Czy pomidory są dobre dla każdego?

Lato to czas, gdy pomidory mają okazję dojrzeć w pełnym słońcu, dzięki czemu są najbardziej aromatyczne i smaczne. Pomidory dostępne są co prawda cały rok, jednak to latem możemy delektować się smakiem polskich pomidorów, podczas gdy te dostępne zimą pochodzą głównie z Hiszpanii. Pomidory to jedne z najbardziej popularnych warzyw w Polsce.

Przeczytaj koniecznie:

Naturalne „blokery estrogenu” zawarte w owocach i warzywach

Kiedy pomidory mogą zaszkodzić?

Pomidory mogą uczulać. Z tego względu zaleca się by matki karmiące dzieci unikały ich w swojej diecie. Do diety dzieci powinny być natomiast wprowadzane stopniowo.

Pomidory zaliczane są do roślin psiankowatych. Z tego względu często zaleca się ich wyłączenie z diety lub ograniczenie przy chorobach autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy Hashimoto. Podobne zalecenia występują u pacjentów z dną moczanową.

Ostrożne powinny być również osoby z wrażliwym układem pokarmowym oraz ci, którzy cierpią z powody zgagi.

Surowe pomidory, spożywane ze skórką, w której de facto znajduje się najwięcej wartości odżywczych, mogą podrażniać żołądek i powodować bóle brzucha, mdłości a także wymioty.

W takim wypadku najlepiej jest spożywać pomidory obrane ze skórki. Najlepiej zrobić to po wcześniejszym sparzeniu pomidora wrzątkiem.

Czy pomidor jedzony ze świeżym ogórkiem może zaszkodzić?

Jedno z bardziej powszechnie popularnych stwierdzeń mówi, Że nie powinniśmy spożywać pomidorów w towarzystwie świeżego ogórka. Warto jednak wiedzieć, że w wyniku takiego połączenia nie wytwarzają się żadne szkodliwe substancje, które wpływają jakkolwiek na nasze zdrowie.

Połączenie to jest niekorzystne ze względu na dostarczenie witaminy C, zawartej w pomidorach.

Świeże ogórki zawierają enzym (askorbinaza) rozkładający witaminę C. W związku z tym, jeśli połączymy w sałatce lub na kanapce pomidora razem ze świeżym ogórkiem, witamina C zawarta w pomidorze zostanie rozłożona przez enzym zawarty w ogórku. Koniec końców dostarczymy mniej witaminy C niż wtedy, gdybyśmy zjedli kanapkę jedynie z pomidorem.

Działanie askorbinazy można ograniczyć dodając na przykład do połączenia pomidor + ogórek - oliwę z oliwek.

Pomidory występują w wielu odmianach. Powszechnie dostępne są pomidory gruntowe,  pomidorki koktajlowe, pomidory malinowe, pomidory cherry, „bawole serce”, pomidory zielone.

Te ostatnie zawierają solaninę, której spożycie w zbyt dużych ilościach może powodować poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe. W ciężkich przypadkach może dojść nawet do śpiączki, niewydolności krążenia oraz drgawek.

Solanina ulega rozkładowi podczas obróbki cieplnej.

Podsumowując, pomidory to bardzo smaczne i wartościowe warzywa. Warto włączyć je do swojej diety, głównie ze względu na likopen oraz potas i witaminę C. Jednakże niekiedy może okazać się, że powodują reakcje alergiczne lub podrażniają żołądek.