Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?
Z jednej strony eliminacja produktów glutenowych z diety cieszy się coraz większą popularnością, nie tylko wśród osób chorujących na celiakię czy choroby autoimmunologiczne, ale również coraz częściej wśród osób zdrowych. Z drugiej jednak strony jej przeciwnicy przekonują, że dieta ta jest niedoborowa. Czy tak jest w rzeczywistości?

Na wstępie chciałabym zaznaczyć, że eliminacja produktów glutenowych nie powinna polegać na zastąpieniu ich gotowymi produktami bezglutenowymi.

Wykluczając z diety pszenicę, sięgać powinniśmy po produkty, które naturalnie nie zawierają białek glutenowych, a więc takie jak ryż, gryka, proso, amarantus, kukurydza, komosa ryżowa, jak również ziemniaki czy bataty.

Opieranie się na gotowych produktach bezglutenowych nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Przykładowo w składzie jednego z chlebów bezglutenowych znajdziemy następujące składniki:

woda, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, mąka gryczana, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny zakwas chleba, skrobia ryżowa, izolat białka sojowego, drożdże, olej, sub­stancje zagęszczające: guma guar, guma ksantan, E464; sól, syrop glukozowy, glukoza, cukier, oliwa z oliwek, gliceryna roślinna, błonnik: inulina, skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości: kwas winowy, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, aromat.

Już sam fakt ilości składników powinien budzić kontrowersje.

Co więcej, dieta bezglutenowa, nie jest z zasady dietą nisko węglowodanową, jak podają niektóre źródła.

Zawsze, gdy eliminujemy pewne produkty z diety, powinniśmy zastąpić je innymi. Tak więc po wyeliminowaniu pszenicy z posiłków, wprowadzamy w jej miejsce inne produkty.

Jeśli zastosowanie diety bezglutenowej polegać miałoby jedynie na odrzuceniu pszenicy, wówczas rzeczywiście dieta stałaby się dietą niedoborową.

Wartości odżywcze pszenicy

Przyjrzyjmy się mące pszennej typ 500.

W 100 gramach mąka ta dostarcza 342 kcal, 9g białka, 1g tłuszczy oraz 72 g węglowodanów strawnych i 2 gramy błonnika.

Ponadto znajdziemy w niej:

  • 2 mg sodu
  • 110 mg potasu
  • 18 mg wapnia
  • 67 mg fosforu
  • 10 mg magnezu
  • 1 mg żelaza
  • 54 μg folacyny

Wartości odżywcze ryżu

Przyjrzyjmy się wartościom odżywczym ryżu białego.

100 grama ryżu białego dostarcza 344 kcal, 6,7 g białka, 0,7g tłuszczu, 78,9g węglowodanów oraz 2,4 g błonnika.

Ponadto znajdziemy w nim:

  • 6 mg sodu
  • 111 mg potasu
  • 10 mg wapnia
  • 135 mg fosforu
  • 13 mg magnezu
  • 1 mg cynku
  • 1 mg manganu
  • 29 μg folacyny

Wartości odżywcze kaszy gryczanej

100 gram kaszy gryczanej dostarcza 336 kcal, 12 g białka, 3 g tłuszczu, 63 g węglowodanów strawnych oraz 5 gram błonnika.

Ponadto znajdziemy w niej:

  • 5 mg sodu
  • 443 mg potasu
  • 25 mg wapnia
  • 459 mg fosforu
  • 218 mg magnezu
  • 2 mg żelaza
  • 3 mg cynku
  • 2 mg manganu
  • 1 mg niacyny
  • 32 μg folacyny

Wartości odżywcze kaszy jaglanej

100 gram kaszy jaglanej dostarcza 346 kcal, 10 g białka, 2 gramy tłuszczy, 68 g węglowodanów strawnych oraz 3 gramy błonnika.

Ponadto znajdziemy w niej:

  • 5 mg sodu
  • 220 mg potasu
  • 10 mg wapnia
  • 240 mg fosforu
  • 100 mg magnezu
  • 4 mg żelaza
  • 3 mg cynku
  • 1 mg manganu
  • 2 mg niacyny
  • 30 μg folacyny

Porównując pszenicę do trzech najbardziej popularnych innych zbóż widzimy, że nie wyróżnia się ona znacząco na ich tle.

Co więcej okazuje się, że kasze gryczana i jaglana dostarczają więcej potasu, żelaza, cynku czy niacyny niż mąką pszenna.

Oczywiście, gdy do porównania wzięlibyśmy mąkę pszenną typu 750, okazałoby się, że kryje ona w sobie więcej wartości odżywczych niż mąką pszenna typu 500. Zwłaszcza jeśli chodzi o zawartość wapnia.

Podobnie jednak do porównania moglibyśmy wziąć ryż brązowy, który bogatszy jest w składniki odżywcze w porównaniu do ryżu białego.

Dieta bezglutenowa może być dietą niedoborową, jeśli ją źle zbilansujemy.

Podobnie jednak będzie w przypadku źle zbilansowanej diety, w której produkty zawierające białka glutenowe będą obecne.

Same białka glutenowe nie stanowią wartości odżywczej. To, czy całokształt diety dostarczać będzie nam wszystkich niezbędnych składników zależy od jej odpowiedniego zbilansowania, a nie rezygnacji bądź nie z produktów pszenicznych.

Z obserwacji mogę jednak powiedzieć, że rezygnując z pszenicy, częściej sięgamy po różnego rodzaju kasze oraz ryże, dzięki czemu dieta staje się bardziej urozmaicona i bogata w różne składniki odżywcze.