Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Pieczenie czy smażenie – co lepsze?

Pieczenie czy smażenie – co lepsze?

Kinga Żuralska

Jedną z najbardziej popularnych i prostych form obróbki termicznej jest smażenie. Przygotowywanie potraw w głębokim tłuszczu na patelni nie należy jednak do najbardziej zdrowych wyborów. Jedną ze zdrowych alternatyw dla smażenia potraw jest ich gotowanie. Niekoniecznie jednak gotowanie w wodzie jest tak zdrowe, jak zwykło się uważać. Ponadto, gotowane mięso w żaden sposób nie jest w stanie zastąpić smaku mięsa przygotowanego na patelni. Tu jednak z pomocą przychodzi pieczenie. Czy pieczenie jest zdrowe?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Dzięki zamknięciu mięsa z żaroodpornym naczyniu lub w rękawie do pieczenia unikamy opiekania potrawy, a co za tym idzie powstawania szkodliwych substancji. Mięso, które piecze się w zamknięciu, w temperaturze 160-180st, poddawane jest powolnemu duszeniu. Potrawy przygotowane w taki sposób są delikatne, niskokaloryczne oraz lekkostrawne.

Rękawy do pieczenia oraz folia aluminiowa są co prawda bardzo wygodnym rozwiązaniem, jednak korzystniej dla naszego zdrowia będzie, gdy przygotujemy potrawy w szklanym naczyniu żaroodpornym.

Częste spożywanie produktów owiniętych w folię aluminiową i poddanych obróbce termicznej może przyczyniać się do kumulowania aluminium w organizmie. Aluminium kumuluje się głównie w mózgu oraz kościach. Nadmiar tego metalu może prowadzić do zaburzeń poznawczych, problemów z pamięcią oraz demencji.

Z tego względu bezpieczniej jest sięgać po szklane naczynia żaroodporne. Delikatnie przesmarowane tłuszczem będą stanowiły najlepszą opcję w przypadku przygotowania potraw w piekarniku.

W piekarniku przygotować możemy wszelkiego rodzaju mięsa, jak i ryby, a także warzywa oraz ziemniaki. Warto pamiętać, że mięso pieczone zbyt długo może stać się suche. By tego uniknąć najlepiej piec mięsa pod przykryciem, w razie potrzeby dolewając do naczynia wody. Przed wstawieniem mięsa czy ryby do piekarnika, warto je zamarynować.

Pieczenie mięsa w piekarniku umożliwia również przygotowanie jednocześnie całego dania. Do naczynia żaroodpornego możemy włożyć przykładowo zamarynowany schab, a obok niego pokrojone ziemniaki, marchewkę i cebulę. Dzięki temu przyrządzimy cały posiłek korzystając z jednego naczynia.

Gotowanie jest jedną z najzdrowszych metod obróbki termicznej. Jeśli jednak mięso, czy warzywa gotujemy długo w wodzie, tracimy większość wartościowych substancji. Decydując się na gotowanie, warto wybrać gotowanie na parze.

Podsumowując, pieczenie jest znacznie zdrowszą alternatywą niż smażenie potraw. Jest nie tylko mniej kaloryczne, ale również łatwiejsze do strawienia. Mimo tego, iż jest bardziej czasochłonne niż smażenie, pozwala na przygotowanie całej potrawy w jednym naczyniu bez potrzeby stania przy kuchni w czasie trwania pieczenia.



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Poprzednia strona 2 / 2