Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Czy pomidory są dobre dla każdego?

Czy pomidory są dobre dla każdego?

Kinga Żuralska

Lato to czas, gdy pomidory mają okazję dojrzeć w pełnym słońcu, dzięki czemu są najbardziej aromatyczne i smaczne. Pomidory dostępne są co prawda cały rok, jednak to latem możemy delektować się smakiem polskich pomidorów, podczas gdy te dostępne zimą pochodzą głównie z Hiszpanii. Pomidory to jedne z najbardziej popularnych warzyw w Polsce.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Kiedy pomidory mogą zaszkodzić?

Pomidory mogą uczulać. Z tego względu zaleca się by matki karmiące dzieci unikały ich w swojej diecie. Do diety dzieci powinny być natomiast wprowadzane stopniowo.

Pomidory zaliczane są do roślin psiankowatych. Z tego względu często zaleca się ich wyłączenie z diety lub ograniczenie przy chorobach autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy Hashimoto. Podobne zalecenia występują u pacjentów z dną moczanową.

Ostrożne powinny być również osoby z wrażliwym układem pokarmowym oraz ci, którzy cierpią z powody zgagi.

Surowe pomidory, spożywane ze skórką, w której de facto znajduje się najwięcej wartości odżywczych, mogą podrażniać żołądek i powodować bóle brzucha, mdłości a także wymioty.

W takim wypadku najlepiej jest spożywać pomidory obrane ze skórki. Najlepiej zrobić to po wcześniejszym sparzeniu pomidora wrzątkiem.

Czy pomidor jedzony ze świeżym ogórkiem może zaszkodzić?

Jedno z bardziej powszechnie popularnych stwierdzeń mówi, Że nie powinniśmy spożywać pomidorów w towarzystwie świeżego ogórka. Warto jednak wiedzieć, że w wyniku takiego połączenia nie wytwarzają się żadne szkodliwe substancje, które wpływają jakkolwiek na nasze zdrowie.

Połączenie to jest niekorzystne ze względu na dostarczenie witaminy C, zawartej w pomidorach.

Świeże ogórki zawierają enzym (askorbinaza) rozkładający witaminę C. W związku z tym, jeśli połączymy w sałatce lub na kanapce pomidora razem ze świeżym ogórkiem, witamina C zawarta w pomidorze zostanie rozłożona przez enzym zawarty w ogórku. Koniec końców dostarczymy mniej witaminy C niż wtedy, gdybyśmy zjedli kanapkę jedynie z pomidorem.

Działanie askorbinazy można ograniczyć dodając na przykład do połączenia pomidor + ogórek - oliwę z oliwek.

Pomidory występują w wielu odmianach. Powszechnie dostępne są pomidory gruntowe,  pomidorki koktajlowe, pomidory malinowe, pomidory cherry, „bawole serce”, pomidory zielone.

Te ostatnie zawierają solaninę, której spożycie w zbyt dużych ilościach może powodować poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe. W ciężkich przypadkach może dojść nawet do śpiączki, niewydolności krążenia oraz drgawek.

Solanina ulega rozkładowi podczas obróbki cieplnej.

Podsumowując, pomidory to bardzo smaczne i wartościowe warzywa. Warto włączyć je do swojej diety, głównie ze względu na likopen oraz potas i witaminę C. Jednakże niekiedy może okazać się, że powodują reakcje alergiczne lub podrażniają żołądek.



Poprzednia strona 2 / 2