G: An experimental study of aMediterranean diet intervention for patients with rheumatoid arthritis. Ann Rheum Dis 2003; 62: 208-214.


W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Poprzednia strona 4 / 4